Asunto Kroatiasta

Haaveena oma asunto Kroatiasta? Valikoimassamme on loma-asuntoja ja huviloita Kroatian suosituissa lomakohteissa sekä rauhallisemmissa rannikon kylissä. Asunto Kroatiasta on myös hyvä sijoituskohde, sillä vuokratuotot erityisesti Splitin alueen lomakohteissa ovat hyvät. 

Kroatia on jatkuvasti suosiotaan kasvattava turistikohde, joka hurmaa kirkkailla merivesillään ja upeilla vanhoilla kaupungeillaan. Kroatialla on paljon annettavaa niin ranta-, kaupunki- kuin aktiivilomailijallekin. Kroatiasta löytyy upeita luonnonpuistoja, kauniita kaupunkeja kuten Dubrovnik, Trogir ja Split sekä yli 6000km upeaa rantaviivaa rannikolla ja saaristossa. Asuntoja Kroatiasta löytyy moneen makuun oli se sitten Dalmatian alueelle ominainen kivitalo, huvila tai uusi moderni huoneisto. Yhteistyökumppanimme tarjonnassa on asuntoja mm. seuraavissa Kroatian kohteissa: Zadar, Split, Trogir ja Kastela sekä saaret Brac, Hvar, Solta, Vis ja Korcula. 

split

Oma asunto Kroatiasta?

Oletko ihastunut Kroatiaan lomillasi ja haluat maasta oman asunnon? Valikoimassamme on lukuisia kohteita, joista vain osa on listattu tälle sivulle. Voit tutustua kaikkiin saatavilla oleviin asuntoihin yhteistyökumppanimme sivuilla täällä . Vaihtoehtoisesti  Ota yhteyttä ja kerro kriteereistäsi niin haemme sinulle unelmiesi asunnon. Lue alta lisätietoa mitä asunnon osto Kroatiasta käsittää ja mitä kuluja ostajalle tulee. 

Kroatian asuntomarkkinat

Kroatiasta on tullut monelle vakiolomailupaikka ja onkin saanut monet miettimään asunnon hankintaa maasta. Sijoittajia alueelle houkuttelevat hyvät vuokratuotot jotka ovat n. 6% ja jopa vielä enemmän suosituimmissa kohteissa kuten Splitissä, Dubrovnikissa, Hvarissa ja Trogirissa ja näiden ympäristössä. Lisäksi myyntivoitosta ei tarvitse maksaa Kroatiaan veroa kun kiinteistön on omistanut kolme vuotta. Noin 70000 ulkomaalaista omistaa asunnon Kroatiasta, suurin osa Adrianmeren rannikolta. Suurin osa ulkomaalaisista asunnon omistajista ovat saksalaisia ja itävaltalaisia.

Asuntojen hinnat lomakohteissa Split-Dalmatian alueella alkavat n. 100 000 eurosta. Mikäli pystyy ja haluaa remontoida, voi yhden makuuhuoneen remontoitava asunto löytyä n. 60 000 eurolla. Keskiarvoneliöhinta Split-Dalmatian alueella on noin 2000€. Suosituimpia kohteita ovat Dubrovnik, Split ja Hvar mikä näkyy myös hinnoissa. Edullisempia lomakohteita ovat Trogir, Brac sekä Rogoznica. Kroatiassa on rajoitettu rannikolle rakentamista mikä nostaa ranta-asuntojen hintaa huomattavasti joillain alueilla.

Euroopan lama iski myös Kroatian asuntomarkkinoihin sillä asunnot menettivät 25% arvostaan vuosina 2009-2013. Vuonna 2014 hinnat polkivat paikallaan, mutta vuosi 2015 antoi jo merkkejä elpymisestä kun hinnat nousivat noin 3%. Samanlaista hintojen nousua odotetaan vuodelle 2016. Hintoihin on odotettavissa lisänousua sillä kysyntä on nyt korkeampi kuin tarjonta, koska uudisrakentaminen hidastui laman aikana.  

Sulje

Asunnon ostoprosessi ja kulut Kroatiassa

Asunnon etsiminen

Asuntoa kannattaa etsiä yhdessä paikallisen luotettavan välittäjän kanssa jolla on aikaisempaa kokemusta asuntokaupasta ulkomaalaisten kanssa. Välittäjät ottavat yleensä n. 3 % palkkion.

Useimmilla EU- mailla kuten Suomella on Kroatian kanssa vastavuoroisuussopimus eli suomalaiset voivat ostaa kiinteistöjä Kroatiasta niin kauan kun kroatialaiset voivat tehdä saman Suomessa. Ulkomaalaiset voivat omistaa Kroatiassa maa- ja metsätalousmaata ainoastaan yrityksen kautta.

Kroatiassa asuntokaupat tehdään aina euroissa paikallisen valuutan, kunan, sijaan.

Kaupanteko

Asunnon etsimisen lisäksi autamme kaikissa seuraavissa kaupankäyntiin liittyvissä asioissa Kroatian yhteistyökumppanimme avustuksella.

Kun sopiva asunto löytyy tehdään alustava sopimus myyjän ja ostajan kesken, jonka yhteydessä ostaja maksaa n. 10% kauppahinnasta. Useimmissa tapauksissa, jos ostaja ei pysty täyttämään sopimuksen ehtoja, tätä summaa ei enää palauteta. Mikäli myyjä ei pysty toteuttamaan sopimuksen ehtoja, joutuu tämä palauttamaan summan kaksinkertaisena. Esisopimuksen tekemisen jälkeen lakimies tekee lopullisen sopimuksen jonka notaari allekirjoittaa. Mikäli ostajalla on raha valmiina ja kiinteistön paperit kunnossa, osto voi tapahtua heti ilman esisopimusta. Lopullisen sopimuksen tekemisen ja maksun jälkeen kaupasta ilmoitetaan myös maarekisteriin.

Ostamisen kulut

Kaupan yhteydessä maksetaan 4% varainsiirtovero (RETT) vanhemmista asunnoista, vuodesta 1998 alkaen rakennetuista taloista maksetaan RETT:in sijaan 25% arvonlisävero joka yleensä sisältyy jo myyntihintaan. Varainsiirtoveron maksaa ostaja ja sen siirtää lakimies veroviranomaisille ostajan puolesta 30 päivän sisällä myynnistä.

Muita kuluja:

  • Sekä myyjälle ja ostajalla on yleensä omat asianajajansa. Lakikuluihin on hyvä varata n. 1% + alv (25%) asunnon ostohinnasta, mutta aina vähintään 1000€ + ALV (25%)
  • Välittäjä, Croatia Property Sales, ottaa välityspalkkiota 3% + ALV (25%) mutta aina vähintään 3000€.
  • Rekisteröimiskulut 0.01-0.05% asunnon hinnasta. 
  • Yhteensä kaupantekokuluihin kannattaa varata siis n. 9-10% asunnon ostohinnan päälle.

Kaupan jälkeen

Oston jälkeen kiinteistön omistaja maksaa loma-asunnostaan kiinteistöveroa 2€/m2 jokaista asunnon asuttavaa neliömetriä kohti. Muita asumisen kuluja ovat vastikkeet, vesi ja sähkö, jotka ovat keskimäärin 60€ kuukaudessa. Tämän lisäksi saattaa tulla roskien keräyskulu joka on kuukaudessa n. 15-20€. 

Sulje

Uusia kohteita

1 2 3