Blogi https://www.lomakotiulkomailta.fi Lomakoti ulkomailta -blogissa kuulumisia ulkomailta, asuntoesittelyjä sekä uutisia ulkomaan asuntomarkkinoilta.  fiFri, 08 Mar 2019 15:11:00 +0200Sat, 16 Mar 2019 14:15:21 +0200eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Asunto vuokralle Espanjassa? Fri, 08 Mar 2019 15:11:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-vuokralle-espanjassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-vuokralle-espanjassa
shutterstock_214060525_web

(kuva: Shutterstock)

Moni suomalainen asunnon omistaja on Espanjan asunnollaan muutamia viikkoa tai kuukausia vuodesta, jolloin asunto on tyhjillään ison ajan vuodesta. Usein asunnon omistajat kattavatkin asunnon ylläpitokuluja vuokraamalla asuntoaan tutuille tai muille matkailijoille silloin kun ei itse käytä asuntoa.

Osa sen sijaan hankkii asunnon puhtaasti sijoituskäyttöön ja pyrkii pitämään asuntonsa vuokrattuna ympäri vuoden. Espanjan suosio matkakohteena kasvattaa loma-asuntojen kysyntää sesonkikuukausina, ja talvella kysyntää kasvattaa Suomesta ja muualta Pohjois-Euroopasta talvea pakoon saapuvat mm. eläkeläiset ja etätyöläiset, jotka hakevat vuokra-asuntoa talvikuukausiksi. Sesonkikuukausien ulkopuolella moni asunto onkin kuukausivuokralla.

Vuokraajat luottavat asunnon vuokrauksessa usein vuokranvälittäjään, joka hoitaa kaikki vuokraukseen liittyvät asiat ja luvat. Palvelustaan välittäjät ottavat usein n. 15–20% vuokratuotoista; osa ottaa tämän päälle vielä kiinteän kuukausi- tai vuosimaksun. Usein sähkö- ja vesilaskut veloitetaan vuokralaiselta käytön mukaan, myös siivouksen maksaa usein vuokralainen.

Moni asunnon vuokraaja nostaa vuokrahintojaan kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana ja korkeimmillaan ne ovat sesonkiaikaan heinä-elokuussa. Viikko- ja kuukausivuokrat nousevat kesäkaudella usein muutamia kymmeniä prosentteja, suosituissa kohteissa lähellä rantaa hinnat jopa tuplaantuvat – varsinkin jos asunto on moderni, parvekkeelta merinäkymät ja yhteisössä viihtyisät allasalueet.

Erityisesti Aurinkorannikolla hyvät vuokra-asunnot voivat mennä sesonkiaikaan viikkovuokralle samaan hintaan kuin talviaikaan kuukausivuokralle. Eli jos talvikuukausina saat asunnosta 800 euroa kuukausi, voi vuokra heinäkuussa olla saman verran viikossa. Hyvällä sijainnilla olevia asuntoja vuokrataan myös pelkällä lyhytaikaisella vuokrasopimuksella esim viikko- tai päivävuokralla. Osa asunnon omistajista on päättänyt vuokrata asuntoaan ainoastaan pitkäaikaisesti – tämä tuo omistajalle tasaisesti tuloja ympäri vuoden ja turistivuokrauslisenssin hankkiminen ei ole välttämätöntä.

Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla Torreviejassa pienien asuntojen kuukausivuokrat alkavat noin 300–400 eurosta. Aurinkorannikolla viikkovuokrien lähtöhinnat ovat usein 200–300 euron välillä. Aurinkorannikolla sesonkiaikaan esim. heinäkuussa 2 makuuhuoneen loma-asunnot ovat usein yli 600 euroa viikolta, parhaimmilla sijainneilla ja ylellisemmässä yhteisössä 2–3 makuuhuoneen asuntojen viikkovuokrahinnat nousevat yli 1000 euroon. Huviloissa viikkovuokrat voivat kesäsesongin aikaan olla tuhansia euroja. Eniten turistiasuntoja on tarjolla Marbellassa missä myös keskiarvovuokrahinnat ovat korkeimmat, 139 euroa yöltä.

Pieniä 1 mh:n asuntoja löytyy Torreviejasta ja Orihuela Costalta jo noin 120–150 euron viikkohinnalla, mutta moderneissa asunnoissa hyvillä sijainneilla hinnat nousevat noin 500 euroon. Sesonkiaikaan uudehkot 2–3 mh:n asunnot altaallisissa yhteisössä menevät viikkovuokralle alkaen 600 eurosta, mutta hyvällä sijainnilla hinnat voivat nousta yli 1000 euroon.  

Mikäli haluat laittaa asunnon vuokralle suurimmaksi osaksi vuotta, kannattaa jo asuntoa hankittaessa ottaa huomioon tietyt seikat, jotka kasvattavat kysyntää. Erityisesti suomalaiset ja skandinaaviset vuokraajat arvostavat seuraavia kriteerejä:

-        Asunnon koko usein 2 makuuhuonetta, myös 1 makuuhuoneen asuntoja kysytään

-        Tilava parveke, ilmansuuntana mieluiten länsi tai etelä

-        hyvät julkiset kulkuyhteydet ja autopaikka

-        internet-yhteys

-        kävelymatkan päässä palveluja

-        vaalea, skandinaavinen tyyli

-        keskusta-alueilla ei mielellään pohjakerroksen asuntoja

-        riittävän paljon säilytystilaa

-        allasalue ja rannan läheisyys plussaa

-        monipuoliset keittiötarvikkeet ja riittävästi liinavaatteita yms. vuokranvälittäjiltä voi pyytää listan vaadittavista mukavuuksista ja tarvikkeista

Mitä lupia tarvitaan?

Espanjan 17 eri itsehallintoalueella on eri säännöt vuokrauksesta. Lyhytaikaiseen turistivuokraukseen (usein alle 2 kk) on usein hankittava paikallishallinnolta lisenssi. Joissain kaupungeissa, kuten Palma de Mallorcalla, on asuntojen vuokraus turisteille kielletty kokonaan ja Madridissa tai Benidormissa ovat joidenkin talojen asukkaat kieltäneet asunnon vuokrauksen turisteille. Barcelonan vanhaan kaupunkiin ei tällä hetkellä myönnetä uusia lisenssejä. Kanariansaarille on suunniteltu vuokrauskieltoa turistialueille, mutta kaupungit voisivat lain mennessä läpi hakea poikkeuslupaa. Monella muulla Espanjan alueella lyhytaikainen vuokraus turisteille on sallittua lisenssin kanssa, näin esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla Andalucian alueella ja Costa Blancalla Valencian alueella.

Vuokrauslainsäädäntö Andalusian itsehallintoalueella (Costa del Sol)

Vuodesta 2016 on Andalusian alueella ollut voimassa vuokra-asuntojen rekisteröintilaki, joka velvoittaa asuntojaan turisteille vuokraavat rekisteröimään asunnon Andalusian turistirekisteriin.

Laki koskee asuntoja, joita vuokrataan maksua vastaan lyhyille, alle kahden kuukauden ajanjaksoille, ja asuntoja, joita markkinoidaan ja on mahdollista varata turistiportaaleissa kuten matkatoimistojen, vuokranvälittäjien tai erilaisten välitysportaalien sivustoilla (kuten Airbnb, Homeaway). Lisenssiä ei siis tarvita, jos asuntoa vuokraa yli kaksi kuukautta samalle vuokralaiselle tai ei ota maksua lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Maaseudulla sijaitseviin kiinteistöihin ja saman omistajan useampiin vuokra-asuntoihin (yli 3 kpl samassa talossa tai kilometrin säteellä toisistaan) sovelletaan eri lakeja. Vuokralle asunnon omistaja voi laittaa koko kiinteistön, tai vain huoneen samasta kiinteistöstä missä itse asuu. Rekisteröimättä jättämistä voi saada lievimmillään huomautuksen ja mikäli kyse on vakavasta rikkomuksesta, niin sakkoja voi saada jopa 150 000 euroa. Airbnb-palvelu on poistanut viime vuonna listoiltaan tuhansia asuntoja, jotka eivät ole ilmoittaneet kuuluvansa rekisteriin.

Lisenssin saadakseen on täytettävä seuraavat ehdot:

-        asunnolla pitää olla asumistodistus

-        asunnon vaatimuksiin kuuluvat mm. riittävä ilmanvaihto ja varjostus (esim. kaihtimet tai verhot), kalustus, ilmastointilaitteet makuuhuoneissa ja olohuoneissa, jos asuntoa vuokrataan touko–syyskuun välisenä aikana (poikkeuslupa mahdollinen, jos asunto on kulttuurisesti merkittävä ja muutostyöt kielletty), ja lämmitys jos asuntoa vuokrataan loka–huhtikuun välisenä aikana, ensiapupakkaus, turistitietoa paikallisista palveluista, reklamaatiolomake sekä vuodevaatteet.

-        vuokraajan on myös annettava yhteysnumero mistä hänet tavoittaa kellon ympäri, sekä informoida asukasta talon käyttäytymissäännöistä sekä toimittaa ohjeet asunnossa olevien laitteiden käyttöön. Asunto on myös siivottava ennen uuden vuokralaisen tuloa.

Lisenssin hankkiminen

Lisenssi hankitaan Andalucian aluehallitukselta Junta de Andalucialta rekisteröimällä asunto Registro de Turismo de Andalucíaan. Rekisteröityminen on ilmaista. Lomakkeen ”Declaración responsable para el acceso o ejercicio de la actividad” voi täyttää  netissä ja toimittaa lähimpään Andalucian matkailuhallintoon (Consejeria de Turismo), tai allekirjoittaa lomakkeen sähköisesti. Lisenssinumeron eli VFT:n pitää näkyä kaikissa vuokra-asunnon ilmoittelussa. Myös asiointitoimistot hoitavat lisenssihakemuksia.

Muuta:

Vuokralaiselle on annettava vuokrauksesta kirjallinen sopimus, josta käy ilmi asunnon omistaja, asunnon lisenssinumero, vuokraajan tiedot, tulo- ja lähtöpäivämäärät, majoituksen hinta sekä puhelinnumero hätätapauksia varten. Vuokranantajan on pidettävä kirjaa vuokralaisista, ja täytättää sekä allekirjoituttaa kaikilla yli 16-vuotiailla vuokralaisilla dokumentit, joista selviää mm. vuokralaisen nimi, henkilöllisyystodistuksen tyyppi, numero ja myöntämispäivä, sukupuoli, syntymäpaikka- ja aika sekä saapumispäivä. Dokumentteja on säilytettävä kolme vuotta ja kaikista vuokralaisista on toimitettava tiedot poliisille 24 tunnin kuluessa vuokrauksen alkamisesta, joko sähköisesti tai kirjallisesti. Tietoja vuokralaisista tarvitaan myös veroilmoituksen tekemiseen.

 

Vuokrauslainsäädäntö Valencian itsehallintoalueella (Costa Blanca)

Myös Valencian itsehallintoalue on vaatinut turisteille vuokrattavien asuntojen rekisteröinnin vuodesta 2015. Valencian vanhassa kaupungissa uusia lisenssejä ei toistaiseksi myönnetä.

Kesällä 2018 voimaan tullut laki antaa Valencian alueen paikallisviranomaisten/kuntien määritellä mitkä ja millaiset asunnot sallitaan turistikäyttöön. Ennen Valencian turistirekisteriin ilmoitusta on siis hankittava kaupungin vahvistus asunnon sopivuudesta lomavuokraukseen (compatibilidad urbanística, ks. esimerkki Torreviejan kaupungin sivuilta täällä ). Tätä varten tarvitaan mm. asumistodistus sekä kiinteistön escritura (kauppakirja).

Kun sopivuustodistus on saatu kaupungilta, voi Valencian aluehallinnolta hakea lisenssiä asunnon vuokraukseen turisteille (Declaración responsable referente a viviendas de uso turístico). Jos vuokrattavia asuntoja on viisi tai enemmän on rekisteröidyttävä yrityksenä. Lisenssiä haettaessa on myös määriteltävä mihin kolmesta kategoriasta asunto kuuluu: standard, primera vai superior. Kategoria määritellään mm. mukavuuksien ja huoneiden koon mukaan. Lomakkeen löytää Valencian aluehallinnon sivuilta täällä , ja se voidaan täytettynä toimittaa lähimpään aluehallinnon toimistoon. Yksityiset henkilöt saavat asunnon rekisteröidessään VT-alkuisen lisenssinumeron, jonka pitää näkyä kaikissa vuokrausilmoituksissa ja näkyvällä paikalla asunnolla, joko sisä- tai ulkopuolella.  Yrityksien lisenssit ovat EGVT-alkuisia. Asunnon rekisteröiminen turistivuokraukseen on maksutonta.

Asunnon vuokralaisilta on kerättävä henkilötiedot sekä tulo- ja lähtöpäivät: tiedot sisältävä sopimus on allekirjoitettava vuokranantajan ja vuokralaisen toimesta. Vuokralaisista on lähetettävä tiedot poliisille 24 kuluessa vuokrauksen alkamisesta. Tietojen lähetys onnistuu myös sähköisesti. Tiedot vuokrauksista on säilytettävä kolme vuotta.  

"Esimerkiksi Torreviejassa rekisteröityjen turistiasuntojen määrä on kasvanut 80 % kahden vuoden aikana; vielä kuitenkin suurin osa lomavuokrauksessa olevista asunnoista on rekisteröimättä. Torreviejassa uusi laki on otettu positiivisesti vastaan ja antaa kaupungille mahdollisuuden saada todellista tietoa kaupungin turistiasuntojen määrästä" (SE-lehti, no 306).

Verotus

Espanjassa ei-residentti EU-kansalainen maksaa vuokratuotoista 19 % veroa. Verot maksetaan neljännesvuosittain huhtikuussa, heinäkuussa, lokakuussa ja tammikuussa (ilmoitus 15. päivään mennessä). Asunnon ylläpitämiseen menneitä kuluja voidaan vähentää ennen verojen maksua. Tällaisia kuluja ovat mm. vastikkeet, vakuutus, siivouskulut tai vuokranvälittäjän kulut. On suositeltavaa käyttää paikallista veroneuvojaa, joka tekee veroilmoitukset puolestasi ajallaan. Vuokratulot on ilmoitettava Suomessa pääomatuloina.

Huom! Espanjassa tehtiin muutoksia 3/2019 vuokralakiin; uudistukset liittyvät mm pitkäaikaisten vuokrasopimusten kestoon, takuuvuokran määrään, sopimuskulujen maksamiseen.

Vuokrauslupa-, vuokrasopimus-, sekä veroasioissa suosittelemme kääntymään luotettavan vuokranvälittäjän ja asiainhoitotoimiston puoleen.

]]>
Espanja minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Torrevieja – Costa Blancan helmi liikkujalle Fri, 08 Feb 2019 12:29:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torrevieja-costa-blancan-helmi-liikkujalle https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torrevieja-costa-blancan-helmi-liikkujalle Torreviejan alue on loistava paikka kaikkeen liikuntaan, urheiluun ja aktiiviseen elämään, niin fasiliteettien kuin vuosittain noin 320 aurinkoisen päivän osalta.

Torreviejan Sport City

Vain 3–4 km:n päässä Torreviejan keskustasta on liikuntakeskittymä, Sport City, missä pääset harrastamaan lukuisia lajeja, uinnista padeliin ja kuntosaliharjoittelusta lentopalloon.

Torreviejan uimahalliin tehtiin täysi remontti syksyllä 2017. Se on huippuhalli niin kuntouimarille kuin tavoitteellisempaan treenaukseen. Viihtyisään halliin, 50:n metrin altaaseen, maksu on vain kolmen euron paikkeilla.

Myös kaupungin kuntosali sijaitsee Sport Cityssä. 400 m2 :n sali on varustettu uusimmilla laitteilla, joka mahdollistaa kuntosalitreenaamisen kaikilla tasoilla, aloittelijasta kokeneeseen ja tavoitteelliseen treenaajaan.

Padel – Espanjan suosituin pallopeli? Padel on peli, jossa yhdistetään tennistä ja squashia. Se on nopeatempoinen ja lienee mailapeleistä sosiaalisimpia, sillä padelia pelataan aina nelinpelinä.

Padel sopii lähes kaikille ja on hauska laji kunnon kohottamiseen. Padelin säännöt ovat yksinkertaiset ja lyhytvartista mailaa on helppo käsitellä. Padelissa ei voimalla ole merkitystä, vaan oikea tekniikka ja pelisilmä ovat padelin avaimet.

Pelin monipuolisuudesta kertoo se, että kentällä espanjalaiset isovanhemmat pelaavat lastenlastensa kanssa. Pallo lentää ja peli-ilo kuuluu kauas!

Sport Cityssä on padelkenttien lisäksi toki myös tennis- ja squashkentät.

Sport Cityssä voit harrastaa ja kokeilla lajeja laidasta laitaan, sillä siellä on yllämainittujen lisäksi mm. jalkapallo- ja rugbykentät, kori- ja lentopallokentät, käsipallokenttä ja yleisurheilumahdollisuudet.

Tutustu lisää Sport Cityn tarjontaan tästä !

Pyöräily

shutterstock_562272565

Viikonloppuaamuisin, kun aurinko vasta nousee, Torreviejan pyöräilytiimit polkevat jo kaupungista pois päin satojen kilometrien lenkeilleen. Maaston tasaisuuden vuoksi vähemmän pyöräillyt hurauttaa helposti monta kymmentä kilometriä esimerkiksi suolajärvien ympäri ja todelliselle pitkänmatkanpyöräilijälle tietä ja reittejä riittää.

“Sunnuntaipyöräilijä” taas pääsee nauttimaan vauhdista ja merimaisemista satulan selässä rantaa pitkin ajellen. La Matalta aina Pilar de la Horadadaan kilometrejä kertyy nelisenkymmentä. Matkalla voi pysähtyä lounastamaan sekä uimarantoja matkalla on lukuisia, joille on mukava pysähtyä ja käydä meressä pulahtamassa.

Rannalle ja mereen

shutterstock_1059288560

Meri on tietysti mitä tärkeimmässä osassa, rannikolla kun ollaan. Costa Blancalla ei ole pitkää, kilometrejä jatkuvaa rantaviivaa, vaan rannat erottuvat selvästi ominaan. Torreviejan rannat ovat melko pieniä, siistejä ja niitä reunustaa pitkälti rantapaseo kauppoineen ja ravintoloineen.

Koska aurinkoa riittää, rannalla näet auringonpalvojia käytännössä ympäri vuoden. Tammikuun lämpiminä päivinä, kun mittari vain kipuaa +20 asteeseen ja paikalliset pukeutuvat toppatakkiin, niin brittituristit laittavat uikkarit päälle ja lähtevät rannalle.

Auringonpalvonnan ja meressä pulahtamisen lisäksi, meri totta kai tarjoaa paljon mahdollisuuksia harrastamiseen ja liikkumiseen.

Hyvillä tuulilla aallot kasvavat surffaukseen sopiviksi, mutta pääsääntöisesti olosuhteet ovat suotuisammat suppailuun (Stand Up Paddle). Hawajilta lähtöisin oleva suppailu on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava vesiurheilulaji, varmasti siksi, että se on helppo oppia ja se on erinomaista treeniä keskivartalon lihaksille ja tasapainolle.

Suppailussa melotaan seisten surffilautaa läheisesti muistuttavan laudan päällä. SUP-laudalla voi retkeillä, meloa aalloissa tai vain nautiskella rannalla olemisesta tyyneltä mereltä käsin.

Snorklaamaan pääsee vain ostamalla lukuisista Torreviejan sukellus- tai urheilukaupoista maskin ja räpylät. Costa Blancan vedet ovat kirkkaat ja pienillä rannoilla näet kalaparvia jo upottaessasi varpaat mereen.

Torreviejassa voi myös mennä sukelluskurssille ja suorittaa tutkintoja mm. PADI Divemasterin.

Joogaa ja pilatesta sekä ryhmäliikuntaa

shutterstock_1065652877

Torreviejassa on useita pilates- ja joogastudioita, joissa tunteja pidetään useilla eri kielillä. Joogatunneissa on valinnan varaa, studio tarjoavat mm. hatha-, kundaliini- ja yin-joogaa. Myös erikoistunteja on, kuten äitiysjoogaa ja meditaatiota.

Useilla kuntosaleilla on laaja valikoima ryhmäliikuntatunteja body pumpista, spinningiin ja zumbaan.

Ja tietysti golf!

kenttä_1

Costa Blancaa voi kutsua golffaajan paratiisiksi: pelaamaan pääsee ympäri vuoden, pääsääntöisesti auringon paistaessa, kenttiä puolen tunnin ajomatkan päässä Torreviejan keskustasta on jo kymmenisen, tunnin matkan säteellä määrä kasvaa huomattavasti, kun mennään pohjoiseen Alicanteen, etelään Cartagenaan ja itään Murciaan.

Kenttiä on siis joka makuun ja oma suosikki löytyy varmasti! Vaihtelunhaluinen taas pääsee helposti pelaamaan eri kentille.

Golfopetusta Costa Blancalla saa mm. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja tietysti espanjaksi.

Espanjassa ei tarvitse välttämättä olla golfseuran jäsen päästäkseen pelaamaan, vaan kierroksen hinnassa on parin-kolmen euron suuruinen lisenssi- ja vakuutusmaksu.

Monen intohimoisen golffarin Espanjan-koti sijaitseekin lempi- tai “kotikentän” läheisyydessä.

Aktiiviset suomalaiset

Torreviejan alueen suomalaiset ovat kovia liikkujia: maanantaisin on yhteinen sauvakävelylenkki, aktiiviset naiset järjestävät mm. padelpelejä, yhteisiä kuntosalitreenejä ja uintivuoroja.

Torreviejan alueella on myös suomalaisia liikunta- ja hyvinvointipalveluja tarjoavia toimijoita urheiluhierojista matkanjärjestäjään, jonka matkoilla pääset vaikkapa katsomaan huippufudista tai koripalloa Valenciaan.

Costa Blanca saa vannoutuneen sohvaperunankin ulos aurinkoon, rannalle, pyörän satulaan. Tai aivan varmasti ainakin laittamaan lenkkarit jalkaan, sillä rantapaseo ja Torreviejan aallonmurtaja kutsuvat kävelemään ja nauttimaan merituulesta!

]]>
Espanja info@lomakotiulkomailta.fi (Veera Smidt)
Alkuvuoden/kevään uudiskohdetärpit Torreviejasta! Mon, 21 Jan 2019 12:55:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alkuvuoden-uudiskohteet-torreviejasta https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alkuvuoden-uudiskohteet-torreviejasta Nyt on erinomainen aika hankkia kevääksi uusi asunto Torreviejasta. Tarjolla useita valmiita tai juuri valmistumassa olevia asuntoja.

Alegria 9 – Enää 3 kahden makuuhuoneen asuntoa jäljellä rauhalliselta asuinalueelta Torreviejan keskustan tuntumasta.

(Kuvaa klikkaamalla lisätietoja)

Hyvä tilaisuus napata jokin kolmesta viimeisestä asunnosta Alegrian juuri valmistuvasta uudiskohteesta. Tarjolla asunnot 3. kerroksesta 120 000e sekä 4. & 5. kerroksesta (autopaikalla) 132 000e & 137 000e. Kaikissa asunnoissa 2 makuuhuonetta, 1 kylpyhuone, olohuone avokeittiöllä sekä parveke. Yhteisössä lisäksi uima-allas sekä suomalainen sauna kaikkien asukkaiden käytössä.

Alegria 9 sijaitsee rauhallisella Nueva Torreviejan alueella aivan Torreviejan ydinkeskustan tuntumassa. Läheltä löydät siis kaikki palvelut sekä useita viihtyisiä ravintoloita. Torreviejan bussiasema kävelymatkan päässä, joten pääset uuteen kotiisi näppärästi suoraan lentokenttäbussilla.

Erinomainen hinta-laatusuhde, toimi nopeasti!

Bahia Homes – Kahden kerroksen ja kolmen makuuhuoneen rivitaloja omalla kattoterassilla vaaleanpunaisen suolajärven vierestä.

(Kuvaa klikkaamalla lisätietoja)

Nyt tarjolla valoisia rivitaloasuntoja aivan Torreviejan keskustan kupeesta, vaaleanpunaisen suolajärven vierestä. Asunnoissa 2 asuinkerrosta, joissa 3 makuuhuonetta, 2 kylpyhuonetta sekä olohuone avokeittiöllä. Lisäksi asunnoissa on taka- ja etupiha (jossa autopaikka), 2 parveketta (joihin kulku yläkerran makuuhuoneista) sekä tilava kattoterassi, josta näkymät suolajärvelle. Bahia-yhteisö sijaitsee rauhallisella Torretan asuinalueella, jonka lähellä kaikki palvelut sekä Torreviejan ydinkeskusta.

Asunnot valmistuvat arviolta maaliskuussa, hinnat alkaen 234 900e. Sisäpihalla yhteinen viihtyisä uima-allasalue.

Breezes – Yläkerran kattoterassilliset rivitaloasunnot alkaen 170 000e.

(Kuvaa klikkaamalla lisätietoja)

Valmiita rivitaloasuntoja Torreviejassa (sector 25) läheltä urheilupuistoa ja perjantaimarkkinoita. Nämä viihtyisät rivitaloasunnot ovat muuttovalmiita ja niissä on 2 makuuhuoneen ja kylpyhuoneen lisäksi olohuone avokeittiöllä, parveke sekä tilava kattoterassi (saatavilla myös alakerran asuntoja omalla pihalla sekä 2 kerroksen asuntoja). Autopaikat aidatun alueen sisäpuolella ja asukkaiden käytössä avara uima-allasalue, jossa uima-allas, poreallas sekä lastenallas.

Enää muutama yläkerran asunto jäljellä!

Yllämainittujen kohteiden lisäksi tarjolla myös useita 1-2 vuoden sisällä valmistuvia uudiskohteita sekä useita kohteita Orihuela Costalta / Costa Blancalta. Kysy lisää! +358401492237/+34691974030, torrevieja@lomakotiulkomailta.fi

]]>
Espanja petri@lomakotiulkomailta.fi (Petri Hinno)
Matka2019 tapahtuma Wed, 09 Jan 2019 09:43:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/matka2019-tapahtuma https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/matka2019-tapahtuma
Matka19_OlemmeMukana_banneri_798x120

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka2019 järjestetään jälleen 18.-20.1.2019 Helsingin Messukeskuksessa (Eteläinen sisäänkäynti, Messuaukio 1, 00520 Helsinki). Myös kevään Koti ulkomailla -tapahtuma järjestetään tänä vuonna Matkamessujen yhteydessä erillisten messujen sijaan ja tapahtumiin pääsee samalla lipulla. Osallistu täällä arvontaan ja voita lippuja messuille!

Meidät ja Koti ulkomailla -tapahtuman messuosastot löydät Messukeskuksen hallista 7. Tapahtuman Home Abroad -lavalle nousevat koko viikonlopun ajan ulkomaan asuntokaupan asiantuntijat kertomaan mm. ostoprosessista ja asuntosijoitusmahdollisuuksista eri maissa. Tervetuloa osastollemme 7c128 keskustelemaan asunnon hankinnasta ulkomailta ja nappaamaan mukaan viimeisimmät oppaamme asunnon ostoon! Osastollamme nähtävillä myös myytäviä asuntoja Espanjasta, Italiasta ja Turkin Alanyasta. 

Lomakodin Minna, Pasi ja Karoliina nähdään messupäivinä Home Abroad -lavalla; tervetuloa kuuntelemaan esityksiä! Aikataulu ja teemat: 

Pe 18.1. 

 • klo 12:40 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
 • klo 15:20 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)
 • klo 17:20 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)

La 19.1. 

 • klo 11:00 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)
 • klo 14:20 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)
 • klo 15:00 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)

Su 20.1.

 • klo 15:40 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
 • klo 16:20 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)

Katso messujen koko ohjelma täältä

Messut avoinna yleisölle:

 • Perjantai 18.1. klo 9-19
 • Lauantai 19.1. klo 10-18
 • Sunnuntai 20.1. klo 10-18

*Matkailualan ammattilaisille järjestettävä Matka Pro torstaina 17.1.

Vastaa kyselyyn ja voita liput messuille!

]]>
Lomakoti ulkomailta karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Asuntojen hintakehitys Espanjassa 2018 Mon, 26 Nov 2018 20:39:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hinnat-espanjassa-2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hinnat-espanjassa-2018
shutterstock_1221151237

Málagan kaupungissa hintapyynnöt ovat nousseet 19,4%

Aiemmin tänä vuonna kerroimme siitä, kuinka asuntokauppojen määrän uskotaan tänä vuonna yltävän vuosikymmenen ennätykseensä eli 540 000 kappaleeseen. Tämä olisi 20 000 asuntokauppaa enemmän kuin vuonna 2017.

Espanjan tilastokeskus INE:n mukaan elokuun loppuun mennessä asuntokauppoja oli tehty jo yli 350 000 kappaletta. Myytyjen asuntojen keskiarvoneliöhinta syyskuussa 2018 oli 1429 euroa mikä on 2,5 prosenttia enemmän kuin vuosi takaperin.

Espanjalaisen Sabadell-pankin kiinteistönvälitykseen erikoistunut tytäryhtiö Solvia ennusti heinäkuussa asuntojen hintojen nousevan 6,1% vuonna 2018. Ennustusta tukevat asuntojen hintapyyntöjen kehitys, jotka vuoden kolmannella neljänneksellä olivat kiinteistömedia Idealistan mukaan 7,7% korkeammat vuoden takaiseen verrattuna. Málagan maakunnassa, missä sijaitsee mm. Aurinkorannikko, hintapyynnöt nousivat 11,7% ja Málagan kaupungissa jopa 19,4%. Suomalaisten suosikkikohteissa Fuengirolassa hintapyynnöt nousivat 15,6% ja Benalmadenassa 10,2%.  Espanjan itärannikolla Alicanten maakunnassa, missä sijaitsee Costa Blancan rannikko, hintapyynnöt nousivat 5,9%, ja suomalaisten suosimassa Torreviejan kaupungissa 9,4%.

Vaikka hinnat ovat nousseet Espanjassa jo muutaman vuoden, ollaan silti kaukana talouskriisiä edeltävistä huippuvuosista, jolloin asuntojen keskiarvoneliöhinnat Espanjassa olivat korkeimmillaan n. 2 100 euroa ja kauppoja tehtiin n. 775 000 kappaletta. Espanjan kehitysministeriön mukaan (Ministerio de Fomento) ero alkuvuoden 2008 hintahuipun ja tämän päivän asuntojen hintojen välillä on 33,6%.

Ulkomaalaisten asunnon ostajien kiinnostus on edelleen kasvussa. Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla ulkomaalaiset (residentit ja ei-residentit) olivat ostajina 18,7% asuntokaupoista. Brittien osuus ulkomaalaisista ostajista on edelleen suurin (14,7%), vaikka osuus on pienentynyt Brexitin myötä. Muut merkittävät ostajaryhmät ovat EU:n ulkopuolelta tulevat ostajat (11,2%) sekä ranskalaiset (7,9%) ja saksalaiset (7,8%). Viime vuoteen verrattuna ulkomaalaisten osuus asuntokaupoista on noussut 5,6 prosenttia.  

Lähteet:

 • Idealista 
 • INE
 • Consejo General del Notariado
]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Asunnon osto Espanjasta suomalaisen yrityksen nimiin Thu, 22 Nov 2018 10:13:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-espanjasta-yrityksen-nimiin https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-espanjasta-yrityksen-nimiin
Asunto Espanjassa yrityksen nimiin

Voiko suomalainen yritys ostaa asunnon Espanjasta?

Kyllä voi, menettely ja kulut ovat melko samanlaiset kuin yksityishenkilölläkin. Asunnon ostoon tarvitaan hallituksen päätös ja pöytäkirja kiinteistön hankkimisesta, yhtiön osakasluettelo, kaupparekisteriote ja kaikki nämä käännettynä espanjan kielelle. Suomalaisen yhtiön toimitusjohtajalle ja /tai hallituksen puheenjohtajalle tarvitaan myös NIE-numero ja yritykselle CIF-veronumero.

On huomioitavaa, että mikäli yritys harjoittaa asunnon vuokraamista Espanjassa, maksaa yritys vuokratuloista ei-residentin verot Espanjaan. Kyseiset tulot on lisättävä myös yrityksen Suomen kirjanpitoon, ja maksaa siellä tarvittavat verot. Espanjan ja Suomen verosopimuksen mukaan Espanjaan maksetut verot ovat Suomessa kuitenkin vähennyskelpoisia. Mikäli yritys ei vuokraa asuntoaan, ei siltä peritä ei-residentin I.R.N.R. -veroa kakkosasunnon omistamisesta (ns. laskennalliseent tuloon/hyötyyn perustuva vero). On kuitenkin otettava huomioon, että jos asunto on yrityksen osakkaiden käytössä, on sen käytön osalta maksettava markkinahintaista vuokraa, ja yrityksen tehtävä veroilmoitukset Espanjaan näiden saamiensa vuokratulojen osalta (muussa tapauksessa "asuntoetu" voidaan lukea piilotetuksi osingoksi).

Lisää tietoa asunnon hankinnasta saat oppaistamme

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Mukana Koti ulkomailla -tapahtumassa Helsingissä 27.-28.10.2018 Thu, 25 Oct 2018 16:42:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/mukana-koti-ulkomailla-tapahtumassa-helsingissa-27.-28.10.2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/mukana-koti-ulkomailla-tapahtumassa-helsingissa-27.-28.10.2018 Haaveiletko asunnon ostosta ulkomailta tai muuttoa jonnekin lämpimämpään? Suosittu ulkomaan asumisen teematapahtuma Koti ulkomailla järjestetään jälleen Helsingissä - tapahtumapaikkana toimii nyt Messukeskuksen Siipi. 

Tule messuosastollemme nro 4 juttelemaan asiantuntijoiden kanssa sinua askarruttavista asuntoasioista, ja hae samalla hyödylliset asunto-oppaamme kotiin luettavaksi. Nopeimmat vievät esitteet kotiin syksyn tyylikkäimmässä Lomakoti -kangaskassissa, ja saavat myös mukaansa uunituoreen Espanjan kohdekatalogimme!

esitteet

Tapahtuma on maksuton ja se on avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 10:00-16:30 (eteläinen sisäänkäynti, Rautatieläisenkatu 3).
Lue lisää tapahtumasta ja katso koko seminaariohjelma tapahtumanjärjestäjän sivuilla täällä
 

Pidämme tapahtumassa myös seuraavat seminaarit (la & su):

Sali 1:
klo 10:30 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)
klo 12:30 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
Sali 2:
klo 13:15 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)

Oma koti Suomesta-13

Tervetuloa osastollemme! Terveisin, Karoliina, Minna ja Pasi

]]>
Lomakoti ulkomailta karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Uusi opas: 12 yleistä kysymystä asunnon hankinnasta ja omistamisesta Espanjassa! Fri, 19 Oct 2018 17:43:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/opas-asunnon-ostoon-espanjasta https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/opas-asunnon-ostoon-espanjasta
yleisiä kysymyksiä

Viime vuonna julkaisimme 10 yleisimmän kysymyksen oppaan asunnon hankinnasta Espanjassa. Opas on ollut menestys ja olemme saaneet siitä teiltä hyvää palautetta. 10 kysymystä vastauksineen herättää usein kuitenkin joukon lisäkysymyksiä - siksi kirjoitimmekin uuden oppaan joka käsittelee asunnon hankinnan lisäksi mm. omistajuutta ja asunnon myymistä. 

Uusi 12 kysymyksen oppaamme käsittää mm. seuraavat asiat:

 • Lainan saaminen Espanjasta
 • Suomalainen yritys asunnon omistajana
 • Pinta-alan määritys Espanjassa
 • Myyjän ja rakennuttajan virheet asuntokaupassa
 • Kuntotarkastukset Espanjassa
 • Päätöksenteko espanjalaisessa 'taloyhtiössä'
 • Asunnon omistamisen ja myynnin kulut
 • Asiainhoitotoimiston rooli

Opas on tehty yhteistyössä espanjalaisen asiainhoitotoimiston, Gestoria Bravon, kanssa. 

Lataa tästä!

]]>
Espanja minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Kun asiakas kiittää niin, että ilosta itkettää! Wed, 10 Oct 2018 14:30:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/asiakaskokemuksista https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/asiakaskokemuksista
minna

Minna Fuengirolan toimistolla

Olen useissa eri liikkeenjohdollisissa tehtävissä pohtinut ja ollut kehittämässä erilaisia asiakastyytyväisyyttä ja -kokemuksia kuvaavia mittareita. Mitä ne kertovat ja osataanko asiakaspalautetta käyttää oikein toiminnan kehittämiseen? Jokaisella toimialalla on omat asiakkaalle tärkeät asiat, jotka määrittelevät lähteekö asiakas luotamme iloisena ja tyytyväisenä; toivottavasti vielä palaa takaisinkin ja suosittelee meitä.

Mitä olen oppinut asiakkailtamme ulkomaan asuntokauppaan liittyen? Asiakkaamme arvostavat asuntokauppaprosessin osaamista, oikeaa ja rehellistä tietoa ja mielipidettä; uskallamme kertoa myös mikä voi mennä mönkään ja mitä pitää ottaa huomioon, olemme tavoitettavissa mielellään muutaman tunnin aikajänteellä, meillä on tarjota oman osaamisemme ulkopuolelta luotettavat yhteistyökumppanit kuten lakimiespalvelut, asiainhoitotoimisto tai sisustus- ja remontointipalvelut ja mikä tärkeää; yhteydenpitomme ei lopu siihen kun kaupat on tehty.

Olemme valinneet kaakeleita, vaihtaneet vessanpyttyjä, auttaneet vesivahingoissa, vieneet Suomesta ulkomaan kotiin unohtuneita lääkkeitä. Kun annat itsestäsi mukaan persoonan ja välittämisen, saat asiakkailta sen monin kerroin takaisin. Monet ostavat unelman ulkomailta ja meidän tehtävä on auttaa sen toteuttamisessa. Useista asiakkaistamme on tullut hyviä ystäviä ja kavereita, jotka käyvät toimistoillamme piipahtamassa tai seuraamme toistemme elämää Facebookin kautta.

Joskus jokin asiakaspalaute sykähdyttää niin, että itku meinaa tulla ilosta; tässä yhden asiakkaamme tarina. Lue miten Mustosen perheen haave toteutui vuonna 2017 Espanjassa ja kuinka he meille kiitokseksi kirjoittivat tämä tarinan ja jopa painoivat esitteet meille!

Lataa Mustosen perheen tarina luettavaksi tästä

Lue lisää asiakkaidemme kertomuksia  täällä

]]>
Lomakoti ulkomailta minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Torreviejan perjantaimarkkinat Thu, 30 Aug 2018 16:04:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-perjantaimarkkinat https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-perjantaimarkkinat
IMG_20180824_103015

Lähes jokainen Torreviejassa vieraillut on todennäköisesti käynyt tai vähintäänkin kuullut Torreviejan perjantaimarkkinoista. Kuuluisat perjantaimarkkinat ovat Costa Blancan suurimpia (kojuja on 700) ja ne keräävät joka perjantai (kello 8-14) suuren määrän ihmisiä.

Aiemmin perjantaimarkkinat järjestettiin kaupunkialueella lähellä Torreviejan ydinkeskustaa ja ne täyttivätkin kadut useamman korttelin alueelta. Järjestely aiheutti kuitenkin sen verran ongelmia mm. liikenteen ja roskien vuoksi, että markkinat siirrettiin suurelle kentälle/tapahtuma-alueelle ydinkeskustan ulkopuolelle, Torreviejan vesipuiston viereen. Nyt markkinoille on helpompi tulla myös autolla, sillä alueella on huomattavasti enemmän parkkipaikkoja kuin keskustassa. Paikan päälle pääsee myös bussilla (linjat H & C) Torreviejan keskustasta. Suljettu markkina-alue on helpompi siivota ja se on myös turvallisempi, sillä suljettua aluetta on helpompi valvoa.

mercadillo_kartta

Avaa karttalinkki

Uudella markkinapaikalla kojut on järjestetty karkeasti ottaen siten, että elintarvikkeet ovat omalla puolellaan ja vaatteet yms. ovat omalla puolellaan. Tämä on huomattavasti selkeämpi järjestely kuin aiemmin, jolloin kojut olivat lomittain miten sattuu. Kojuja perjantaimarkkinoilla on jo mainitut 700, joten ostettavaa ja ihmeteltävää löytyy. Perjantaimarkkinoilta löydät tuoreet hedelmät ja vihannekset, ja markkinoilla huomaakin hyvin milloin milläkin tuotteella on sesonkiaika. Lisäksi löydät markkinoilta mm. pähkinöitä ja kuivahedelmiä, erilaisia leivonnaisia, oliiveja ja muita pikkelöityjä tuotteita, kananmunia, juustoja, jamonia ja muita paikallisia lihatuotteita, erilaisia kalatuotteita kuten kuivattua tonnikalaa eli mojamaa, vaatteita, laukkuja, kenkiä, leluja jne. jne.. Voidaankin melkein sanoa, että sitä mitä et perjantaimarkkinoilta löydä, niin sitä et tarvitse.

IMG_20180824_103134
IMG_20180824_103355

Markkina-alueelta löytyy myös useampi kahvila tai ruokakoju, joista saa juotavaa ja pientä purtavaa. Löydät mm. churroja eli ns. ”paikallisia munkkeja” tai jos isompi nälkä yllättää, niin mukaan voi napata vaikka kokonaisen grillatun broilerin. Monet tulevat markkinoille kahville ja vain ihmettelemään markkinahumua/-tunnelmaa. Perjantaimarkkinoilla saakin helposti kulumaan useamman tunnin vain kiertelemällä ympäriinsä. Perjantaimarkkinat ovat periaatteessa yksi Torreviejan keskeisistä nähtävyyksistä, joten jos et ole vielä käynyt, niin suosittelen tutustumaan.

]]>
Espanja petri@lomakotiulkomailta.fi (Petri Hinno)
Kysyntä kasvussa Espanjan asuntomarkkinoilla Fri, 24 Aug 2018 15:41:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kysynta-kasvussa-espanjan-asuntomarkkinoilla https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kysynta-kasvussa-espanjan-asuntomarkkinoilla
asunto espanjassa

Kulutuksen elpyminen, parantunut työllisyystilanne, houkuttelevat sijoitusmahdollisuudet ja alhaisemmat rahoituskustannukset ovat vauhdittaneet kysyntää Espanjan asuntomarkkinoilla. Espanjalaispankki Bankinterin mukaan asuntokaupoissa tehdään tänä vuonna vuosikymmenen ennätys; 540 000 kappaletta, mikä on 20 000 enemmän kuin vuonna 2017. Espanjalaisen Sabadell-pankin kiinteistönvälitykseen erikoistunut tytäryhtiö Solvia ennustaa asuntokauppojen määrän nousevan tänä vuonna 570 000:een.

Asuntojen hinnat ovat nousseet kysynnän mukana. Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan asuntojen hinnat nousivat vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä 6,2 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Andalusian alueella, missä sijaitsee mm. suomalaisten suosikkikohde Aurinkorannikko, hintojen nousu oli 4,1 prosenttia. Valencian alueella (missä mm. Costa Blancan rannikko) vastaava luku oli 3,4 prosenttia. Solvian ennusteen mukaan hinnat nousevat vuonna 2018 6,1 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Suurinta kasvun odotetaan olevan Baleaareilla (7,9%) ja Kataloniassa (7,6%).

Mitä tulee suomalaisten suosikkikaupunkeihin ja alueisiin, Solvia ennustaa vuonna 2018 hintojen nousua mm. Málagaan 4,9 prosenttia, Torreviejaan 7,4 prosenttia ja Orihuelaan 12,2 prosenttia. Idealistan hintaraportin mukaan kesäkuussa 2018 asuntojen hintapyynnöt nousivat rannikolla 6,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, ja rannikon asuntojen hintapyynnöt olivat keskimäärin 5,6 prosenttia korkeampia. Costa Blancalla Alicanten maakunnassa neliöhintojen keskiarvo oli 1 559 euroa, ja Aurinkorannikolla Costa del Solilla 2 146 euroa. Hintapyynnöt rannikolla ovat korkeimmillaan Baleaarien saarilla (2 868€/m2) ja Maresmen rannikolla lähellä Barcelonaa (2 491€/m2).

orihuela costa

La Zenian ranta Orihuela Costalla

Lähteet:

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Asuntojen hintataso ja -kehitys Ranskassa 2018 Fri, 17 Aug 2018 15:28:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/ranska/asuntojen-hintataso-ja-kehitys-ranskassa-2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/ranska/asuntojen-hintataso-ja-kehitys-ranskassa-2018
asunto ranskasta

Asuntobuumin aikana vuosina 1997-2007 Ranskan asuntojen hinnat nousivat jopa 150%. Vuonna 2008 markkinat alkoivat heiketä ja hinnat lähtivät maltilliseen laskuun. Markkinat alkoivat elpyä vuonna 2015, kun hintojen lasku pysähtyi ja asuntokauppojen määrä kasvoi. Kauppaa on kiihdyttänyt mm. alhaiset korot ja pidemmät laina-ajat.

Vuonna 2016 kauppaa tehtiin 6,4% enemmän edellisvuoteen verrattuna ja hinnat lähtivät jo hienoiseen nousuun. Vuonna 2017 asuntokauppoja Ranskassa tehtiin EKP:n mukaan jo 968 000 kappaletta, mikä on lähes 15 prosentin nousu verrattuna vuoteen 2016 (844 000 asuntokauppaa). Ranskan notaariyhdistyksen raportin mukaan jälleenmyytävien asuntojen hinnat nousivat vuoden 2017 lopussa 3,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Huoneistojen kohdalla nousu oli 4,5%. Hintojen nousu oli merkittävää erityisesti Pariisin metropolialueella (5,1%).

Vuosi 2018 on alkanut aiempaa vuotta maltillisemmin, mitä selittää todennäköisesti uusien pankkilainojen alhaisempi määrä - Ranskan pankin mukaan 45% pankeista on ilmoittanut uusien lainahakemuksien laskusta. Les Prix Immobiliers - yhdistyksen raportin mukaan toukokuussa 2018 tehtyjen asuntokauppojen määrä oli 4,4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta jälleenmyyntiasuntojen hinnat nousivat koko maassa 3,9 prosenttia. Ulkomaalaisten asunnon ostajien suosimalla Ranskan Rivieralla (Cote d’Azur) hinnat nousivat 1,2 prosenttia.

Toukokuussa 2018 keskiarvoneliöhinta Ranskassa oli 3612 euroa. Tyyreimmät neliöt ovat keskimäärin Pariisissa (9986€/m2), Bordeaux’issa (5433€/m2) ja Lyonissa (4864€/m2). Moni suomalainen suuntaa kuitenkin ostoaikeissa Ranskan Rivieralle Nizzaan, jossa neliöhinta toukokuussa 2018 olivat 4301 euroa. Todellisuudessa neliöhinta nousee monella suomalaisella asunnon ostajalla korkeammaksi, sillä kysyntä kohdistuu usein arvokkaampiin keskustan asuinalueisiin. Ylellisessä Cannes’issa keskiarvohinnat nousevat 4692 euroon per neliö.

Provence-Alpes-Côte d'Azur- maakunnan jälleenmyyntiasuntojen hinnoissa on Les Prix Immobiliers - yhdistyksen raportin mukaan keskimäärin neuvotteluvaraa 5% huoneistojen kohdalla ja 5,9% talojen kohdalla. Liikkumavara riippuu toki myyjästä ja hänen tilanteestaan.

Tutustu Ranskassa myytäviin asuntoihin täällä

Lähteet:

Les Prix Immobiliers raportti

EKP:n raportti Ranskan asuntokaupoista

Ranskan notaarien raportti

]]>
Ranska karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Uudiskohteen osto Espanjasta Wed, 11 Jul 2018 17:07:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/uudiskohteen-osto-espanjasta https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/uudiskohteen-osto-espanjasta Löysit itsellesi sopivalta sijainnilta kivan näköisen kohteen, jonka haluaisit ostaa. Miten tästä päätöksestä päästään siihen että nautit viiniä omalla uudella terassillasi avaimet taskussa?  Ajattelin kirjoittaa tälläisen tekstin aiheesta kun sitä monesti kysytään ja monet pitävät prosessia monimutkaisena mitä se ei todellisuudessa ole. Tärkeintä on saada hyvä yleiskuva miten prosessi etenee.

 Ensimmäisenä oikean kohteen löytyessä maksetaan varausmaksu ja tehdään varaussopimus, jolla rakennuttaja/myyjä saa varmuuden ostajan olevan tosissaan. Varausmaksun jälkeen asunto otetaan pois markkinoilta ja itse ostoprosessi voi alkaa. Varausmaksun määrä uudiskohteissa on yleensä Aurinkorannikolla 10 000 euroa ja Costa Blancalla 3000-6000 euroa.  Varausmaksu vähennetään asunnon loppusummasta myöhemmin.

 Noin kuukauden sisällä varausmaksun tekemisestä tehdään esikauppasopimus, jonka yhteydessä päätetään miten loppusumma maksetaan. Tässä on hieman joustovaraa usein rakennuttajasta ja rakennusajasta riippuen, mikäli haluaa maksaa esimerkiksi useammassa erässä. Tämän sopimuksen yhteydessä maksetaan yleensä 10% asunnon hinnasta.

Esikauppasopimuksen ja viimeisen maksuerän välissä asuntoa maksetaan sen valmistumisen mukaan joko yhdessä tai useammassa erässä yhteensä n. 20-30% Kun asunto on valmis luovutettavaksi tehdään notaarin kanssa lopullinen kauppakirja ja maksetaan jäljellä oleva osa asunnon loppuhinnasta (kohteesta riippuen 60-70%) ja saat uuden asuntosi avaimet käteen. Lain mukaan rakennuttajan on tarjottava maksuihin pankkitakuut, mikä tarkoittaa, että rakennuttaja ei saa rahoja ennen kuin kohde on valmis. Näin ollen jos rakennus ei jostain syystä valmistuisikaan, ovat rahasi turvassa.

 Joustavan maksusuunnitelman lisäksi uudiskohteissa etuna on myös se, että ostaja voi yleensä vaikuttaa asunnon rakennusmateriaalien sekä kodinkoneiden väreihin, sijainteihin, merkkiin yms. Voit esimerkiksi päättää mihin kohtaan keittiössä haluat jääkaapin, mikäli haluat viinikaapin tai millaisen valaistuksen haluat. Lisäksi Espanjassa pätee normaali EU:n rakennuttajan vastuu 10 vuotta rakenteiden osalta.

 Asunnon ostajan tulee avata Espanjaan pankkitili IBI-, roska- ja community maksuja varten ja on myös hyvä muistaa ostopäätöstä tehtäessä, että ostohinnan päälle tulee laskea noin 14% merkitystä hinnasta veroihin, asianajajalle sekä notaarin kuluihin.

 Toivottavasti näistä oli apua ja mikäli lisää kysymyksiä heräsi niin vastaamme mielellämme joko sähköpostitse, puhelimitse tai paikan päällä toimistoissamme. Hyvää kesää!

]]>
Espanja joni.helminen@lomakotiulkomailta.fi (Joni Helminen)
Tervetuloa Torreviejaan! Fri, 29 Jun 2018 14:43:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/tervetuloa-torreviejaan https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/tervetuloa-torreviejaan
torrevieja

Torreviejan kaupunki sijaitsee Costa Blancalla, Espanjan kaakkoisrannikolla, Valencian itsehallintoalueella. Torrevieja nimi tarkoittaa ”vanhaa tornia” ja nimitys tuleekin Torreviejassa sijainneesta vartiotornista. Torreviejalla on pitkä historia merkittävänä suolantuottajana, mutta suolantuotannon ympärille rakentunut kalastajakylä on hiljalleen muuttunut merkittäväksi turistikohteeksi. Torreviejassa asuu myös ympärivuotisesti mm. brittejä, skandinaaveja ja belgialaisia. Monella espanjalaisella on puolestaan Torreviejassa loma-asunto tai ”kesämökki”. Asukkaita Torreviejassa oli vuoden 2017 väestönlaskennan mukaan 85 541.

Asunnonostajalle Torrevieja on houkutteleva kohde, sillä hintataso on asuntoa ostettaessa esimerkiksi Aurinkorannikkoon verrattuna noin 30% edullisempi. Uudiskohteiden hinnat alkavat Torreviejassa noin 100 000-150 000 eurosta ja jälleenmyyntikohteen saa halvimmillaan noin 60 000 eurolla. Keskusta-alueen asunnot ovat Torreviejassa pääsääntöisesti kerrostaloasuntoja, mutta omaa rauhaa voi halutessaan tavoitella esimerkiksi hankkimalla ylimmän kerroksen penthouse-huoneiston, joissa on monesti suuri kattoterassi eli solarium. Vaihtoehtoisesti voi asua hieman keskustan ulkopuolella, jolloin tarjolla on bungaloweja, rivitaloja, omakotitaloja jne.

Torreviejan keskustan voidaan katsoa rajautuvan Playa de Los Locos ja Playa Acequion -rantojen sekä N-332 valtatien väliselle alueelle. Aivan Torreviejan keskustan rantabulevardilta löytyy myös Playa del Curan uimaranta. Lisää uimarantoja löytyy Torreviejan ulkopuolelta muun muassa La Matasta, Guardamarista sekä Orihuela Costalta. Costa Blancan alue ylipäänsä on tunnettu viihtyisistä ja puhtaista hiekkarannoistaan.

shutterstock_511046782

Torreviejan keskusta-alueella on espanjalaiseen tyyliin useita erilaisia baareja, tapaskuppiloita sekä ravintoloita, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluista syötävää ja juotavaa. Yökerhot ovat keskittyneet kaupungin laitamille, satama-alueille sekä pienteollisuusalueelle, joten keskustassa asuttaessakin saa yleensä nukkua yönsä rauhassa. Muutenkin Torrevieja on suhteellisen rauhallinen ja turvallinen kohde, jopa kesän vilkkaimpina turistikuukausina heinä- ja elokuussa.

Torreviejan ympäristö nauttii leudoista talvista ja lämpimistä kesistä. Aurinko hellii ympärivuoden ja aurinkopäiviä on yleensä noin 250-300 vuodessa ja vuoden keskiarvolämpötila on noin 20 astetta. Kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa keskiarvolämpötila on jo noin 30 astetta.  Tammi-helmikuussa on viileintä, jolloin yölämpötilat putoavat alle kymmeneen asteeseen, päivälämpötilat ovat yleensä 15 asteen molemmin puolin. Välimeri sekä keskustan läheisyydessä sijaitsevat suolajärvet (sininen ja vaaleanpunainen) luovat Torreviejan ympäristöön yhden maailman terveellisimmistä mikroilmastoista.

shutterstock_582286957

Torreviejan bussiasemalta pääsee helposti mm. Alicanteen, Murciaan, Alicanten lentokentälle tai vaikkapa Orihuela Costalla sijaitsevaan La Zenia -ostoskeskukseen, jossa on noin 150 erilaista liikettä. Käytössä olevaa juna-asemaa ei Torreviejassa enää ole, lähin löytyy Alicantesta.

Tervetuloa Torreviejaan!

]]>
Espanja petri@lomakotiulkomailta.fi (Petri Hinno)
Asunnon ostamisen ja omistamisen kulut Alicanten alueella Tue, 17 Apr 2018 13:05:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/ostamisen-ja-omistamisen-opas https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/ostamisen-ja-omistamisen-opas
alicanten linnalta

Millaisia kuluja asunnon ostosta tulee kauppahinnan lisäksi? Mitä eroa on uudiskohteen ja jälleenmyyntikohteen verotuksessa?

Entä asunnon oston jälkeen, kuinka paljon asunnon ylläpito maksaa? Millaisia asioita tulisi huomioida loma-asunnon omistajana? Mitä kaikkea yhtiövastikkeiden ja vakuutusten lisäksi tulee maksettavaksi? Mitä jos suomalainen yritys on asunnon omistajana?

Moni asia mietityttää asunnon ostosta haaveilevaa; tietoa janoavia auttaaksemme olemme keräänneet info-paketin asunnon oston ja ylläpidon kustannuksista sekä asunnon omistamisen veroista Espanjan Costa Blancalla. 

Tietopaketti Alicanten (Costa Blancan) alueen ostamisen ja omistamisen kuluista:

Lataa opas tästä!

Tutustu Costa Blancan asuntotarjontaan tai vieraile toimistollamme Orihuela Costalla.

]]>
Espanja henna.kyttala@lomakotiulkomailta.fi (Henna Kyttälä)
Hullujen ranta, papin ranta.. Mistä tulevat Torreviejan rantojen nimet ja millaisia ne ovat? Wed, 11 Apr 2018 16:34:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-uimarannat https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-uimarannat
IMG_5457

Torreviejan rannoilla moni viettää lämpiminä kesäpäivinä paljon aikaa, mutta harvoin tulee mietittyä mistä rantojen hassut nimet ovat peräisin. Tässä kirjoituksessa tietoa nimien alkuperästä sekä tietoa eri rannoista Torreviejaan suuntaaville rantalomailijoille. 

Playa de la Cura – Papin ranta

Tarinan mukaan pappi löytyi hukkuneena tältä rannalta tulvien aikaan 1800-luvulla – tapaus järkytti kaupunkilaisia niin paljon, että ranta tunnetaan edelleen ’papin rantana’.

Erittäin suositun tästä 325 metriä pitkästä ja 27m leveästä rannasta tekee sen sijainti kaupungin keskustassa. Palveluiden läheisyys miellyttää erityisesti lapsiperheitä, ja paikalliset suuntaavat virkistävälle uinnille työpäivän jälkeen. Pieni koko ja hyvä sijainti tarkoittaa sesonkiaikaan ruuhkia – moni siirtyykin La Matan isommalle rannalle hieman rauhallisempaan ympäristöön.

Curan ranta sijaitsee Juan Aparicio-rantakadun ja Las Columnas – pylväiden välissä (Välimeren kulttuurien muistomerkki). Rantakatu restauroitiin muutama vuosi sitten ja on hyvin viihtyisä – rannan viertä kulkevalla kävelykadulla on ravintoloita, baareja ja kauppoja. Kunnostuksen yhteydessä Curan rannan eteläpuolelle lisättiin aallonmurtajia luoden luonnonmukaisia, pieniä uima-altaita. Nämä uimapaikat ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Nämä pikkurannat tunnetaan nimellä Piscinas (uima-altaat) de Paseo Juan Aparacio.

Kesällä rannan edusta on tapahtumapaikkana tunnetulle Habaneraksen yölle, jolloin kuullaan Habaneras-musiikkia, lauletaan ja tanssitaan sen tahtiin.

rantaa

Playa de los Locos – Hullujen ranta

”Hullujen rannan” nimi tulee yksinkertaisesti siitä, että rannan vierellä on sijainnut psykiatrinen hoitolaitos, joka rakennettiin 1900-luvun alussa Punta del Salaretin niemenkärjen lähelle. Torrevieja valikoitui madridilaisen hoitolaitoksen sivupisteen paikaksi ilmaston ja rannan perusteella. Samalla paikalla sijaitsee nykyään 222-asuin- ja ravintolarakennus. Rantaa pitkin kulkeva katu on nimetty hoitolaitoksen lääkärin, Ruiz Canovaksen mukaan.

Los Locosin ranta on 760 metriä pitkä ja 25m leveä ranta Torreviejan keskustan pohjoispuolella. Rannalla on lukuisia ravintoloita ja baareja. Rannan rauhalliset vedet tekevät siitä hyvän uimapaikan ja hiekka on hienoa. Sijainti lähellä keskustaa tekee rannasta suositun ja se täyttyykin nopeasti kesäkuukausina.  

 

locos

Playa de los Naufragos – Haaksirikkoisten ranta

Idästä puhaltavat myrskytuulet aiheuttivat monia haaksirikkoja 1800- ja 1900-luvulla lähellä nykyistä Naufragosin rantaa. Ilman satamaa tai laitureita veneet ajautuivat tälle kaupungin eteläosan rannalle.

Naufragos sijaitsee Torreviejan sataman eteläpuolella, ja se on suosittu, lähellä keskustaa oleva ranta. Helppojen kulkuyhteyksiensä vuoksi myös tämä ranta on hyvin suosittu sesonkiaikaan. Ranta on melko lyhyt (325m), mutta 77 metrin leveys tuo mukavasti lisätilaa useammallekin auringonpalvojalle. Rannalla on rantabaari, rantalentopallokenttiä, lasten leikkipaikka sekä mahdollista vuokrata polkuvene.

Naufragosin rannan ja sataman välillä on Acequionin ranta, joka ei kuitenkaan ole virallinen ranta. Moni kuitenkin viihtyy täällä, sillä sataman suoja tekee uintivedestä tyynemmän. Acequion on kanavan nimi joka yhdistää Torreviejan suolajärven ja Välimeren.

naufragos

Playa de la Mata – Pensaikkoranta

Rannan nimi tulee La Matan alueesta, joka sijaitsee Torreviejan pohjoispuolella. La Mata tarkoittaa suomeksi pistaasipuuta (mastiksipistaasi), joita on kasvanut tällä alueella jo kauan.

La Matan ranta on Torreviejan pohjoisin ja pisin ranta 2300 metrin pituudellaan. Rannan keskileveys on 40 metriä. La Matan rantaa rajaa Cabo Cervera etelässä ja Torre la Matan torni pohjoisessa. Torre la Matasta hiekkaranta jatkuu jopa yli 10 kilometriä luonnonrantana aina Guardamar del Seguran kaupunkiin asti. Rantaa reunustavat rantabulevardi ravintoloineen sekä upeat hiekkadyynit. Kesäisin espanjalaisperheet kerääntyvät hiekkadyynien vieressä kasvavaan pinja-metsän suojaisaan varjoon viettämään aurinkopäivää piknikin merkeissä.

Rannalla on lukuisia rantalentiskenttiä sekä jalkapallokenttä, ja tietenkin rantabaareja.

la mata

Kaikilla virallisilla rannoilla on sesonkiaikaan kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin uimavalvojia, ensiapupiste sekä wc-tiloja. Rannoilla kiertävät ahkerasti myös kaupustelijat myymässä aurinkolaseja, huiveja, tuoreita hedelmiä ja tietenkin ”life-time guarantee”- kelloja.

Muita rantoja

Heinä-elokuussa varsinkin keskustan rannat täyttyvät lomalaisista ja moni hakee rauhaa rantojen väliin jäävistä ’caloista’. Esimerkiksi Los Locosin ja La Matan rantojen välissä on lukuisia pieniä poukamia joissa moni käy uimassa. Torreviejan eteläpuolella ennen Punta Primaa voi käydä uimassa palmupuu- ja dyynimaiseman ympäröimänä. Useimmille rannoille tulee kesäisin myös kelluvia pomppulinnoja, sup-lautoja sekä vesiskoottereita lomailijoiden vuokrattavaksi. Juhannuksena espanjalaiset kerääntyvät rannoille viettämään keskikesän juhlaa San Juania ja polttamaan kokkoja (paikallisista juhannustaioista kerromme myöhemmin!). Juhannusaattona kannattaakin ottaa eväät ja rantatuolit mukaan ja suunnistaa lähimmälle rannalle illan viettoon.

 

IMG_5969

Lähteet:

Tietoa Torreviejan rannoista: http://www.torrevieja.com/es/guia-turistica/playas/index.1.html

Historiaa rantojen nimien takana (espanjaksi) http://www.diarioinformacion.com/vega-baja/2017/08/13/hay-naufragos-locos-cura-playas/1926073.html

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Alue-esittelyssä Torreviejan Punta Prima Thu, 22 Mar 2018 21:45:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-torreviejan-punta-prima https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-torreviejan-punta-prima
IMG_5419-EFFECTS

Punta Prima sijaitsee nimensä mukaan ’priimapaikalla’ aivan Torreviejan eteläpuolella, toimien porttina Orihuela Costan rannikolle.  Punta Prima sijaitsee noin 6 kilometriä Torreviejan keskustasta, ja Punta Priman pohjoisin alue Rocio del Mar kuuluukin vielä Torreviejan kaupungille, kun taas Avenida de las Olas kadun ja Punta Priman liikenneympyrän eteläpuoli on virallisesti jo Orihuela Costaa. Punta Priman alueeksi mielletään usein asuinalueet 332-tien molemmin puolin, eli rannan puoleisen alueen lisäksi myös La Marinan ostoskeskus sekä joskus myös mm. Los Altosiin kuuluvat asuinalueet.  

Kulkuyhteydet

Plussaa Punta Primassa on sen läheisyys Torreviejaan; kaupungin sisäisellä bussiliikenteellä pääsee keskustaan mm. Avenida de las Olasilta sekä La Marinan ostarin pysäkiltä. D-F- bussilinjan reitti kulkee Los Altosin ja Torreviejan sairaalan kautta keskustaan vuodenajasta ja päivästä riippuen 40-65 minuutin välein (katso reitti täältä ). Reippailijat voivat kulkea keskustaan kävellen rantaa pitkin. Mikäli ei tee mieli lähteä Torreviejan keskustaa kohti, voi suunnata Punta Primasta rannikkoa pitkin etelään - vaikka La Zenian (n. 3km) tai Cabo Roigin (n. 5-6km) rannoille kaunista, rantaviivaa myötäilevää reittiä pitkin. Punta Priman ja Playa Flamencan välillä ulkoilureitti kulkee jyrkänteen päällä, mistä voit ihailla jylhiä rantamaisemia (samalla kunhan pidät huolen riittävästä välimatkasta jyrkänteen reunalle!). Leveä reitti sopii niin kävelyyn kuin maastopyöräilyynkin. Autotietä tällä välillä ei ole, joten voit nauttia myös hiljaisuudesta ja kuunnella vain Välimeren aaltoja.

IMG_5419-EFFECTS

Mikäli kaipaat isompaan kaupunkiin; 332-tien vierestä liikenneympyrän läheltä voi hypätä suoraan Alicanteen menevään bussiin ja matka kestää noin 1,5 tuntia. Aikatauluhaku täällä (Punta Primaa lähin pysäkki on Rocio del Mar)

Sulje

Uimarannat

Punta Priman virallinen ranta sijaitsee aivan alueen eteläpäässä, ja Orihuela Costalle tyypilliseen tapaan se sijaitsee jyrkänteen alapuolella. Noin 200m pitkä ranta on esteetön, ja alas rannalle pääsee portaiden lisäksi hissillä ja tasaista maata pitkin. Rannan yläpuolella sijaitsee Restaurante Punta Prima, jossa voi ruokailla nauttien upeasta merinäköalasta. Pienelle rannalle löytävät auringonpalvojat tiensä jo aikaisin keväällä – auringonpaiste alkaa jo aamulla ja ranta on mukavasti jyrkänteen suojassa. Ympäri vuoden vedestä voi bongata SUP-lautailijoita, ja ’suppailu’ onkin mainio tapa nauttia aamuauringosta. Kesällä pieni ranta täyttyy nopeasti suojaisampaa ja varjoisempaa rantaa hakevista lomailijoista. Enemmän tilaa kaipaava rantalomailija hakeutuu sesonkiaikana viereisille, isommille rannoille – onneksi Orihuela Costalla on rantoja mistä valita!

IMG_5319
IMG_5317

Punta Priman rannan pohjoispuolelta pääset kulkemaan Punta Priman niemenkärkeen luonnonpuistoaluetta pitkin, ja jyrkänteellä voit ihailla upeaa maisemaa kohti Orihuela Costan rantaviivaa. Viikonloppuisin alueella on paljon ulkoilijoita. Tällä alueella on myös historiallista arvoa, sillä niemenkärjen alueella sijaitsee sisällissodan aikainen pommisuoja sekä 1800-luvulta peräisin olevan poliisikasarmin jäännökset. 

Poliisikasarmien jäännöksiä

Aluetta pitkin pääsee suoraan rantapromenadille (Paseo de los Vientos), jota reunustaa korkeat uudet rakennukset Sea Senses sekä rakenteilla oleva Panorama Mar. Promenadin päässä on Nautilus-ravintola, josta aurinkoisena päivänä saatat nopeana saada itsellesi terassipaikan. Rantapromenadilla on myös toinen pienempi ranta jossa voi pulahtaa uimaan.

IMG_5747

Paseo de los Vientos -rantakatu

Sulje

Palvelut
IMG_5048

Nautilus-ravintola

Maisemien ja sijaintinsa lisäksi Punta Priman parhaita puolia on sen kattava palvelutarjonta, varsinkin ravintoloiden suuri määrä. Suositut rantaravintolat Nautilus ja Restaurante Punta Prima täyttyvät aurinkoisina päivinä talvellakin, ja maisemien lisäksi ruoka on hyvää. Kesällä 2017 ovensa sulkemaan joutunut rantabaari Sunrise lupailee nettisivuillaan paluuta kesällä 2018 Punta Priman rannoille.

IMG_5320

Restauranta Punta Prima

Suurempi ravintolakeskittymä on 332-tien varrella rannikon puolella – pienelle kadun pätkälle on perustettu lukuisia ravintoloita sekä pari baaria – aluetta kutsutaankin Punta Priman kaistaleeksi (Punta Prima strip). Tarjontaa on mm. intialaisesta välimerellisiin ja italialaisiin ravintoloihin, jotka kaikki ovat hyvin talvellakin auki. 332-tien toisella puolella olevassa La Punta Marina ostoskeskuksessa on lisää ruokatarjontaa. Esimerkiksi Piazza II on kelpo ostariravintola, joka tarjoilee italialaista ruokaa. Muita vaihtoehtoja on ostarin aasialaiset ravintolat kuten ison nälkään sopiva Wok-buffet. Ravintolat sijaitsevat ostarin yläkerrassa missä on myös asiakaspaikkoja ulkona. Mikäli nälkä yllättää yöllä, on Marinan McDonald’s auki 24 tuntia vuorokaudessa.

La Punta Marinan ostoskeskuksessa on myös Consum-supermarketti josta saa hyvin ja edullisesti jääkaapin täytettä sekä tietenkin tuorepuristettua appelsiinimehua (nam!). Ostarilla on myös apteekki, Milar- kodinkonekauppa ja Jysk sekä muita pieniä putiikkeja ja eläinlääkäri. Kodin hankintoja (tarpeellisia ja vähemmän tarpeellisia) voi tehdä lisää 332-tien varrella olevassa Bazar Chinossa. Liikenneympyrässä sijaitsee kuntosali, joka avasi uudelleen ovensa helmikuussa 2018 nimellä Sport.in , missä kuntosalin lisäksi on itsepuolustuskursseja ja ryhmäliikuntaa. Salilla on oma spa-osasto joka aukeaa huhtikuussa 2018 – täällä pääset lievittämään mahdollista Suomi-ikävää saunassa, mutta nauttia myös höyrysaunasta ja poreammeesta. Salin hinnat riippuvat jäsenyyden kestosta, mutta ovat tätä juttua kirjoitettaessa alk. 33 euroa/kk. 

IMG_5804

Punta Marina ostari

Majoitus asuinalueella on hotellien sijaan usein yksityisessä loma-asunnossa. Alueella kuitenkin myös kolmen tähden hotelli Hotel Torrejoven, jossa yöpyminen on melko edullista (helmikuussa maksoin huoneesta 45€/yö, kun en yllättäen päässytkään vuokra-asuntooni keskellä yötä), mutta suurin piirtein samaan hintaan saa majoituksen modernista loma-asunnosta.

Sulje

Alueen asunnot ja niiden hintataso

Asuntojen hintataso Punta Primassa on noin 100 000 euron molemmin puolin lähellä rantaa olevista remontoimattomista 2-3 makuuhuoneen jälleenmyyntikohteista. Avoin merinäköala ilmansuunta nostaa hintaa lähemmäs 120 000 euroa.

IMG_5322

Señorio de Punta Prima yhteisöä

Punta Priman suurimpia, uusia asuinkomplekseja on Señorio de Punta Prima, joka käsittää useamman erillisen suljetun asuinkompleksin (mm. Panorama Park, La Entrada, La Recoleta I-III), joissa on mm. vartiointi, autohalli ja useita uima-altaita. Viimeisintä La Recoleta yhteisöä rakennetaan aivan rannan tuntumaan, ja asuntoja tästä on vielä kolmannesta rakennusvaiheesta myynnissä (katso tiedot täällä ). Rakennustyyli on enemmän välimerellinen, joten jos hakusessa on enemmän espanjalaistyylinen koti, voi tämä olla yksi vaihtoehto. Saman projektin yhteydessä on rakennettu iso minigolfrata ja jonkun lähteen mukaan tulossa olisi myös oma venesatama Punta Primaan vuonna 2021 (tästä en löytänyt mitään varmaa tietoa). Vuokrataso Señorion asunnoissa (2mh) on alkaen n. 500-600 eurosta/kk – parhaimmissa jopa lähempänä 1000 euroa.

Muita uudempia yhteisöjä alueella on isojen rakennuttajien Sea Senses ja Panorama Mar, jotka jo aiemmin mainittiin. Nämä ylelliset asunnot sijaitsevat korkeissa kerrostaloissa ensimmäisessä rivissä rannalta. Panorama Mar -yhteisö on vielä rakennusvaiheessa ja nyt myynnissä on 2. ja 3. rakennusvaiheen asunnot jotka valmistuvat lokakuuhun 2019 mennessä.

IMG_5754

Sulje

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Espanjan Costa Blancan esittely - Entäs missä on Orihuela Costa? Mon, 26 Feb 2018 19:51:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/missa-on-costa-blanca-ja-orihuela-costa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/missa-on-costa-blanca-ja-orihuela-costa Espanjan itäisen rannikon, Costa Blancan turismi alkoi kehittymään jo 1950-luvulla, kun brittiläinen lentoyhtiö markkinoi lentojaan Valenciaan matkoina ’valkoiselle rannikolle’. Lentoyhtiön keksimä markkinointinimi jäi elämään ja Costa Blancan on pitänyt suosionsa lomakohteena niin ulkomaalaisten kuin espanjalaistenkin keskuudessa.

Costa Blancan 200 kilometrin pituinen rannikko sijaitsee Valencian itsehallintoalueella, Alicanten maakunnassa. Denian kaupunki mielletään usein rajaksi pohjoisessa ja Costa Calidan rannikko (Murcian maakunta ja Mar Menorin ranta) rajana etelässä. Alicanten kaupunki sijaitsee Costa Blancan sydämessä ja se jakaa rannikon pohjoiseen ja eteläiseen Costa Blancaan.  Pohjoinen Costa Blanca on vakiinnuttanut paikkansa varsinkin brittiläisten ja espanjalaistenkin lomakohteena ja moni suomalainenkin tunnistaa Benidormin lomakohteen. Muita suosittuja kohteita on mm. Denia ja Altea.

koko costa blanca

Suurin osa suomalaisista sen sijaan on asettunut eteläiselle Costa Blancalle, Alicanten eteläpuolelle. Torreviejan kaupungissa ja sitä ympäröivissä rannikkokylissä Orihuela Costalla asuu noin 5000 suomalaista. Muita suosittuja kohteita on mm. Arenales del Sol ja Gran Alacant aivan Alicanten eteläpuolella, ja hieman etelämpänä La Marina ja Guardamar del Segura. Costa Blancan eteläinen puoli on tällä hetkellä kasvavaa aluetta, johon rakennetaan nyt paljon uusia asuntoja ja palveluiden määrä kasvaa vauhdilla. Asuntojen kilpailukykyinen hintataso verrattuna Aurinkorannikkoon (Costa del Sol) ja Costa Bravaan (Barcelonan rannikko) on houkutellut viime vuosina paljon asunnon ostajia sekä matkailijoita tutustumaan alueeseen. Hyvät lentoyhteydet Helsingistä Alicanteen tukevat päätöstä lähteä tutustumaan alueeseen.

Entäs missä on Orihuela Costa?

Monesti kuuluu puhuttavan Costa Blancan lisäksi myös Orihuela Costan rannikosta. Orihuela Costaksi mielletään Torreviejan kaupungin eteläpuolella sijaitseva rannikko Murcian maakunnan rajalle asti. Virallisesti Orihuela Costa kuuluu sisämaassa sijaitsevalle Orihuelan kaupungille. Hyvänä ”merkkinä” voidaan ajatella Torreviejan läpi etelään kulkevaa 332-tietä, jonka molemmin puolin Orihuela Costa on rakentunut. Alla esittelemme lyhyesti Orihuela Costan rannikon ja sen asuinalueet – sijainteja on pidettävä suuntaa antavina sillä monella on omat mielipiteensä siitä missä minkäkin asuinalueen raja menee.
Torreviejan eteläpäässä 332-tieltä sisämaahan lähdettäessä sijaitsee suolajärven eteläpuolella suosittu alue Los Balcones, joka kuuluu vielä kokonaan Torreviejan kaupungille. Tämä alue on enemmän sisämaassa, kuitenkin lähellä Orihuela Costan rantoja ja Torreviejan kaupungin palveluita ja siksi monen mieleen.

orihuela costa

Jos taas jatketaan Torreviejasta  332-tietä etelään poikkeamatta sisämaahan, tullaan ensimmäiseksi Punta Primaan (osa alueesta on Torreviejan puolella, osa Orihuela Costan puolella) tämä alue rannassa toimii ikään kuin rajana juuri Torreviejan ja Orihuela Costan välillä. Punta Priman ranta-alue jää juuri 332-tien meren puolelle ja jatkuu pienen matkaa 332-tieltä sisämaahan. Ylempänä (332-tieltä sisämaahan päin) sijaitsee suosittu Los Altosin alue, joka myös jakaantuu osittain niin Torreviejan puolelle kuin myös Orihuela Costan puolelle. Los Altosin eteläpuolella on La Floridan asuinalue mikä on suosittu erityisesti skandinaavien keskuudessa, sillä alueella sijaitsee skandinaavinen koulu. Alta näet missä Torreviejan ja Orihuela Costan raja suurin piirtein menee (huom! suuntaa antava), sekä asuinalueiden sijainnit.

 

los altos punta prima los balcones

Punta Priman ranta-alueen jälkeen tullaan Playa Flamencan alueelle, joka on rannassa ja alue jatkuu siitä n. 3km sisämaahan. Playa Flamencan ”taakse” enemmän sisämaahan (rannasta n. 3km) edellä mainittu La Floridan alue.

 

playa flamenca

Playa Flamencan rannan jälkeen tullaan La Zenian alueelle, joka jää meren sekä AP 7- moottoritien väliselle alueelle. Täällä sijaitsee myös tunnettu ostoskeskus Zenia Boulevard.

La Zenialta voidaan jatkaa moottoritie AP7:n ylitse jolloin saavumme etenkin golffareiden suosimalle Villamartinin alueelle. Tämä on melko laaja alue ja se onkin jaettu vielä useampaan osaan. Villamartinista löytyvät esim. Los Dolses, Rioja, Villacosta ja vielä taaempaa löytyvät El Presidente, Las Filipinas sekä El Galan.

 

villamartinin aue

 

Jos jatketaan 332-tietä La Zeniasta etelään, saavutaan Cabo Roigin alueelle joka jää kokonaan meren sekä 332-tien väliin. Jos taas mennään poispäin rannasta, 332-tien toiselle puolelle saavutaan La Regiaan. Kun ylitetään AP7-tie sisämaan puolelle, olemmekin suositussa Lomas De Cabo Roigin alueella, joka sijaitsee vähän korkeammalla ja tarjoaa monesta kohtaa hienoja näkymiä. Nousevalle alueelle valmistuu mm. ostoskeskus. Sisämaassa sijaitseva Lomas de Cabo Roig menee usein sekaisin rannan Cabo Roigin kanssa.

 

cabo roig

Cabo Roigin ranta-alueen jälkeen saavutaan Dehesa de Campoamorin alueelle, joka on tunnettu upeasta hiekkarannastaan. Täältä taas 332-tietä jatkettaessa etelään aletaan tulemaan Orihuela Costan eteläisimpiin rantapaikkoihin kuten Mil Palmeras sekä Torre de la Horadada. Nämä alueet ovat suosittuja etenkin kesäaikaan upeiden hiekkarantojensa ansiosta. Torre de la Horadadan kohdalla sisämaan puolelta löytyy ihana pikkukaupunki Pilar de la Horadada, joka on myös lisännyt huimasti suosiotaan pohjoismaalaisten keskuudessa.

mil palmeras

Jotta välimatkoista saisi paremman käsityksen, välimatka 332-tiellä Punta Priman ja Torre de la Horadadan välillä on vain n. 13km.

Olemme nyt saapuneet Orihuela Costan loppuun ja siitä alkaa sekä Murcian maakunta että Costa Calidan rannikko Mar Menorin laguunin rannalla. Lue lisää Mar Menorista täällä .

costa calida ja orihuela
]]>
Espanja sanna.koskinen@lomakotiulkomailta.fi (Sanna Koskinen)
Asuntojen hintakehitys v. 2017 ja ennuste vuodelle 2018 Fri, 12 Jan 2018 15:54:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hintakehitys-v.-2017-ja-ennuste-vuodelle-2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hintakehitys-v.-2017-ja-ennuste-vuodelle-2018
asunto malagasta

Käytettyjen asuntojen hinnat ovat edelleen nousussa Espanjassa. Kiinteistömedia Idealistan mukaan vuonna 2017 asuntojen hinnat nousivat koko maassa 2,4 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Málagan maakunnassa, joka käsittää myös Aurinkorannikon, hintapyyntöjen kasvu oli huimat 10,9 prosenttia. Kaikkein eniten asuntojen hintapyynnöt nousivat Mallorcan pääkaupungissa Palmassa - jopa 29,1 prosenttia. Suomalaisten suosikkikohteissa hintapyyntöjen nousu oli myös maan kärkitasoa. Esimerkiksi Benalmádena 10%, Fuengirola 11,9%, Málaga 16,7%, Marbella 12,3%, Torrevieja 6,8 ja Orihuela 7,1%.

Kallein kaupunki Espanjassa on tällähetkellä Barcelona, jossa asunnosta pyydetään keskimäärin  4 284 euroa / m2. Toiseksi ja kolmanneksi kalleimmat kaupungit ovat San Sebastián (4,052 euroa / m2) ja Madrid (3,285 euroa / m2).

BBVA:n tekemän tutkimuksen mukaan hintojen nousu tulee jatkumaan myös vuonna 2018. Tutkimus ennustaa asuntojen myynnin lisääntyvän viime vuoden 520 000 kaupasta 550 000 kauppaan vuonna 2018, eli noin 6%. Suuren kysynnän ja uusien asuntojen rajallisen valmistumismäärän on ennustettu kaksinkertaistavan hintojen kasvun aiempaan vuoteen verrattuna. BBVA ennustaa asuntojen hintojen nousevan jopa 5% vuonna 2018. 

Lähde: Idealista.com

]]>
Espanja joni.helminen@lomakotiulkomailta.fi (Joni Helminen)
Voita liput Matka2018 -tapahtumaan! Thu, 04 Jan 2018 16:43:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/voita-liput-matka2018-tapahtumaan! https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/voita-liput-matka2018-tapahtumaan!
Matka18_140x80_OlemmeMukana

Olemme jälleen mukana 19-21.1. järjestettävässä Matka2018 -tapahtumassa osastolla 7c129. Tervetuloa keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ja tutustumaan messutarjouksiin!

Osallistu alla olevasta linkistä arvontaan mistä voit voittaa liput tapahtumaan. Vastaajien kesken arvotaan 20kpl kahden lipun paketteja. 

Osallistu täällä

]]>
Lomakoti ulkomailta karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Costa del Sol (Aurinkorannikko) vai Costa Blanca? Alueet vertailussa! Fri, 01 Dec 2017 17:34:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca
costa blanca vai costa del sol

Ostaisinko asunnon Aurinkorannikolta vai Costa Blancalta? Monet asiakkaistamme miettivät kummasta kohteesta asunnon hankinta olisi mieluisempaa. Emme voi ehkä antaa suoraa vastausta mutta tästä asiantuntija-artikkelista löydät hyviä ajatuksia ja vinkkejä päätöksen tekoon. 

Alueiden yleisesittelyn lisäksi artikkelissa vertaillaan seuraavia asioita:

 • Asuntojen hintataso
 • Sijoitusmahdollisuudet
 • Suomalaisyhteisö
 • Ilmasto
 • Lentoyhteydet
 • Julkinen liikenne
 • Koulut
 • Palvelut
 • Urheiluharrastukset
 • Muuta tekemistä

Onko ilmasto lämpimämpi Aurinkorannikolla? Saako Costa Blancalla palveluita suomeksi entä onko alueella aktiivinen suomalaisyhteisö? Miten toimii julkinen liikenne rannikoilla ja kumpaan on paremmat lentoyhteydet? Entäs mikä on asuntojen hintataso Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla? Minkälaiset ovat harrastusmahdollisuudet?

Muun muassa näihin asioihin saat vastauksen - lataa alta kattava tietopaketti!

Lataa tästä

Tervetuloa keskustelemaan asuntoasioista myös toimistoillemme Helsinkiin, Fuengirolaan ja Orihuela Costalle (Torrevieja). Katso toimistojen yhteystiedot täällä

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Miten tulkitset eri tavalla ilmoitettuja neliöitä (m2) Espanjan asuntokaupassa? Fri, 13 Oct 2017 16:45:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/nelioiden-tulkinta-espanjassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/nelioiden-tulkinta-espanjassa Asuntojen pohjakuvia tutkiessa voi hämmentyä eri tavoin ilmoitetuista neliöistä. Tässä lyhyt opas neliöiden tulkintaan: 

Superficie útil eli käyttöneliöt: tila, joka on asunnon sisällä ja jota voi käyttää, sisältää myös kaappitilan. Kertoo minkä kokoisesta kiinteistöstä ja asuintilasta olet kauppaa tekemässä. 

Superficie construida eli rakennetun tilan neliöt: tähän lasketaan kaikki neliöt jotka ovat asunnossa. Jos esimerkiksi jaat seinän naapurisi kanssa, lasketaan niistä puolet kuuluvaksi asuntoon. Alle 1,5 m korkuisia tiloja ei lasketa mukaan. 

Superficie de terazza eli terassien neliöt: katetut terassit, parvekkeet ja patiot lasketaan mukaan 50 % mukaan. Jos terassi on suljettu kolmen seinän osalta lasketaan se asuintilaksi. 

Superficie contruida con elementos comunes: tähän neliömäärään lasketaan mukaan myös yhteisiä tiloja ja käytävät. Varasto ja autotalli esitetään erillisinä tietoina.

Esimerkki:

 • Asunnon käyttöneliöt ovat 70,15 m2
 • Terassin neliöt 19,34 m2
 • Kokonaiskäyttöneliöt 89,49 m2 (käyttöneliöt + terassit)
 • Käyttöneliöt + yhteiset tilat tämän asunnon osalta 121,27 m2

Esimerkissä on myös ilmoitettu kokonaiskäyttöneliöt direktiivin 218/2005 mukaan, jossa asuinpinta-ala määritellään siten että siihen sisältyy sisätilojen pinta-ala, sekä 50% yksityisten ulkotilojen pinta-alasta. Näitä muita pinta-aloja ovat esim. terassi, katettu parveke, kuivaustilat (mukaan lasketaan vain ne joiden pinta-ala on 10% sisätilojen pinta-alasta). 

]]>
Espanja minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Asunnon osto Espanjasta - 10 yleisintä kysymystä Fri, 08 Sep 2017 14:11:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunnon-osto-espanjasta-10-yleista-kysymysta https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunnon-osto-espanjasta-10-yleista-kysymysta

Lataa tästä!

Asiakkaillamme on usein paljon kysymyksiä koskien asunnon ostoa Espanjasta. Olemme nyt koonneet teitä useimmin askarruttavat kysymykset ja vastanneet niihin. Mietityttääkö esimerkiksi miksi sama kohde on myynnissä useammalla välittäjällä? Tai miksi hinnat ovat erilaiset eri sivuistoilla? Löydänkö vielä edullisia pankin kohteita? Paljonko maksan kuluja asunnon ostohinnan päälle?

Lataa alta vastaukset 10 yleisempään kysymykseen koskien asunnon etsimistä ja ostoprosessia Espanjassa. 

Tutustu Aurinkorannikon asuntoihin täällä ja Costa Blancan sekä Torreviejan asuntoihin täällä

]]>
Espanja minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Esittelyssä Mar Menor - suosittelemme Torreviejan kävijöille Fri, 01 Sep 2017 12:38:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor
shutterstock_462026833

Oletko lomaillut Torreviejassa lukuisia kertoja ja kaipaisit jotain uutta tekemistä ja nähtävää? Suuntaa ensi kerralla noin 20 kilometriä etelään Mar Menorin rannalle ( kartta ) Murcian maakuntaan ja nauti pienien espanjalaiskylien tunnelmasta, vesiurheilusta, terveellisistä mutahoidoista sekä noin viisi astetta lämpimämmästä uintivedestä.

Mar Menor oli aiemmin Välimeren lahti jota ympäröivät pienet saaret, mutta jotka ajan kuluessa yhdistyivät noin 24 kilometriä pitkäksi maakaistaleeksi merivirtojen siirtämän maa-aineksen seurauksena, muodostaen Euroopan suurimman suolaisen veden laguunin. Turismi löysi La Mangan kaistaleelle 1960-luvulla, jonka jälkeen saaririvistölle on noussut hotelleja, asuntoja, ravintoloita, lomakeskuksia ja satamia. 

shutterstock_215469904

La Mangan kaistale

La Mangan maakaistale suojaa Mar Menoria sekä pitää veden lämpötilan ympäri vuoden miellyttävänä ja muutaman asteen Välimerta lämpimämpänä. Veden lämpötila ja suolapitoisuus tekee Mar Menorista suositun kohteen uinnille ja muulle vesiurheilulle sekä erilaisille terveyshoidoille.  Rannikon puolella matkailijoita houkuttelevat mm. San Pedro del Pinatarin ja Los Alcazaresin kylät.

San Pedro del Pinatar sijaitsee Mar Menorin pohjoisessa päässä ja on yksi Murcian alueen suosituimpia lomakohteita. Noin 25 000 asukkaan kaupungissa on lomaisen kaikki tarvitsemat palvelut sekä mm. hiekkadyyneistä muodostuva kansallispuisto jossa kiertää kävely- ja pyöräilyreittejä. Viereisessä, käytännössä San Pedron kanssa yhteen kasvaneessa Lo Paganin lomakohteessa on uimaranta, lukuisia ravintoloita sekä mahdollisuus käydä ilmaiseksi terveysvaikutteisessa mutakylvyssä. 

shutterstock_363031562

Los Alcazaresin rantakatua

shutterstock_221568004

Noin 16000 asukkaan Los Alcazaresin entinen kalastajakylä houkuttelee kesäkuukausina tuhansia turisteja sen 7 kilometrin pituiselle hiekkarannalle ja pitkälle rantapromenadille. Kylät eivät hiljene kokonaan talvella vaan ravintolat ja kaupat pysyvät paikallisille auki ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Los Alcazares sekä San Pedro del Pinatar ovat myös hyviä tukikohtia golfin pelaajille sillä alueella sijaitsee lukuisia kenttiä kuten Roda ja La Torre. Päiväretkiä voi tehdä myös Cartagenan ja Murcian mielenkiintoisiin kaupunkeihin, jotka sijaitsevat kummatkin alle tunnin ajomatkan päässä. 

Kiinnostaako alueen asunnot? Uutiskirjeessämme kohteita Costa Blancalta sekä Mar Menorin rannalta, tutustu täällä

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Asuntokauppojen määrä Espanjassa kasvaa - Ulkomaalaisten kiinnostus kasvussa Tue, 15 Aug 2017 13:15:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa Ulkomaalaisten kiinnostus Espanjan asuntomarkkinoihin kasvaa ja ulkomaalaisille myytyjen asuntojan määrä nousee uuteen ennätykseen vuonna 2017 . Konsulttiyritys JLL:n laskelmien mukaan ulkomaalaiset rahastot ja yksityishenkilöt sijoittivat yhteensä 888 miljoonaa Espanjan kiinteistömarkkinoihin ensimmäisen puolen vuoden aikana, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

shutterstock_310514906

Kasvava ulkomaalaisten asuntojen ostajien kiinnostus on parantuneen työllisyystilanteen ja alhaisten korkotasojen kanssa kiihdyttänyt tehtyjen asuntokauppojen määrää Espanjassa. BBVA -pankki ennustaa, että vuonna 2017 Espanjassa myydään hieman yli 500 000 asuntoa , mikä olisi 10% enemmän kuin viime vuonna. Vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana asuntoja myytiin yli 200 000 kappaletta, 11,8% enemmän kuin samalla ajanjaksolla viime vuonna . Brexitista aiheutunut kysynnän lasku brittien keskuudessa on kompensoitunut kysynnältä muista maista kuten Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Belgiasta, joten kansainvälinen ostajakunta on Espanjassa monipuolistumassa.

Idealistan raportin mukaan Espanjassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1,5% vuoden takaisesta. Suomalaisten suosikkikohteessa Málagan maakunnassa (Aurinkorannikko) hinnat nousivat samalla ajanjaksolla 6,6%, ja Fuengirolan kaupungissa jopa 10%. Alicanten (Costa Blanca) maakunnassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 5,3%.

shutterstock_610430612

Benalmadenassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 8,5% toisella vuosineljänneksellä verrattuna edelliseen vuoteen, Fuengirolassa 10%

Koko maassa hintojen odotetaan nousevan tänä vuonna 3% vuoteen 2016 verrattuna kysynnän kasvun ja vähäisen uudisrakentamisen seurauksena. Vaikka uudisrakentaminen on vasta elpymässä, myytiin kesäkuussa jo lähes 8000 uutta asuntoa kaikista 44 135 myydystä asunnosta (17,3%) , mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja eniten mitä on myyty sitten tammikuun 2015. 

Lähde: Idealista.com

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Asuntojen hintataso ja ostoprosessi Kroatiassa Fri, 19 May 2017 14:16:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa Tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja, turkoosina välkehtivä merivesi sekä tyrmäävän kaunis luonto – nämä asiat yhdistettynä edulliseen hintatasoon houkuttelevat Kroatiaan vuosi vuodelta enemmän matkailijoita. Kroatiasta on tullut suomalaistenkin suosikkikesälomakohde ja matkailijoiden määrä sinne lähes kaksinkertaistui kesäkaudella 2016 verrattuna edellisvuoteen (Lähde: Tilastokeskus )

shutterstock_148995788

Ulkomaalaisten asunnon ostajien kiinnostus Kroatiaa kohtaan on noussut huomattavasti vuoden 2009 jälkeen kun yksityiset ulkomaalaiset henkilöt saivat ostaa Kroatiasta asuntoja vastavuoroisuussopimuksen nojalla. Kiinnostus on kohonnut entisestään sen jälkeen kun Kroatia liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2013. Nyt EU-kansalaisilla on samanlainen oikeus asunnon hankintaan kuin kroatialaisilla, eikä vastavuoroisuussopimuksien tarkistamiseen mene kuukausia aikaa. Ulkomaalaiset omistavat Kroatiasta noin 70 000 asuntoa, ja suurin omistajakunta tulee Saksasta ja Itävallasta, mutta kasvavassa määrin myös Kroatian naapurimaista sekä Pohjoismaista. Positiiviset lomakokemukset, hyvät lentoyhteydet ja edulliset asuntojen hinnat meren rannalla verrattuna muihin EU-maihin ovat tehneet Kroatiasta viime kuukausina suomalaisten keskuudessa suosituimman ulkomaan asuntojen hakukohteen heti Espanjan, Italian ja Turkin jälkeen.

Asuntojen hintataso

Asuntojen hinnat Kroatiassa romahtivat talouskriisin aikaan vuosina 2009-2013 noin 25 prosenttia. Viime vuosina markkinat ovat jo osoittaneet toipumisen merkkejä sillä vuoden 2016 syksyllä (Q3) asuntojen hinnat nousivat esim. Zagrebissa 2,05% ja Adrianmeren rannikolla 1,78%. 

1669_Apartment_4

1mh asunto Sibenikistä 68 000€

Kroatian rannikolla keskiarvoneliöhinta alkuvuonna 2016 oli 2050 euroa. Merinäköalallisista asunnoista joutuu maksamaan korkeampaa neliöhintaa talojen kohdalla 700€ ja kerrostaloasuntojen kohdalla 300 euroa per neliömetri enemmän. Merinäköalallisen, muuttovalmiin asunnon läheltä rantaa voi Kroatiasta vielä löytää reilusti alle 100 000 eurolla. Esimerkiksi Bracista, Trogirin Ciovon saarelta ja Sibenikistä yhden makuuhuoneen uudehkoja huoneistoja myydään alimmillaan noin 70 000 eurolla, ja kahden makuuhuoneen asuntoja noin 90 000 eurolla.

Trogirin Ciovon saaren kysynnän voisi olettaa nousevan, sillä saareen ollaan rakentamassa toista siltayhteyttä rannikolta helpottamaan kesäkuukausien ruuhkia. Splitin lentokentän läheisyys ja alhainen hintataso ovat herättäneet myös suomalaisten kiinnostuksen Trogirin, ja erityisesti Ciovon saaren asuntoihin. Vain 40 minuutin lauttamatkan päässä sijaitseva Brac on mielenkiintoinen vaihtoehto omaa rauhaa hakeville ja luontoa rakastaville. Rantalomailijalle saarella on mm. Bolin kylässä sijaitseva uimaranta, joka mainitaan usein yhtenä Kroatian kauneimpana, ja tämän alueen lähellä myös asuntojen hinnat nousevat. Hvarin saaresta kehittymässä eräänlainen Ranskan Rivieran kaltainen ylellinen lomakohde mikä nostaa asuntojen hintoja lähemmäksi 3000 euroa per neliö.

shutterstock_261074816_trogir

Trogir

shutterstock_214114606_hvar

Hvar

Remontista haaveilevat voivat saarelta tai pienestä kylästä löytää itselleen projektin perinteisestä kroatialaisesta kivitalosta noin 50 000 eurolla, jos pystyy tinkimään rannan läheisyydestä. Muuttovalmiita taloja kauempana rannasta saattaa löytyä noin 100 000 eurolla, mutta merenrantahuviloiden hinnat alkavat noin 400 000 eurosta. Splitin kaupunki saattaa olla monelle suosittu matkakohde mutta suomalaiselle asunnon ostajalle harvoin löytyy budjettiin mahtuvaa ja kriteerit täyttävää kohdetta. Suomalaiseen makuun sopivat valoisat asunnot terasseilla ovat harvinaisia löytöjä tiivistirakennetussa Splitin vanhassa kaupungissa. Toinen matkailijoiden suosikkikohde, Dubrovnik tunnetaan Kroatian asuntomarkkinoilla sen kalleimmista hinnoistaan. Keskiarvoneliöhinta merinäköalallisessa asunnossa on 3650 euroa, ja vanhassa kaupungissa yli 4000 euroa.

kroatian hintoja

Keskiarvoneliöhintoja Kroatian rannikkokaupungeissa

Minkälainen on ostoprosessi?

Kroatiassa asuntokaupat tehdään aina euroissa paikallisen valuutan sijaan. Kuten usein ulkomaan asuntoilmoituksissa, myös Kroatiassa asuntojen tiedot ovat ilmoituksissa puutteelliset. Asuntoilmoituksessa saattaa sijaintina olla Bracin saari ja lisätietoja kyselemällä selviää usein vain kylä missä asunto sijaitsee - tarkkaa osoitetta harvoin annetaan. Kun suomalainen tai paikallinen välittäjä on listannut sinulle muutamia sinulle sopivia kohteita, kannattaakin lähteä paikan päälle tutustumaan asuntoihin. Ennen näyttöjä asiakkaan on usein allekirjoitettava välittäjän kanssa sopimus, johon listataan ne asunnot jotka asiakas käy katsomassa tämän välittäjän kanssa, ja jossa asiakas lupaa maksaa välityspalkkion (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€) mikäli ostaa jonkin näistä listatuista asunnoista. Mikäli asiakas ei osta mitään listatuista asunnoista, hän ei myöskään maksa välityspalkkiota. Asiakas voi käydä asuntonäytöillä useamman välittäjän kanssa mutta on oltava tarkkana ettei näe samaa asuntoa kahden välittäjän kanssa, sillä sen hankkiessaan voi joutua maksamaan palkkion kahdelle välittäjälle. Tästä syystä on hyvä valita yksi luotettava välittäjä jolla on kattava tarjonta asuntoja. Riippuen kriteereistä, sopivat asunnot kiertää noin 2-3 vuorokaudessa.

Talo omalla altaalla Makarskassa 450 000€

Kun sopiva asunto löytyy ja hinnasta päästään sopuun, tehdään myyjän ja ostajan kesken alustava sopimus jonka yhteydessä ostaja maksaa n. 10% kauppahinnasta. Mikäli ostaja tämän jälkeen perääntyy, ei summaa enää palauteta. Mikäli myyjä perääntyy kaupasta, joutuu tämä palauttamaan summan kaksinkertaisena. Esisopimuksen jälkeen lakimies tekee lopullisen sopimuksen jonka notaari allekirjoittaa. Mikäli ostajalla on raha valmiina ja kiinteistön paperit kunnossa, osto voi tapahtua ilman esisopimusta. Lopullisen sopimuksen ja maksun jälkeen kaupasta ilmoitetaan myös maarekisteriin.

Asuntokaupan yhteydessä maksetaan 4% varainsiirtovero (RETT) mikäli asunto ostetaan käytettynä. Uusista, esim. rakennuttajilta ostetuista asunnnoista maksetaan 25% arvonlisävero, joka usein sisältyy myyntihintaan. Muita suurempia hankintakuluja ovat asianajajan palkkio (1% + ALV 25%, vähintään 1000€ + ALV) ja paikallisen välittäjän palkkio (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€+ALV). Yhteensä kannattaa varautua siis noin 8 prosentin kuluihin.

Kroatiassa suomalaisille tuttuja asunto-osakeyhtiöitä ei tunneta vaan asunto on aina kiinteistö, josta jokainen omistaja itse vastaa. Kerrostaloasunnoissa on kuitenkin sen asukkaista koostuva ”hallitus”, joka päättää yhteisten alueiden (uima-allas, puutarhat) ylläpidosta ja sitä varten kerättävistä maksuista. Nämä maksut ovat yleensä alle 50-80 euroa kuukaudessa. Ulkomaalainen asunnonomistaja voi vuokrata asuntoaan esim. turisteille sen jälkeen kun asunnon taso on luokiteltu ominaisuuksiltaan ja kun omistajalla on paikallinen veronumero. Paikalliset vuokranvälittäjät voivat avustaa kaikessa vuokraukseen liittyvässä.  

Tutustu Kroatian asuntoihimme täällä

Mikäli asunnon hankinta Kroatiasta kiinnostaa, voit kertoa meille kriteereistäsi esim. sähköpostilla osoitteeseen info@lomakotiulkomailta.fi  

Lähteet:

http://www.dzs.hr/

Global Property Guide

Panorama Scouting

]]>
Kroatia karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)
Pirkko Salonen Alanyassa Thu, 11 May 2017 15:46:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/turkin-alanya/pirkko-salonen-alanyassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/turkin-alanya/pirkko-salonen-alanyassa Pirkko Salonen palaa joka vuosi Alanyaan vähintäänkin muutaman kerran. Juttelin Pirkon kanssa kauniilla Cleopatra Beachilla ja kyselin kuulumisia:

Pirkko, miksi Alanya?

- Alanyan ihana ilmasto ja edullinen hintataso houkuttelevat. Olen ollut täällä sekä pakettimatkoilla että vuokrannut asunnon; nyt harkitsen oman pienen asunnon hankintaa. Asuntojen edullinen hintataso kiinnostaa ja pienemmälläkin budjetilla (noin 50 000€) on tosi hyviä vaihtoehtoja tarjolla. 

Turkkilainen aamiainen

Mitä olet nyt sitten tehnyt lomasi aikana?

- Auringonpalvonnan lisäksi (tänäänkin aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila on 31 astetta) olen nauttinut turkkilaisesta vieraanvaraisuudesta, hyvästä ruuasta ja juomista. Turkkilainen valkoviini on, uskokaa tai älkää, todella hyvää ja eikä Efes-olutkaan ole hassumpaa. Olen käynyt myös kannustamassa Suomea jääkiekon MM-turnauksessa, sillä lähetykset näkyvät Suomi-baareissa. Olen myös ehtinyt käydä risteilemässä ihastuttavalla kalastaja-aluksella; tosin merenkäynti oli aikamoinen ja minut piti tuoda kesken matkaan satamaan. Vielä haluaisin mainita hyvästä ruuasta; olimme turkkilaisten ystävien kanssa nauttimassa Kale-kukkulalla paikallista aamiaista - se on todella runsas ja herkullinen.

kukkaloistoa

Kukkaloistoa

Huomasin että sinulla on ihanat kynnet ja hiuspidennykset; oletko käynyt täällä kauneussalongissa?

- Todellakin, kävin eilen laitattamassa ihanat geelilakkaukset sormiin ja varpaisiin ja hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa ja myös työn jälki oli hyvää; tällä kertaa en laitattanut pidennyksiä täällä mutta ostin niput hiuslisäkkeitä mukaani kotikampaajalleni laitettavaksi

Entäs oletko shoppaillut yhtään?

- Kyllä vaan, täällä on sekä kivoja basaareja sekä hienoja kauppakeskuksia, josta löytyy joka makuun jotakin.

Kerro vielä jotain mitä kotosuomessa ei tiedetä Alanyasta.

- Eläinrakkaana tykkään siitä miten täällä pidetään kulkukoirista ja kissoista huolta. Kaupungin puistoissa on ruokailupaikkoja elämille ja huolehditaan että koirat eivät pääse lisääntymään.

kisu

Kulkukissoistakin pidetään Alanyassa hyvää huolta

Pelottaako sinua täällä?

- Täällä on hyvin rauhallista ja turisteista pidetään hyvää huolta. On myös kiva ollut huomata että turistit ovat palanneet takaisin tänne; katukuva on ihan erilainen kuin vuosi sitten.

pirkko

Pirkko haluaa vielä toivottaa kaikki tervetulleeksi aurinkoiseen ja vieraanvaraiseen Alanyaan.

]]>
Turkin Alanya minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
N.I.E numeron hakeminen asunnon ostoon Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä Wed, 03 May 2017 10:44:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/n.i.e-numeron-hakeminen-asunnon-ostoon-espanjan-suurlahetystosta-helsingista https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/n.i.e-numeron-hakeminen-asunnon-ostoon-espanjan-suurlahetystosta-helsingista
minna ja NIE

Tarvitsetko N.I.E (Número de identificacíon de extranjeros eli ulkomaalaisten tunnistusnumero ) numeron asunnon ostoon helposti? Jos asut pääkaupunkiseudulla tai lähettyvillä voit käydä myös Espanjan suurlähetystössä Kaivopuistossa anomassa NIE numeron. Paikalle on tultava henkilökohtaisesti paikalle joko maanantaina, keskiviikkona tai perjantaina klo 9–12. Ajanvarausta ei tarvita, kun menee edellä mainittuina aikoina. Mikäli aiot asua tai työskennellä maassa yli 90 päivää, silloin numero on haettava Espanjasta, katso tarkemmin alla olevasta linkistä.

Tarvitset mukaan lomakkeen EX-15 (voi täyttää myös lähetystössä mutta jos voit täyttää kotona ja printata on se jo valmiina) sekä maksulomakkeen nr 790, joka pitää täyttää suoraan Espanjan kansallispoliisin nettisivuilta.  Nämä kummatkin löytyvät alla olevasta linkistä http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/HELSINKI/fi/InformacionParaExtranjeros/Paginas/NIE.aspx

Mukaan lomakkeet, passi ja käsittelymaksua varten käteistä 9,45 eur. Saat numeron viiden päivän kuluessa sähköpostiisi.

ja tässä vielä suomenkieliset ohjeet lomakkeiden täyttöön lomake EX-15  ja maksulomake 790

IMG_6538
]]>
Espanja minna@lomakotiulkomailta.fi (Minna Laine)
Pääsiäisen viettoa Málagassa Sat, 15 Apr 2017 17:41:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/paasiaisen-viettoa-malagassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/paasiaisen-viettoa-malagassa
thumbnail_IMG_20170414_010157_HDR

Pääsiäinen eli Semana Santa (pyhä viikko) on Espanjassa yksi tärkeimmistä juhlapyhistä. Juhlan aikana järjestetään suuria ja vähän pienempiä kulkueita ympäri Espanjaa. Näyttävimmät kulkueet järjestetään Sevillassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa kuten esimerkiksi Málgassa. Kaupungit täyttyvät viikoksi ihmisistä jotka tulevat seuraamaan kulkueita ja ihailemaan ruusuilla ja kynttilöillä koristeltuja Kristus- ja Neitsyt Maria patsaita. Näitä pyhäinkuvia kannetaan hitaaseen tahtiin suitsukkeiden tuoksuisilla kaduilla trumpetti ja rumpumusiikin tahtiin. Kulkueessa on lavojen kantajien lisäksi piippalakkeja eli nasaretilaisia syntiensä katujia. Nasaretilaisten asut peittävät koko naaman sen takia, että tarinan mukaan vain jumala pystyy tunnistamaan henkilöt ja heidän syntinsä. Kulkueet alkavat palmusunnuntaina ja huipentuvat Pääsiäispäivään eli päivään jolloin Kristus nousi kuolleista. Silloin kulkueen tunnelma ja värit ovat iloisempia sekä nasaretilaiset pitävät tummien sävyjen sijaan valkoisia huppuja.

thumbnail_IMG_20170415_163341
thumbnail_IMG_20170415_162942

Espanjassa pääsiäiseen liittyy voimakkaasti uskonnilliset traditiot mutta nykypäivänä pääsiäinen onsamalla suuri kansanjuhla jolloin ihmiset juhlivat kesän alkua ja tulevat rantakaupunkeihin kuten Malagaan nauttimaan auringosta, värikkäistä kaduista ja tapaksista. Tänä vuonna pääsiäistä vietetään 9.-16.4. Kulkueiden reitit ja aikataulut pystyy selvittämään etukäteen netistä ja paras tapa tulla Malagaan kulkueiden aikaan on julkisilla (Fuengirolasta pääsee kätevästi junalla Malagan keskustaan Centro Alamedassa pois), vapaita parkkipaikkoja on todella haastavaa löytää. 

Kulkueiden procesiones valmisteluista ja toteuttamisesta vastaa erilaisten kirkkojen veljeskunnat. Näyttävien kantolavojen (tronos) koristeluun ja valmistelemiseen kuluu koko vuosi ja niitä järjestetään puolesta päivästä puoleen yöhön saakka. Suurimpia tronojen kantamiseen tarvitaan yli 200 miestä. Välillä miehet pysähtyvät hetkeksi lepäämään ja lähtevät uudestaan eteenpäin kellon kilahtaessa ja kun orkesteri aloittaa uudestaan soittamisen. Tunnelma kaduilla on kyllä vaikuttava ja kokemuksen arvoinen. 

thumbnail_IMG_20170414_100123

Kävimme työporukalla kiirastorstaina Malagassa nauttimassa hyvästä tunnelmasta, syömässä ja kulkueiden välissä juomassa ja haukkaamassa tapaksia paikalliseen tapaan. Sain napattua matkalla muutaman kuvan kauempaa sillä ruuhkan ja aitojen takia ei päässyt helposti lähemmäksi. Hyvää pääsiäistä kaikille, Feliz semana santa a todos!:) 

thumbnail_IMG_20170414_095930

-Jennifer

]]>
Espanja jennifer@lomakotiulkomailta.fi (Jennifer Priha)
Päiväretki Málagan kaupunkiin Fri, 31 Mar 2017 15:29:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga
20170215_132158552_iOS

Málagan kaupunki Espanjan Andalusiassa on portti Aurinkorannikolle ja on perinteisesti ollut vain ohikulkupiste mm. Fuengirolaan suuntaaville suomalaisille ja muille ulkomaalaisille. Malagan kasvava maine mielenkiintoisena kulttuuri-ja ostoskaupunkina on viime aikoina kasvattanut suomalaisten mielenkiintoa Málagaan lomakohteena ja jopa asuinpaikkana. Málaga sopii myös erinomaisesti päiväretken kohteeksi sillä esimerkiksi Fuengirolan Los Bolichesista Málagan Centro Alamedan asemalle matkaa noin 45 minuutissa ja junia kulkee 20 minuutin välein (katso aikataulut täältä ). Juna jättää matkustajan Centro Alamedan asemalle, aivan Málagan vanhan kaupungin, centro historicon, tuntumaan ja 10 minuutissa olet kävelemässä vanhan kaupungin kapeita kujia. Myös autolla matka sujuu nopeasti, mutta parkkipaikka kannattaa etsiä ennen kuin saapuu vanhaan kaupunkiin.

20170215_132203121_iOS

Vanhaan kaupunkiin tutustumisen hyvä aloituspiste (varsinkin jos on jo hieman nälkäinen) on Atarazanas –kauppahalli, mistä saa tuoreen lihan ja kalan lisäksi tapaksia. Kauppahallikierroksen jälkeen voi suunnata kohti vanhan kaupungin sydäntä eli Plaza de Constituciónia, jonka ympäristö on myös hyvää shoppailumaastoa. Tunnettuja muotimerkkejä shoppailija löytää aukiolta etelään lähtevältä Calle Marqués de Larios –kadulta.

Aukiolta länteen päin katsoessa rakennusten takaa nousee Malagan katedraalin kellotorni. Katedraali, viralliselta nimeltään Nuestra Señora de la Encarnación, sijaitseekin vain noin 100 metrin päässä pääaukiolta. Paikalliset kutsuvat joskus katedraalia nimellä ”La Manquita – yksikätinen nainen”, mikä viittaa katedraalin ’keskeneräisyyteen’, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan katedraalilla piti torneja olla kaksi. Satoja vuosia vanha katedraali on myös sisältä tutustumisen arvoinen ja monen mielestä Andalusian alueen kaunein – sisäänpääsymaksu sunnutaimessun ulkopuolella on viisi euroa ja se sisältää pääsyn myös katedraalin museoon. Lisätietoa englanniksi ja kartta täällä

20170215_095730716_iOS

Katedraalin ainoa torni

Katedraalin tarjoaman hengellisen kokemuksen jälkeen voi suunnata koti Málagan toista tärkeää aukiota, Plaza Mercedia. Matkan varrella on oivallinen mahdollisuus antautua kulttuurielämykselle, sillä Picasso Museum sijaitsee Calle San Agustinilla, katedraalin ja Mercedin aukion välissä. Picasson museon sijoittaminen Málagaan ei ole sattumaa, sillä kuuluisa taiteilija syntyi kaupungissa vuonna 1881. Vierailumme aikana helmikuussa museon pysyvän kokoelman osa oli remontissa, mutta pääsimme ’38 Picassos’ –näyttelyyn neljän euron sisäänpääsymaksulla. Museon omasta kaupasta voi hankkia tuliaisia taiteen ystävälle ja miksei muillekin. Málaga on erinomainen museokaupunki; Picasso-museon lisäksi kaupungissa on mm. erittäin suosittu automuseo sekä Pariisin Pompidou-keskuksen pikkusisko, vuonna 2015 avattu Centro Pompidou Malaga .

20170215_095312286_iOS

Ostoskatu

Jatkamme kuitenkin edelleen Picasso-teemalla Plaza Mercedille, missä on taiteilijan syntymäkoti, joka nykyään toimii myös museona (Plaza Merced 15). Plaza Merced on varsinkin päiväsaikaan vilkas ja usein enemmän paikallisten kuin turistien suosiossa. Aukiolla on paljon ravintoloita missä voi nauttia vaikka lounasta samalla kun nauttii auringosta ja ehkä makeaan Málaga-viiniin tehdystä sangriasta.

20170215_112306011_iOS

Tapas-lounas

Pienen hengähdystauon jälkeen kaupunkiin tutustumista voi jatkaa Málagan linnakkeissa joko Alcazabassa tai Gibralfarossa. Ensimmäinen on Málagan suosituimpia turistikohteita, kun taas jälkimmäisestä avautuu upeat näkymät koko kaupunkiin. Molempiin linnoituksiin tutustuu kätevästi yhteislipulla edulliseen 3,5 euron hintaan. Lue lisää linnoituksista ja muista nähtävyyksistä täällä .

20170215_130352842_iOS

Tämän testaaminen jää ensi kertaan - suosittu ravintola :)

Malagan maine pelkkänä kansainvälisenä lentokenttänä ja lomamatkan välietappina alkaa olla ohi. Monipuolinen yli 500 000 asukkaan Málaga tarjoaa jokaiselle jotakin rantalomasta ja shoppailusta kulttuuri- ja ruokaelämyksiin.

Oletko käynyt Malagassa? Kerro meillekin omat matkavinkkisi!

Tutustu myös Málagan asuntotarjontaan täällä

]]>
Espanja karoliina@lomakotiulkomailta.fi (Karoliina Korpela)