Onko nyt hyvä aikaa ostaa asunto Espanjasta?

25.08.2020, Aihe: Espanja • Kirjoittaja Minna Laine

Lämmin tervehdys täältä Espanjan Fuengirolasta! Meillä elämä soljuu melko tavalliseen tapaan; maskien käyttöön on totuttu ja niitä käytetäänkin kiitettävästi ulkona liikkuessa, julkisissa tiloissa, kaupoissa, jonottaessa jne. Rannoilla pidetään turvavälejä ja otetaan aurinkoa entiseen tapaan. Paikalta liikkuessa maski taas laitetaan päähän. Toki kaupunki on hiljaisempi kuin aiemmin, normaalit elokuun turistimassat puuttuvat ja matkustusrajoitusten ja karanteenien myötä syksystä ennustetaan hiljaista. Asun itse Malagassa ja myös siellä näkyy viikonlopputuristien ja lomalaisten vähyys. Monille meistä tutut paikat Plaza Mercedes pikku kuppiloineen ja ravintoloineen tai ostoskatu Calle Larios ovat normaalia hiljaisempia. Myös Fuengirolassa liikkuu vähemmän turisteja kuin aiemmin. Andaluciassa koronatilanne on ollut kuitenkin melko hyvä verrattuna Espanjan yleiseen tilanteeseen ja virkamiehet seuraavat tarkasti tilannetta ja puuttuvat nopeasti asiaan mikäli tilanne niin vaatii. Esim Marbellassa päätettiin 18.8 sulkea kaikki kaupungin rannat iltaisin klo 21.30 toistaiseksi, jotta vältetään illanvietot ja tapahtumat, jossa virus voisi levitä. Alueella olevia suomalaisia, asunnonomistajia sekä Aurinkorannikon koronatilanteesta muuten kiinnostuneita ovat upeasti informoineet mm Ole-lehti, Fuengirola-lehti sekä Radio Finlandia.
 
Asunnon ostajia ja myyjiä tietysti mietityttää mitä asuntojen hinnoille tapahtuu. Onko nyt oikea aika ostaa tai investoida kiinteistöihin? Onko nyt oikea aika myydä? Kiinteistövälittäjät, pankit ja tilastokeskukset ovat esittäneet hyvin erilaisia arvioita, rajuimpina jopa 30 % laskua asuntojen hintoihin. Pankit ja rahoituslaitokset antavat hieman maltillisempia ennusteita eli noin  6 % laskua hintoihin. Tämä kaikki on vielä spekulaatiota ja kun lomakausi on ohitse, näyttää markkina mihin suuntaan ja mille tasolle mennään. Espanjan Remaxin toimitusjohtaja totesi mielestäni hyvin Idealistan haastattelussa  ”meidän täytyy muistaa, että kiinteistömarkkina tarvitsee aikaa sopeutuakseen koska myyjien pitää tietää mihin hintaan myydä ja ostajien tietää mihin hintaan ostaa”.
 
Oikeaa hintatasoa siis haetaan mutta jo nyt jälleenmyyntiasuntojen hinnat ovat jo tulleet alaspäin ja markkinoille on tullut lisää myytävää. On myös hyvä muistaa, että Espanjan kiinteistökannasta noin 80 % on jälleenmyyntiasuntoja ja hintojen muutos näkyy ensimmäisenä näissä kohteissa. Uudiskohteissa ei vielä juurikaan ole näkynyt hinnan alennuksia, joillakin rakennuttajalla ja promoottoreilla kylläkin myynninedistämiskampanjoita.  On mahdollista, että uudiskohteiden hinnat voivat jopa nousta uusien terveyssäännösten ja vaatimusten myötä rakennustyömailla, joka näkyy mm lisääntyneinä henkilöstökuluina. Toisaalta uudiskohteita, joiden rakentamista ei ole vielä aloitettu voidaan laittaa jäihin odottamaan mitä markkinoilla tapahtuu.

Hinnoissa tulee näkymään alueellisia eroja, joillain alueilla lasku on kovempaa mutta huippupaikolla ei välttämättä ole juuri tinkimisen varaa. Vaikka muutoksia hintapyynnöissä ei näy, tehdään tarjouksia noin 15-20 % alemmilla hinnoilla ja keskimääräin kauppoja solmitaan noin 9 % pyyntihintaa alemmilla hinnoilla (Comprarcasa, Idealista 19/2020). Comprarcasan pääjohtaja toteaa myös samaisessa Idealistan haastattelussa ”vaikka näkymät 6 kk eteenpäin eivät näytä kovin lupaavilta, tilanne ei ole mitään verrattuna viime kriisiin”. Hänen mukaansa suurin ero viime kriisiin on, että markkinoilla ei ole suurta myymättömien asuntojen varastoa, asuntolainakanta on pienempi ja perheet ja pankit ovat paremmin varautuneet talouden turbulensseihin. Pääjohtaja Exposito sanoo myös että ”suuri epävarmuuden pelko voi myös johtaa siihen, että kauppojen määrä laskee 25 % verrattuna viime vuoteen, mikä tietysti vaikuttaa asuntojen hintojen laskuun.” Asuntojen hintojen laskun ennustetaan jatkuvan ainakin vuoden 2021 saakka riippuen miten virus saadaan hallintaan ja miten talous toipuu.
 
Idealistan mukaan jälleenmyyntiasuntojen hinnat laskivat Espanjassa 6,1% vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja kun tilannetta tarkastellaan vuotuisen vaihtelun perusteella lasku on 4,8%. INE:n eli paikallisen ”tilastokeskuksen" sivuila” viimeisimmät päivitykset ovat vuoden 2020 ensimmäiseltä kvartaalilta, joten aivan uusia kansallisia lukuja ei ollut saatavissa.
 
Alla olevassa taulukossa esimerkki Fuengirolan sekä Torreviejan alueen jälleenmyyntihintojen muutoksista/vaihtelusta sekä heinäkuun keskimääräiset neliöhinnat Idealistan mukaan.

 

 

Onko siis nyt hyvä aika ostaa? Mikäli olet ajatellut asunnon hankkimista Espanjasta, ostajalle varmasti löytyy hyviä mahdollisuuksia laskevilla markkinoilla. Mahdollisuus etätyöskentelyyn auringon alla, omassa kodissa kiinnostaa edelleen muutosta haaveilevia. Myös sijoittajat tarkastelevat tällä hetkellä mahdollisuuksia hyviin kauppoihin. Myös omaan lomakotiin ja omiin oloihin matkustaminen nähdään mahdollisesti turvallisemmaksi kuin eri matkakohteisiin.
 
Haluatko lisätietoa markkinatilanteesta ja elämästä Aurinkorannikolla tai Costa Blancalla! Jätä meille viesti tai soita, kerromme mielellämme lisää.