Kiinnostaako Espanjan Costa Blanca? Missä se on ja miltä alueilta meillä on asuntoja myynnissä?

17.11.2020, Aihe: Espanja • Kirjoittaja Minna Laine

Kiinteistönvälittäjämme Juha Seppälä kertoo Costa Blancan eri alueista tässä blogikirjoituksessaan.

Espanjan valtio jaetaan 17 itsehallintoalueeseen. Costa Blanca on Valencian itsehallintoalueella, jonka pääkaupunki on luonnollisesti Valencia. Virallisia kieliä ovat espanja ja katalaani, josta paikalliset käyttävät nimeä valencia. Valencia on taas jaettu kolmeen maakuntaan, jotka ovat Valencia, Alicante ja Castellon.

Costa Blanca on Alicanten maakunnan ranta-alue, joka alkaa Deniasta ja jatkuu etelään aina Pilar de la Horadadaan asti. Alicanten maakunnassa asuu noin 1,8 miljoonaa asukasta.

Kuvassa punaraidoituksella Valencian itsehallintoalue ja tummempana Alicanten maakunta.

 

Usein puhutaan pohjoisesta Costa Blancasta kun tarkoitetaan alueita Alicanten pohjoispuolella. Tällä alueella on vähemmän hienosta hiekasta muodostuvia hiekkarantoja, mutta toisaalta alueella on paljon korkeita vuoria. Tunnetuimpia kaupunkeja alueella ovat pohjoisesta alkaen Denia, Calpe, Altea, Benidorm, Villajoyosa, Campello ja Alacant. Kaikissa näissä on myös myytäviä loma-asuntoja. Olemme pitäneet meille sopivina alueina Benidormia ympäristöineen, mutta poikkeuksiakin on. Villajoyosassa oli Taylor Wimpey rakennusliikkeellä hieno loma-asuntokohde aivan rannalla, ja Campellossa on vuoren rinteellä omakotitaloista muodostuva asuinyhteisö, josta on upeat merinäköalat.

Alicantesta etelään on eteläinen Costa Blanca. Lähes koko asuntotuotanto ja asunnot, jota Costa Blancalla myymme, keskittyvät tälle alueelle. Pohjoisesta alkaen Alicanten lentokentän (joka sijaitsee Elchen kaupungin El Altetissa) kohdalla meren rannassa on Arenals del Sol (auringon hiekkarannat). Upea ranta, alueella sekä uudistuotantoa että vanhempia taloja. Talvella hiljainen alue, kesällä menoa riittää. Linja-autoyhteys Alicanteen. Seuraavana etelään päin on Gran Alacant, joka on osa Santa Polan kaupunkia. Täällä on jo jonkin verran elämää talvellakin, kesä täälläkin on kuitenkin se varsinainen sesonki. Arenalsin hiekkaranta jatkuu Gran Alacantin kautta kiertäen niemen kärjen aina Santa Polaan asti. Santa Polan kaupungin keskusta jakaantuu periaatteessa kahteen osaan. Pohjoisempana varsinainen kaupunki vakituisine asukkaineen, ja etelämpänä puhutaan alueesta Playa Lisa, jossa on lähinnä loma-asuntoja. Santa Polassa asuu vakituisesti noin 32000 asukasta. Santa Polassa on monen Elchen (230000 asukasta) kaupungissa asuvan lomakoti.

Seuraavana alueena on La Marina etelään päin tultaessa. Tämä alue kuuluu hallinnollisesti Elcheen. Pieni kylä, jossa kuitenkin mukava ranta. Alueen rakentaminen jäänyt ikään kuin kesken edellisen rakennusbuumin jäljiltä.

Skannaus_20201116 (2)

San Fulgencio on seuraavana, vaikka ei varsinaisesti ole ihan rannassa. Tässä kylässä, joka on auringon suuntaan rinteessä, iso osa väestöstä on englantilaisia. Asukkaita noin 8000.

Guardamar del Segura, kaupunki, joka on osittain Segurajoen ja meren yhtymäkohdassa. Tässä 15000 asukkaan kaupungissa asuu noin 5000 ulkomailta muuttanutta. Kaupungissa on joen varrella kerrostaloja, ja joen päässä huvivenesatama. Itse kaupungin keskusta on etelämpänä Alfons XIII puiston takana. Kaupungissa on asutusta rantaan asti, mutta kaistale hiekkarantaa on vielä asukkaiden käytössä. Guardamarin kaupunkiin kuuluu myös alueita kuten Secans, Moncayo ja El Raso. Secans ihan kaupungin kupeessa ja El Raso La Matan suolajärven vieressä ovat viime vuosina olleet uudisrakentajien suosiossa. Molemmista löytyy kohtuuhintaisia uudisrakennuksia sekä jälleenmyyntikohteita.

Loma-asunnoista puhuttaessa Costa Blancalla ei voi ohittaa Rojaleksen kaupunkia ja Ciudad Quesadaa. Alue alkoi yhden miehen unelmana, jossa omistajat saapuivat loma-asuntoihinsa omilla lentokoneilla. Sittemmin kentästä on tullut osa tätä suurta asuntoaluetta. Alueella talojen ja mäkien välissä on myös Marquesin golfkenttä. Alueella rakennetaan paljon, siellä on myös tarjolla vanhempia omakotitaloja, ja joitain kerrostaloasuntoja. Englantilaisten suosiossa oleva paikka, minkä näkee aika hyvin pääkadun ilmeestä.

Vistabella on laajentunut vuosien varrella pienestä golfkentästä isommaksi golfkeskittymäksi. Paljon uusia omakotitaloja ja bungalow asuntoja on rakennettu alueelle viime vuosina. Samalla alueen palvelut ovat parantuneet, sinne on viimein tullut mm. päivittäistavarakauppa. Vistabella sijaitsee Orihuelan kaupungin alueella, kuten Orihuela Costa (Dehesa de Campoamor), Bigastro, Benejuzar, Benferri, Beniel, Callosa de Segura, Cox, Jacarilla, Rafal, Redovan ja Santomeri.

Guardamarin jälkeen on etelään päin siirryttäessa Torreviejan kaupunki. Nykyään siellä asuu noin 82000 asukasta. Kaupunki on ollut lomailijoiden suosiossa, kaksi vuotta sitten elokuussa 2018 kertoi vesilaitoksen edustaja, että heidän veden kulutukseen perustuvien laskelmien mukaan oli kaupungissa 420000 vedenkuluttajaa. Kaupunki onkin erikoinen, 82000 asukkaan kaupungissa on 160000 asuntoa (arvio, ei tarkka tieto).

Torreviejan jälkeen on Orihuela Costa, joka on osa Orihuelan kaupunkia. Costalla on kuitenkin oma kaupungintalo, ja kaikki palvelut ovat saatavissa. Monella paikallisella asukkaalla on haaveissa kaupunginosan irtautuminen Orihuelan kaupungista, kuten Pilar de la Horadada teki 1986. Orihuela Costa on nopeasti kasvava alue, jossa rakennetaan paljon. Alue on kuitenkin matalampaa rakennuskantaa ja kadut ovat leveitä verrattuna Torreviejaan, jossa keskustan kadut ovat ahtaat ja talot yleensä 5-6 kerroksisia.

Orihuela Costan kohdalla sisämaassa, 10km Välimeren rannalta, on San Miguel de Salinas. Tällä alueella on yksi näköalansa puolesta hienoin paikka. Myös Espanjan parhaaksi valittu Las Colinaksen golfkenttä sijaitsee täällä. Tässä vajaan 6000 asukkaan kaupungissa on myös alueen kuuluisa Limonarin yksityiskoulu. Monet alueella asuvat ulkomaalaiset perheet ovat valinneet sen lasten opinahjoksi, opetus kun tapahtuu englanniksi, mikä on ylivoimaisesti puhutuin kieli Orihuela Costan ulkomaalaisten joukossa. Vaikka koulu on San Miguelin puolella, on se lähempänä Orihuela Costan keskustaa kuin San Miguelin. 

Viimeisenä Costa Blancalla on Pilar de la Horadada, jonka voidaan katsoa jakaantuvat paikallistien Välimeren puoleisiin osiin, Mil Palmeras, Pueblo Latino ja Torre de la Horadada, ja sisämaan puoleisiin osiin, Pilar de la Horadada, Romero ja Campoverde.

Jos haaveilet asunnosta Costa Blancalta, katso tästä asuntotarjontaamme sekä hyödyllisiä oppaita asunnon ostajille Espanjasta.

Asunnot Costa Blancalta

Oppaita asunnon ostajille Espanjasta