Asunto Portugalista

Lataa opas asunnon ostoon Portugalista!

Asunto Portugalista tarjoaa omistajalleen loistavan mahdollisuuden monipuoliseen lomailuun. Portugalin merellinen historia, vehreät golfkentät ja aurinkoiset hiekkarannat ovat syitä, joiden vuoksi moni on rakastunut maahan ensisilmäyksellä. Maisema, jossa yhdistyvät kauniit viljelmät, meri sekä idylliset pikkukylät, on vastustamaton. Kaupunkiasunnoista kiinnostuneille myymme asuntoja trendikkäästä Lissabonista, rantaa ja aurinkoa kaipaaville kohteitamme löytyy Etelä-Portugalista Algarvesta. Syksyllä 2016 aloitimme asuntojen myynnin luonnonkauniilta, aktiivilomailijan unelmasaarelta Madeiralta. 

Omilla kotisivuillamme on vain pieni osa tarjoamistamme loma-asunnoista ja löydätkin alueen johtavan yhteistyökumppanimme kotisivuilta useita tuhansia myynnissä olevia loma-asuntoja - kaikissa hintaluokissa. Edustamme näitä yksinoikeudella Suomessa.

Tutustu yhteistyökumppanimme tarjoamiin kohteisiin AlgarvessaLissabonissa  ja Madeiralla

Asuntojen hintataso

1990-luvun puolivälistä vuosikymmenen kestänyt Euroopan asuntobuumi ulottui Portugalissa ainoastaan Algarveen, missä hinnat romahtivat kriisin alkaessa jopa 50%. Vuonna 2015 asuntojen hinnat lähtivät maassa taas nousuun, ja tammikuussa 2016 hinnat olivat 3% korkeammat kuin samaan aikaan vuonna 2015. Vuoden 2016 tammikuussa hinnat olivat 11 prosenttia alhaisemmat kuin 2000-luvun puolivälin huippuvuosina.

Portugalissa hintataso on korkeimmillaan turistien ja loma-asunnon ostajien suosimassa Algarvessa ja Lissabonissa, missä keskiarvoneliöhinnat tammikuussa 2016 olivat noin 1300 euroa. Mikäli haluaa asumaan Lissabonin keskustan alueelle, nousee neliöhinta noin 2450 euroon. Algarvesta yhden makuuhuoneen asunnon voi löytää noin 100 000 eurolla, mutta parempaa kuntoa ja sijaintia hakevan kannattaa varautua maksamaan noin 150 000 euroa.

Sulje

Asunnon etsiminen ja kaupanteko

Portugalissa kiinteistönvälitystoiminta on laissa säädeltyä ja välittäjän pitää olla ammatillisesti pätevä ja lisensoitu (mediador autorizado). Laillistetun kiinteistönvälittäjän tunnistaa AMI (Associacao de Mediadores Imobiliarios) -lisenssistä, joka on yleensä toimistossa näkyvillä. Moni ulkomaalainen asunnon ostaja luottaa oman maansa välittäjään joka tekee yhteistyötä paikallisen portugalilaisen välittäjän kanssa, ja valitsee luotettavat yhteistyökumppanit heidän puolestaan.

Kaupanteko asunnosta on Portugalissa melko suoraviivainen ja kaksivaiheinen prosessi, jossa tarvitaan lakimiestä. Lakimies varmistaa että kiinteistön omistussuhteet ovat kuten ilmoitettu (”Certidão de Teor da Descrição Perdial”), se on kiinteistöverorekisterissä (”Caderneta Perdial”) ja rakennussääntöjä on noudatettu (”Alvara de Licença de Habitabilidade/Utilização”). Asunnon ostaja hankkii itselleen paikallisen veronumeron. Jos kaikki on kunnossa, lakimies laatii osapuolille sopimuksen myynti- ja ostositoumuksesta (”Contrato de promessa de compra e venda”), jossa sovitaan kaupan yksityiskohdista kuten hinnasta ja lopullisen kaupanteon päivästä. Tässä yhteydessä ostaja maksaa vähintään 10% kauppahinnasta. Tämän jälkeen lakimies vielä tarkistaa ettei asunnossa ole mitään rasitteita.

Lopullinen kauppa (”Escritura de Compra e Venda”) tehdään notaarilla, minkä yhteydessä maksetaan loput kauppasummasta ja asunto vaihtaa omistajaa.

Sulje

Ostamisen ja asumisen kulut

Asunnon ostajan on hyvä varautua noin 10% kuluihin myyntihinnan päälle. Käytetystä asunnosta ostaja maksaa varainsiirtoveroa (IMT) 0-8% asunnon myyntihinnasta riippuen. Vero tulee pienenemään vuonna 2017, ja poistetaan kokonaan vuonna 2018. Tämän jälkeen maksetaan ainoastaan leimaveroa, jonka kulut tulevat olemaan noin puolet varainsiirtoverosta. Uusista asunnoista maksetaan arvonlisäveroa 23%, mutta tämä sisältyy hintaan. Notaarin ja lakimiehen palkkioihin kannattaa varata n. 2-3%. Lisäksi maksetaan vielä leimavero 0,4-0,8%. Välittäjän palkkion maksaa myyjä.

Ostamisen jälkeen maksat kaupunkiasunnosta kiinteistöveroa 0,3-0,5% asunnon verotusarvosta vuosittain. Kerrostaloasunnosta maksat myös yhteisömaksua minkä määrä vaihtelee yhteisön mukaan.

Sulje

Hyödyllisiä linkkejä

Suomen suurlähetystö Lissabonissa  www.finlandia.org.pt

Suomiseuran tapahtumia Algarvessa, uutisia Portugalista, tilattavissa käytännönopas Portugalissa asumiseen ja elämiseen  www.kolumbus.fi/algarvensuomiseura/uutisia.htm

Ulkoasiainministeriön sivut, jossa paljon yleistietoa Portugalista  www.formin.fi/Public/default.aspx?nodeid=17241&culture=fi-FI&contentlan=1

Sulje

Uusia kohteita

1 2