Asunnon osto Espanjassa

MIKSI ASUNNON OSTO ESPANJASTA KIINNOSTAA?

Espanja on perinteisesti ollut suomalaisten asunnonostajien ykkössuosikki. Välimeren ilmasto on ihanteellinen ympärivuotiseen asumiseen, sillä aurinkoa riittää yli 320 päivää vuodessa ja päivänvalo pitää mielen virkeänä talvellakin. Espanjassa on myös mahdollisuus harrastaa kesäisiä ulkoilulajeja kuten patikointia, pyöräilyä ja golfia ympäri vuoden. Sään ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi Espanjassa kiehtoo sen rikas kulttuuriperintö kauniine espanjalaiskylineen sekä monipuolinen ruokakulttuuri Välimeren keittiön antimineen. 

Elinkustannukset ovat Espanjassa n. 10% alle EU:n keskitason, kun Suomessa elinkustannukset ovat n. 30% päälle EU:n keskitason. Eläminen Espanjassa on siis n. 30-40% edullisempaa kuin Suomessa.

asunnon osto espajasta

HINTATASO

Asuntojen hintataso Espanjassa romahti 50-60% vuosina 2009-2013, mutta hinnat lähtivät hienoiseen nousuun vuonna 2015 (noin 3%) ja nousua odotetaan myös vuodelle 2016 (noin 5%).  Suosituin alue loma- tai sijoitusasunnolle Espanjassa on Aurinkorannikko eli Costa del Sol, mikä näkyy myös alueen asuntojen hinnoissa. Kahden makuuhuoneen, ei suurta remonttia kaipaavan asunnon hieman kauempaa rannasta saa noin 150 000 eurolla. Kahden makuuhuoneen asunnon hinta saattaa nousta hyvällä paikalla yli 300 000 euron.  Uudiskohteita Aurinkorannikolla on vielä verraten vähän vaikka uudistuotanto on nyt käynnistynyt. Toki edullisempiakin kohteita on saatavissa.

Torreviejassa (Costa Blancan seutu) hintataso on edullisempi, sillä alue on vasta nousemassa asunnon ostajien suosioon. Costa Blancalla ja Torreviejassa myytävät asunnot ovat yleensä uudistuotantoa ja näiden hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset käytettyihin asuntoihin verrattuna. Tämän lisäksi uusiin asuntoihin saa rakennuttajan takuun. Costa Blancalla kahden makuuhuoneen asunnot lähellä rantaa maksavat 120 000-150 000 euroa. Costa Bravalla (rannikko lähellä Barcelonaa) hinnat vaihtelevat kylien suosion mukaan ja kahden makuuhuoneen käytettyjen asuntojen hinnat vaihtelevat noin 100 000 ja 200 000 euron välillä. 

asunnon ostaminen espanjasta

ASUNNON ETSIMINEN

Asunnon osto Espanjasta alkaa sopivan asunnon etsimisellä mikä saattaa olla työlästä, sillä nettitarjonta on pohjaton ja moni tuskastuu netin selaamiseen jo alkuunsa varsinkin kun Espanjassa samaa asuntoa voi tarjota moni välittäjä. Lisäksi netistä löytyy usein jo myytyjäkin asuntoja. Kiinteistönvälitystoiminta ei Espanjassa ole lisensoitua kuten meillä, joten ostajan kannattaakin olla tarkkana kenen kanssa asioi. Koska moni välittäjä kauppaa samaa kohdetta, on hyvä asioida vain yhden, luotettavan välittäjän kanssa. Näin vältyt näkemästä samaa kohdetta moneen kertaan ja voit luottaa näkeväsi juuri ne sinulle sopivat kohteet. 

Turvallisin tapa on käyttää kotimaista laillistettua kiinteistönvälittäjää, joka tuntee Espanjan asuntokaupan koukerot ja jolla on luotettavat paikalliset  yhteistyökumppanit ja lakimiesverkosto. 

KAUPANTEKO

Asunto varataan maksamalla varausmaksu, joka on  3 000 - 6000€. Varausmaksu maksetaan yleensä paikan päällä esim. pankkisiirrolla, pankkikortilla tai luottokortilla välittäjälle. Sen jälkeen 10% kauppahinnasta maksetaan parin viikon kuluessa ja loput, kun kauppa on vahvistettu. Uudiskohteissa maksut menevät yleensä kohteen valmistumisen mukaan. 

Asuntokauppa on Espanjassa aina kiinteistön kauppaa, joka tehdään notaarin luona. On suositeltavaa, että kaupantekoon valtuutetaan paikallinen lakimies, joka tarkistaa kohteen laillisuuden, rasitukset ja hoitaa kaupanteon.

Ennen varsinaista kaupantekoa ostajan on hankittava poliisilta paikallinen veronumero eli NIE- numero.

Uusista asunnoista maksetaan 10% arvonlisävero ja käytetyistä asunnoista 6-10% varainsiirtovero, joka riippuu alueesta. Esimerkiksi Andaluciassa Costa del Solilla varainsiirtovero on 8-10% (8% 400 000 euron arvoisiin asuntoihin asti) ja Valenciassa Costa Blancalla 10%. Yhteensä kaupan laillistamiskuluihin, vesi- ja sähkösopimuksiin on varattava  13-14% kauppahinnan päälle. Kulut maksetaan notaarilla ja sen voi hoitaa lakimiehesi valtakirjalla tililtäsi.

Asunnon myyjä joutuu tallettamaan 3% vakuusrahan kiinteistön escritura-arvosta verohallinnolle, joka vähentää siitä mm. myyntivoittoveron. Loput saa myöhemmin takaisin.

Suomalainen ostaja voi saada lainaa pankista  50-70%, mutta edullisempaa on ottaa rahoitus Suomesta, jos täällä on käytettävissä lainalle vakuudet.

KAUPAN JÄLKEEN

Espanjassa palkataan asianhoitaja, joka hoitaa vuosittain veroilmoituksen. Tällainen gestoria veloittaa palveluistaan n. 150€ vuodessa mutta silloin itse säästyy monelta juoksemiselta. Kiinteistön omistajana olet velvollinen maksamaan kaupungille/kunnalle vuosittain ns. kiinteistöveroa, IBIä (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Veron määrä riippuu kunnasta ja kiinteistön tyypistä. 

Asunnon, oman uima-altaan ja puutarhan hoitoa varten voi palkata puutarhurin tai huoltoyhtiön kohtuuhintaan.

ASUNNON VUOKRAUS

Mikäli ostat asunnon Espanjasta loma-asunnoksi ja vietät siellä vain muutamia viikkoja tai kuukausia, voi olla taloudellisesti järkevää vuokrata asuntoa esim. suomalaisille alueelle matkaaville turisteille. Vuokratulosta ei-residenssi EU-kansalainen (asuu Espanjassa vähemmän kuin 6kk vuodessa) maksaa 19% veroa Espanjaan. Suomeen veroa Espanjan vuokratuotosta ei tarvitsee maksaa, mutta nämä tuotot saattavat kuitenkin vaikuttaa korottavasti pääomatulosta maksettavaan veroon.  Lue lisää Verohallinnon sivuilta . Andalucian alueella on keväästä 2016 pitänyt rekisteröityä ns turistirekisteriin, jos vuokraa asuntoaan.

Nyt kun asunnon ostoprosessi on tullut hieman tutummaksi, voit tutustua myytäviin asuntoihin. Tutustu tarjontaamme  Aurinkorannikolla , Torreviejan alueella ja Costa Bravalla.