Blogi - 2017 https://www.lomakotiulkomailta.fi Lomakoti ulkomailta -blogissa kuulumisia ulkomailta, asuntoesittelyjä sekä uutisia ulkomaan asuntomarkkinoilta.  fiFri, 01 Dec 2017 17:34:00 +0200Mon, 21 Jan 2019 14:51:08 +0200eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Costa del Sol (Aurinkorannikko) vai Costa Blanca? Alueet vertailussa! Fri, 01 Dec 2017 17:34:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca  

Ostaisinko asunnon Aurinkorannikolta vai Costa Blancalta? Monet asiakkaistamme miettivät kummasta kohteesta asunnon hankinta olisi mieluisempaa. Emme voi ehkä antaa suoraa vastausta mutta tästä asiantuntija-artikkelista löydät hyviä ajatuksia ja vinkkejä päätöksen tekoon. 

Alueiden yleisesittelyn lisäksi artikkelissa vertaillaan seuraavia asioita:

  • Asuntojen hintataso
  • Sijoitusmahdollisuudet
  • Suomalaisyhteisö
  • Ilmasto
  • Lentoyhteydet
  • Julkinen liikenne
  • Koulut
  • Palvelut
  • Urheiluharrastukset
  • Muuta tekemistä

Onko ilmasto lämpimämpi Aurinkorannikolla? Saako Costa Blancalla palveluita suomeksi entä onko alueella aktiivinen suomalaisyhteisö? Miten toimii julkinen liikenne rannikoilla ja kumpaan on paremmat lentoyhteydet? Entäs mikä on asuntojen hintataso Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla? Minkälaiset ovat harrastusmahdollisuudet?

Muun muassa näihin asioihin saat vastauksen - lataa alta kattava tietopaketti!

Lataa tästä

Tervetuloa keskustelemaan asuntoasioista myös toimistoillemme Helsinkiin, Fuengirolaan ja Orihuela Costalle (Torrevieja). Katso toimistojen yhteystiedot täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Esittelyssä Mar Menor - suosittelemme Torreviejan kävijöille Fri, 01 Sep 2017 12:38:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor
shutterstock_462026833

Oletko lomaillut Torreviejassa lukuisia kertoja ja kaipaisit jotain uutta tekemistä ja nähtävää? Suuntaa ensi kerralla noin 20 kilometriä etelään Mar Menorin rannalle ( kartta ) Murcian maakuntaan ja nauti pienien espanjalaiskylien tunnelmasta, vesiurheilusta, terveellisistä mutahoidoista sekä noin viisi astetta lämpimämmästä uintivedestä.

Mar Menor oli aiemmin Välimeren lahti jota ympäröivät pienet saaret, mutta jotka ajan kuluessa yhdistyivät noin 24 kilometriä pitkäksi maakaistaleeksi merivirtojen siirtämän maa-aineksen seurauksena, muodostaen Euroopan suurimman suolaisen veden laguunin. Turismi löysi La Mangan kaistaleelle 1960-luvulla, jonka jälkeen saaririvistölle on noussut hotelleja, asuntoja, ravintoloita, lomakeskuksia ja satamia. 

shutterstock_215469904

La Mangan kaistale

La Mangan maakaistale suojaa Mar Menoria sekä pitää veden lämpötilan ympäri vuoden miellyttävänä ja muutaman asteen Välimerta lämpimämpänä. Veden lämpötila ja suolapitoisuus tekee Mar Menorista suositun kohteen uinnille ja muulle vesiurheilulle sekä erilaisille terveyshoidoille.  Rannikon puolella matkailijoita houkuttelevat mm. San Pedro del Pinatarin ja Los Alcazaresin kylät.

San Pedro del Pinatar sijaitsee Mar Menorin pohjoisessa päässä ja on yksi Murcian alueen suosituimpia lomakohteita. Noin 25 000 asukkaan kaupungissa on lomaisen kaikki tarvitsemat palvelut sekä mm. hiekkadyyneistä muodostuva kansallispuisto jossa kiertää kävely- ja pyöräilyreittejä. Viereisessä, käytännössä San Pedron kanssa yhteen kasvaneessa Lo Paganin lomakohteessa on uimaranta, lukuisia ravintoloita sekä mahdollisuus käydä ilmaiseksi terveysvaikutteisessa mutakylvyssä. 

shutterstock_363031562

Los Alcazaresin rantakatua

shutterstock_221568004

Noin 16000 asukkaan Los Alcazaresin entinen kalastajakylä houkuttelee kesäkuukausina tuhansia turisteja sen 7 kilometrin pituiselle hiekkarannalle ja pitkälle rantapromenadille. Kylät eivät hiljene kokonaan talvella vaan ravintolat ja kaupat pysyvät paikallisille auki ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Los Alcazares sekä San Pedro del Pinatar ovat myös hyviä tukikohtia golfin pelaajille sillä alueella sijaitsee lukuisia kenttiä kuten Roda ja La Torre. Päiväretkiä voi tehdä myös Cartagenan ja Murcian mielenkiintoisiin kaupunkeihin, jotka sijaitsevat kummatkin alle tunnin ajomatkan päässä. 

Kiinnostaako alueen asunnot? Uutiskirjeessämme kohteita Costa Blancalta sekä Mar Menorin rannalta, tutustu täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntokauppojen määrä Espanjassa kasvaa - Ulkomaalaisten kiinnostus kasvussa Tue, 15 Aug 2017 13:15:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa Ulkomaalaisten kiinnostus Espanjan asuntomarkkinoihin kasvaa ja ulkomaalaisille myytyjen asuntojan määrä nousee uuteen ennätykseen vuonna 2017 . Konsulttiyritys JLL:n laskelmien mukaan ulkomaalaiset rahastot ja yksityishenkilöt sijoittivat yhteensä 888 miljoonaa Espanjan kiinteistömarkkinoihin ensimmäisen puolen vuoden aikana, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

shutterstock_310514906

Kasvava ulkomaalaisten asuntojen ostajien kiinnostus on parantuneen työllisyystilanteen ja alhaisten korkotasojen kanssa kiihdyttänyt tehtyjen asuntokauppojen määrää Espanjassa. BBVA -pankki ennustaa, että vuonna 2017 Espanjassa myydään hieman yli 500 000 asuntoa , mikä olisi 10% enemmän kuin viime vuonna. Vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana asuntoja myytiin yli 200 000 kappaletta, 11,8% enemmän kuin samalla ajanjaksolla viime vuonna . Brexitista aiheutunut kysynnän lasku brittien keskuudessa on kompensoitunut kysynnältä muista maista kuten Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Belgiasta, joten kansainvälinen ostajakunta on Espanjassa monipuolistumassa.

Idealistan raportin mukaan Espanjassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1,5% vuoden takaisesta. Suomalaisten suosikkikohteessa Málagan maakunnassa (Aurinkorannikko) hinnat nousivat samalla ajanjaksolla 6,6%, ja Fuengirolan kaupungissa jopa 10%. Alicanten (Costa Blanca) maakunnassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 5,3%.

shutterstock_610430612

Benalmadenassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 8,5% toisella vuosineljänneksellä verrattuna edelliseen vuoteen, Fuengirolassa 10%

Koko maassa hintojen odotetaan nousevan tänä vuonna 3% vuoteen 2016 verrattuna kysynnän kasvun ja vähäisen uudisrakentamisen seurauksena. Vaikka uudisrakentaminen on vasta elpymässä, myytiin kesäkuussa jo lähes 8000 uutta asuntoa kaikista 44 135 myydystä asunnosta (17,3%) , mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja eniten mitä on myyty sitten tammikuun 2015. 

Lähde: Idealista.com

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntojen hintataso ja ostoprosessi Kroatiassa Fri, 19 May 2017 14:16:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa Tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja, turkoosina välkehtivä merivesi sekä tyrmäävän kaunis luonto – nämä asiat yhdistettynä edulliseen hintatasoon houkuttelevat Kroatiaan vuosi vuodelta enemmän matkailijoita. Kroatiasta on tullut suomalaistenkin suosikkikesälomakohde ja matkailijoiden määrä sinne lähes kaksinkertaistui kesäkaudella 2016 verrattuna edellisvuoteen (Lähde: Tilastokeskus )

shutterstock_148995788

Ulkomaalaisten asunnon ostajien kiinnostus Kroatiaa kohtaan on noussut huomattavasti vuoden 2009 jälkeen kun yksityiset ulkomaalaiset henkilöt saivat ostaa Kroatiasta asuntoja vastavuoroisuussopimuksen nojalla. Kiinnostus on kohonnut entisestään sen jälkeen kun Kroatia liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2013. Nyt EU-kansalaisilla on samanlainen oikeus asunnon hankintaan kuin kroatialaisilla, eikä vastavuoroisuussopimuksien tarkistamiseen mene kuukausia aikaa. Ulkomaalaiset omistavat Kroatiasta noin 70 000 asuntoa, ja suurin omistajakunta tulee Saksasta ja Itävallasta, mutta kasvavassa määrin myös Kroatian naapurimaista sekä Pohjoismaista. Positiiviset lomakokemukset, hyvät lentoyhteydet ja edulliset asuntojen hinnat meren rannalla verrattuna muihin EU-maihin ovat tehneet Kroatiasta viime kuukausina suomalaisten keskuudessa suosituimman ulkomaan asuntojen hakukohteen heti Espanjan, Italian ja Turkin jälkeen.

Asuntojen hintataso

Asuntojen hinnat Kroatiassa romahtivat talouskriisin aikaan vuosina 2009-2013 noin 25 prosenttia. Viime vuosina markkinat ovat jo osoittaneet toipumisen merkkejä sillä vuoden 2016 syksyllä (Q3) asuntojen hinnat nousivat esim. Zagrebissa 2,05% ja Adrianmeren rannikolla 1,78%. 

1669_Apartment_4

1mh asunto Sibenikistä 68 000€

Kroatian rannikolla keskiarvoneliöhinta alkuvuonna 2016 oli 2050 euroa. Merinäköalallisista asunnoista joutuu maksamaan korkeampaa neliöhintaa talojen kohdalla 700€ ja kerrostaloasuntojen kohdalla 300 euroa per neliömetri enemmän. Merinäköalallisen, muuttovalmiin asunnon läheltä rantaa voi Kroatiasta vielä löytää reilusti alle 100 000 eurolla. Esimerkiksi Bracista, Trogirin Ciovon saarelta ja Sibenikistä yhden makuuhuoneen uudehkoja huoneistoja myydään alimmillaan noin 70 000 eurolla, ja kahden makuuhuoneen asuntoja noin 90 000 eurolla.

Trogirin Ciovon saaren kysynnän voisi olettaa nousevan, sillä saareen ollaan rakentamassa toista siltayhteyttä rannikolta helpottamaan kesäkuukausien ruuhkia. Splitin lentokentän läheisyys ja alhainen hintataso ovat herättäneet myös suomalaisten kiinnostuksen Trogirin, ja erityisesti Ciovon saaren asuntoihin. Vain 40 minuutin lauttamatkan päässä sijaitseva Brac on mielenkiintoinen vaihtoehto omaa rauhaa hakeville ja luontoa rakastaville. Rantalomailijalle saarella on mm. Bolin kylässä sijaitseva uimaranta, joka mainitaan usein yhtenä Kroatian kauneimpana, ja tämän alueen lähellä myös asuntojen hinnat nousevat. Hvarin saaresta kehittymässä eräänlainen Ranskan Rivieran kaltainen ylellinen lomakohde mikä nostaa asuntojen hintoja lähemmäksi 3000 euroa per neliö.

shutterstock_261074816_trogir

Trogir

shutterstock_214114606_hvar

Hvar

Remontista haaveilevat voivat saarelta tai pienestä kylästä löytää itselleen projektin perinteisestä kroatialaisesta kivitalosta noin 50 000 eurolla, jos pystyy tinkimään rannan läheisyydestä. Muuttovalmiita taloja kauempana rannasta saattaa löytyä noin 100 000 eurolla, mutta merenrantahuviloiden hinnat alkavat noin 400 000 eurosta. Splitin kaupunki saattaa olla monelle suosittu matkakohde mutta suomalaiselle asunnon ostajalle harvoin löytyy budjettiin mahtuvaa ja kriteerit täyttävää kohdetta. Suomalaiseen makuun sopivat valoisat asunnot terasseilla ovat harvinaisia löytöjä tiivistirakennetussa Splitin vanhassa kaupungissa. Toinen matkailijoiden suosikkikohde, Dubrovnik tunnetaan Kroatian asuntomarkkinoilla sen kalleimmista hinnoistaan. Keskiarvoneliöhinta merinäköalallisessa asunnossa on 3650 euroa, ja vanhassa kaupungissa yli 4000 euroa.

kroatian hintoja

Keskiarvoneliöhintoja Kroatian rannikkokaupungeissa

Minkälainen on ostoprosessi?

Kroatiassa asuntokaupat tehdään aina euroissa paikallisen valuutan sijaan. Kuten usein ulkomaan asuntoilmoituksissa, myös Kroatiassa asuntojen tiedot ovat ilmoituksissa puutteelliset. Asuntoilmoituksessa saattaa sijaintina olla Bracin saari ja lisätietoja kyselemällä selviää usein vain kylä missä asunto sijaitsee - tarkkaa osoitetta harvoin annetaan. Kun suomalainen tai paikallinen välittäjä on listannut sinulle muutamia sinulle sopivia kohteita, kannattaakin lähteä paikan päälle tutustumaan asuntoihin. Ennen näyttöjä asiakkaan on usein allekirjoitettava välittäjän kanssa sopimus, johon listataan ne asunnot jotka asiakas käy katsomassa tämän välittäjän kanssa, ja jossa asiakas lupaa maksaa välityspalkkion (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€) mikäli ostaa jonkin näistä listatuista asunnoista. Mikäli asiakas ei osta mitään listatuista asunnoista, hän ei myöskään maksa välityspalkkiota. Asiakas voi käydä asuntonäytöillä useamman välittäjän kanssa mutta on oltava tarkkana ettei näe samaa asuntoa kahden välittäjän kanssa, sillä sen hankkiessaan voi joutua maksamaan palkkion kahdelle välittäjälle. Tästä syystä on hyvä valita yksi luotettava välittäjä jolla on kattava tarjonta asuntoja. Riippuen kriteereistä, sopivat asunnot kiertää noin 2-3 vuorokaudessa.

Talo omalla altaalla Makarskassa 450 000€

Kun sopiva asunto löytyy ja hinnasta päästään sopuun, tehdään myyjän ja ostajan kesken alustava sopimus jonka yhteydessä ostaja maksaa n. 10% kauppahinnasta. Mikäli ostaja tämän jälkeen perääntyy, ei summaa enää palauteta. Mikäli myyjä perääntyy kaupasta, joutuu tämä palauttamaan summan kaksinkertaisena. Esisopimuksen jälkeen lakimies tekee lopullisen sopimuksen jonka notaari allekirjoittaa. Mikäli ostajalla on raha valmiina ja kiinteistön paperit kunnossa, osto voi tapahtua ilman esisopimusta. Lopullisen sopimuksen ja maksun jälkeen kaupasta ilmoitetaan myös maarekisteriin.

Asuntokaupan yhteydessä maksetaan 4% varainsiirtovero (RETT) mikäli asunto ostetaan käytettynä. Uusista, esim. rakennuttajilta ostetuista asunnnoista maksetaan 25% arvonlisävero, joka usein sisältyy myyntihintaan. Muita suurempia hankintakuluja ovat asianajajan palkkio (1% + ALV 25%, vähintään 1000€ + ALV) ja paikallisen välittäjän palkkio (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€+ALV). Yhteensä kannattaa varautua siis noin 8 prosentin kuluihin.

Kroatiassa suomalaisille tuttuja asunto-osakeyhtiöitä ei tunneta vaan asunto on aina kiinteistö, josta jokainen omistaja itse vastaa. Kerrostaloasunnoissa on kuitenkin sen asukkaista koostuva ”hallitus”, joka päättää yhteisten alueiden (uima-allas, puutarhat) ylläpidosta ja sitä varten kerättävistä maksuista. Nämä maksut ovat yleensä alle 50-80 euroa kuukaudessa. Ulkomaalainen asunnonomistaja voi vuokrata asuntoaan esim. turisteille sen jälkeen kun asunnon taso on luokiteltu ominaisuuksiltaan ja kun omistajalla on paikallinen veronumero. Paikalliset vuokranvälittäjät voivat avustaa kaikessa vuokraukseen liittyvässä.  

Tutustu Kroatian asuntoihimme täällä

Mikäli asunnon hankinta Kroatiasta kiinnostaa, voit kertoa meille kriteereistäsi esim. sähköpostilla osoitteeseen info@lomakotiulkomailta.fi  

Lähteet:

http://www.dzs.hr/

Global Property Guide

Panorama Scouting

]]>
Kroatia assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Pääsiäisen viettoa Málagassa Sat, 15 Apr 2017 17:41:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/paasiaisen-viettoa-malagassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/paasiaisen-viettoa-malagassa
thumbnail_IMG_20170414_010157_HDR

Pääsiäinen eli Semana Santa (pyhä viikko) on Espanjassa yksi tärkeimmistä juhlapyhistä. Juhlan aikana järjestetään suuria ja vähän pienempiä kulkueita ympäri Espanjaa. Näyttävimmät kulkueet järjestetään Sevillassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa kuten esimerkiksi Málgassa. Kaupungit täyttyvät viikoksi ihmisistä jotka tulevat seuraamaan kulkueita ja ihailemaan ruusuilla ja kynttilöillä koristeltuja Kristus- ja Neitsyt Maria patsaita. Näitä pyhäinkuvia kannetaan hitaaseen tahtiin suitsukkeiden tuoksuisilla kaduilla trumpetti ja rumpumusiikin tahtiin. Kulkueessa on lavojen kantajien lisäksi piippalakkeja eli nasaretilaisia syntiensä katujia. Nasaretilaisten asut peittävät koko naaman sen takia, että tarinan mukaan vain jumala pystyy tunnistamaan henkilöt ja heidän syntinsä. Kulkueet alkavat palmusunnuntaina ja huipentuvat Pääsiäispäivään eli päivään jolloin Kristus nousi kuolleista. Silloin kulkueen tunnelma ja värit ovat iloisempia sekä nasaretilaiset pitävät tummien sävyjen sijaan valkoisia huppuja.

 

 

Espanjassa pääsiäiseen liittyy voimakkaasti uskonnilliset traditiot mutta nykypäivänä pääsiäinen onsamalla suuri kansanjuhla jolloin ihmiset juhlivat kesän alkua ja tulevat rantakaupunkeihin kuten Malagaan nauttimaan auringosta, värikkäistä kaduista ja tapaksista. Tänä vuonna pääsiäistä vietetään 9.-16.4. Kulkueiden reitit ja aikataulut pystyy selvittämään etukäteen netistä ja paras tapa tulla Malagaan kulkueiden aikaan on julkisilla (Fuengirolasta pääsee kätevästi junalla Malagan keskustaan Centro Alamedassa pois), vapaita parkkipaikkoja on todella haastavaa löytää. 

Kulkueiden procesiones valmisteluista ja toteuttamisesta vastaa erilaisten kirkkojen veljeskunnat. Näyttävien kantolavojen (tronos) koristeluun ja valmistelemiseen kuluu koko vuosi ja niitä järjestetään puolesta päivästä puoleen yöhön saakka. Suurimpia tronojen kantamiseen tarvitaan yli 200 miestä. Välillä miehet pysähtyvät hetkeksi lepäämään ja lähtevät uudestaan eteenpäin kellon kilahtaessa ja kun orkesteri aloittaa uudestaan soittamisen. Tunnelma kaduilla on kyllä vaikuttava ja kokemuksen arvoinen. 

 

Kävimme työporukalla kiirastorstaina Malagassa nauttimassa hyvästä tunnelmasta, syömässä ja kulkueiden välissä juomassa ja haukkaamassa tapaksia paikalliseen tapaan. Sain napattua matkalla muutaman kuvan kauempaa sillä ruuhkan ja aitojen takia ei päässyt helposti lähemmäksi. Hyvää pääsiäistä kaikille, Feliz semana santa a todos!:) 

thumbnail_IMG_20170414_095930

-Jennifer

]]>
Espanja jennifer@lomakotiulkomailta.fi (Jennifer Priha)
Päiväretki Málagan kaupunkiin Fri, 31 Mar 2017 15:29:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga
20170215_132158552_iOS

Málagan kaupunki Espanjan Andalusiassa on portti Aurinkorannikolle ja on perinteisesti ollut vain ohikulkupiste mm. Fuengirolaan suuntaaville suomalaisille ja muille ulkomaalaisille. Malagan kasvava maine mielenkiintoisena kulttuuri-ja ostoskaupunkina on viime aikoina kasvattanut suomalaisten mielenkiintoa Málagaan lomakohteena ja jopa asuinpaikkana. Málaga sopii myös erinomaisesti päiväretken kohteeksi sillä esimerkiksi Fuengirolan Los Bolichesista Málagan Centro Alamedan asemalle matkaa noin 45 minuutissa ja junia kulkee 20 minuutin välein (katso aikataulut täältä ). Juna jättää matkustajan Centro Alamedan asemalle, aivan Málagan vanhan kaupungin, centro historicon, tuntumaan ja 10 minuutissa olet kävelemässä vanhan kaupungin kapeita kujia. Myös autolla matka sujuu nopeasti, mutta parkkipaikka kannattaa etsiä ennen kuin saapuu vanhaan kaupunkiin.

20170215_132203121_iOS

Vanhaan kaupunkiin tutustumisen hyvä aloituspiste (varsinkin jos on jo hieman nälkäinen) on Atarazanas –kauppahalli, mistä saa tuoreen lihan ja kalan lisäksi tapaksia. Kauppahallikierroksen jälkeen voi suunnata kohti vanhan kaupungin sydäntä eli Plaza de Constituciónia, jonka ympäristö on myös hyvää shoppailumaastoa. Tunnettuja muotimerkkejä shoppailija löytää aukiolta etelään lähtevältä Calle Marqués de Larios –kadulta.

Aukiolta länteen päin katsoessa rakennusten takaa nousee Malagan katedraalin kellotorni. Katedraali, viralliselta nimeltään Nuestra Señora de la Encarnación, sijaitseekin vain noin 100 metrin päässä pääaukiolta. Paikalliset kutsuvat joskus katedraalia nimellä ”La Manquita – yksikätinen nainen”, mikä viittaa katedraalin ’keskeneräisyyteen’, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan katedraalilla piti torneja olla kaksi. Satoja vuosia vanha katedraali on myös sisältä tutustumisen arvoinen ja monen mielestä Andalusian alueen kaunein – sisäänpääsymaksu sunnutaimessun ulkopuolella on viisi euroa ja se sisältää pääsyn myös katedraalin museoon. Lisätietoa englanniksi ja kartta täällä

 

Katedraalin tarjoaman hengellisen kokemuksen jälkeen voi suunnata koti Málagan toista tärkeää aukiota, Plaza Mercedia. Matkan varrella on oivallinen mahdollisuus antautua kulttuurielämykselle, sillä Picasso Museum sijaitsee Calle San Agustinilla, katedraalin ja Mercedin aukion välissä. Picasson museon sijoittaminen Málagaan ei ole sattumaa, sillä kuuluisa taiteilija syntyi kaupungissa vuonna 1881. Vierailumme aikana helmikuussa museon pysyvän kokoelman osa oli remontissa, mutta pääsimme ’38 Picassos’ –näyttelyyn neljän euron sisäänpääsymaksulla. Museon omasta kaupasta voi hankkia tuliaisia taiteen ystävälle ja miksei muillekin. Málaga on erinomainen museokaupunki; Picasso-museon lisäksi kaupungissa on mm. erittäin suosittu automuseo sekä Pariisin Pompidou-keskuksen pikkusisko, vuonna 2015 avattu Centro Pompidou Malaga .

 

Jatkamme kuitenkin edelleen Picasso-teemalla Plaza Mercedille, missä on taiteilijan syntymäkoti, joka nykyään toimii myös museona (Plaza Merced 15). Plaza Merced on varsinkin päiväsaikaan vilkas ja usein enemmän paikallisten kuin turistien suosiossa. Aukiolla on paljon ravintoloita missä voi nauttia vaikka lounasta samalla kun nauttii auringosta ja ehkä makeaan Málaga-viiniin tehdystä sangriasta.

 

Pienen hengähdystauon jälkeen kaupunkiin tutustumista voi jatkaa Málagan linnakkeissa joko Alcazabassa tai Gibralfarossa. Ensimmäinen on Málagan suosituimpia turistikohteita, kun taas jälkimmäisestä avautuu upeat näkymät koko kaupunkiin. Molempiin linnoituksiin tutustuu kätevästi yhteislipulla edulliseen 3,5 euron hintaan. Lue lisää linnoituksista ja muista nähtävyyksistä täällä .

 

Malagan maine pelkkänä kansainvälisenä lentokenttänä ja lomamatkan välietappina alkaa olla ohi. Monipuolinen yli 500 000 asukkaan Málaga tarjoaa jokaiselle jotakin rantalomasta ja shoppailusta kulttuuri- ja ruokaelämyksiin.

Oletko käynyt Malagassa? Kerro meillekin omat matkavinkkisi!

Tutustu myös Málagan asuntotarjontaan täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Toscanan ajaton viehätys Tue, 31 Jan 2017 17:55:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/italia/toscanan-ajaton-viehatys https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/italia/toscanan-ajaton-viehatys
toscanan maaseutua

Keski-Italian Toscana tunnetaan merkittävästä kulttuuristaan ja historiastaan, mutta myös sen mutkattomasta elämäntyylistään. Toscanasta puhuttaessa mainitaan usein renessanssin kohokohdat kuten Firenze ja Lucca sekä Sienan ja San Gimignanon henkeäsalpaavan kauniit kukkulakaupungit. Usein moni asunnon ostaja kuitenkin haaveilee enemmän Toscanan rennosta elämäntyylistä mitä sen vehreä maaseutu viinitiloineen voi tarjota.

talo toscanassa

Mielikuvat toscanalaisesta elämäntyylistä ovat houkuttaneet ulkomaalaisia asunnon ostajia jo vuosikymmeniä. Erityisesti britit ovat mieltyneet alueeseen ja suosiota ei tuntunut laskevan edes Brexit; Toscanan vetovoima pysyy, oli punnan arvo mikä tahansa tai Iso-Britannia osa EU:ta tai ei. Kestävä suosio on tehnyt alueesta myös houkuttelevan sijoituskohteena.

Elämäntyylin lisäksi Toscanaa asunnon oston kohteena puoltaa sen helposti saavutettava sijainti Keski-Italiassa. Suomestakin pääsee lentämällä suoraan Pisaan sesonkiaikaan ja muina aikoina Milanon ja Rooman kentät ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä. Hyvien maantieyhteyksien lisäksi Toscanan rautatieverkosto on hyvin kattava. Alueen helppo saavutettavuus, kauneus sekä lukuisat taideaarteet tekee alueesta suosituimman Italian alueen kakkoskodin ostajalle ennen Liguriaa ja Apuliaa. Alueen suosio näkyy myös asuntojen hinnoissa, ja talot Toscanassa ovat keskivertoa arvokkaampia – keskiarvoneliöhinnat Toscanassa ovat muuta Italiaa arvokkaammat Liguriaa lukuun ottamatta (2270€/m2 vuonna 2016). Toisaalta hintaerot Toscanan eri alueiden välillä ovat suuret – esimerkiksi omasta huvilasta haaveilevat voivat toteuttaa unelmansa talosta Toscanassa noin 200 000 eurolla tai käyttää siihen lähemmäs 10 miljoonaa.

 

Mikäli asunnon ostaja ei kaipaa Toscanan priimapaikoille, voi asunnon löytää huomattavasti edullisemmin kuin esimerkiksi suositulta Chiantin alueelta, missä keskiarvohinnat ovat noin 380 000 eurossa. Asunnot vähemmän maineikkaammalla alueella Lunigianassa Pohjois-Toscanassa lähellä Ligurian rajaa maksavat keskiarvoltaan 110 000 euroa, mitä usein selittää asuntojen korjaustarve. Vaikka Toscana tunnetaan luksushuviloistaan, löytyy vaihtoehtoja myös pienemmille budjeteille – usein ulkomaalaisen ostajan budjetti liikkuukin maksimissaan 200 000 eurossa.

Toscanassa on siis isoja alueellisia eroja asuntojen hinnoissa. Maaseudulla esimerkiksi Luccan kaupungin ympäristö on eksklusiivisempi ja kalliimpi kuin esimerkiksi Pescian kaupungin ympärillä oleva alue vain noin 20 kilometrin päässä, tai Garfagnanan vuoristoisempi ja rauhallisempi alue pohjoisemmassa. Rannikolla asunnon ostaja maksaa kaksin- tai kolminkertaisesti asunnosta Forte dei Marmissa tai Viareggiosta verrattuna Pisan lähellä olevaan Tirreniaan.

IMG_8300

Paikallisen kiinteistönvälittäjän Casa Travellan mukaan Toscanan  asunnot voidaan jakaa neljää hintaluokkaan: alle 100 000 euron ostajat yleensä etsivät asuntoja esimerkiksi Bagni di Luccan lähistöltä (noin 6500 asukkaan kylä noin 30 kilometriä Luccasta pohjoiseen). Alle 200 000 euron budjetin ostajat ovat keskittyneet usein Koillis-Toscanaan ja esimerkiksi Poppin kylään . 350 000 euroon asti ulottuva budjetti ohjaa ostajaa usein Länsi-Toscanaan Volterran kaupungin ympärille Pisan maakuntaan, noin tunnin ajomatkan päähän Sienan kaupungista. Asunnon ostajat yli 400 000 euron budjetilla tekevät asunto-ostoksia usein Toscanan parhaimmilla paikoilla kuten esimerkiksi Chiantin alueella Firenzen ja Sienan välillä.

Pohjois- ja Itä-Toscana – parasta vastinetta rahoille?

Pohjois-Toscanaan pääsee kätevästi Pisan lentokentältä ja alueen nähtävyyksiin kuuluu uimarantoja, vuoristoja sekä autenttisia kyliä ja kaupunkeja. Pohjoisen keskipiste on Luccan kaupunki, joka tunnetaan sen vanhaa kaupunkia ympäröivästä 1500-luvulta peräisin olevasta muuristaan ja valkoisesta romaanisen tyylin kirkostaan. Bagni di Lucca n kylän lisäksi, Bargan ja Lunigianan alueet ovat suositeltuja paikkoja asunnon ostajille. Kaikille pohjoisempi ja itäisempi alue eivät edusta tyypillistä Toscanaa mutta täältä voi löytyä hyvin vastinetta rahoilleen, alkaen jopa 50 000 eurosta.

Garfagnanan laakso Luccan pohjoispuolella on hyvä esimerkki edullisemmasta Toscanasta. Sen karut rinnemaisemat, marmorilouhokset, metsät ja Apuan Alppien lumiset huiput poikkeavat paljon Etelä-Toscanan vehreistä laaksomaisemista mutta alue tarjoaa erilaista nähtävää ja paljon tekemistä. Laskettelemaan Abetoneen on hieman yli tunnin matka ja erinomaisesta toscanalaisesta ruokakulttuurista tryffeleineen ja täyteläisine pastoineen pääsee nauttimaan myös täällä.

Moni asunnon ostaja haaveilee omakotitalosta tai huvilasta omalla maalla. Pohjois-Toscanassa Lunigianan alueella oli mm. viime syksynä myynnissä perinteisiä toscanalaisia kivitaloja alle 200 000 eurolla. Hyviä diilejä etsivien kannattaa suunnata Garfagnanan laakson lisäksi suositun Chiantin viinialueen ohi itään kohti Arezzoa.

Vanha kyläkoulu myynnissä Garfagnanassa 240 000€

Sulje

Keski-Toscana – missä on hyvä hinta-laatu-suhde?
toscana

Keski-Toscana ja sen kumpuileva maisema oliivitarhoineen, viinitiloineen ja sypressipuineen on yksi kalleimpia alueita mistä ostaa. Tavallista isompikin budjetti ei välttämättä riitä pitkälle niin sanotulla kultaisen kolmion alueella, joka jää Sienan, Firenzen ja Pisan väliin. Erityisesti Sienan pohjoispuolelle ja Firenzen eteläpuolelle jäävä Chiantin, myöskin viinistään tunnettu alue on monen asunnon ostajan haaveena. Pienemmille budjeteille sopivampi seutu voisi olla esimerkiksi Volterran kaupungin läheinen alue, joka sijaitsee Sienasta noin 50 kilometriä rannikolle päin. Noin 20 kilometriä Volterrasta pohjoiseen sijaitsee Lajaticon kylä, jossa myytävänä on ollut kahden makuuhuoneen taloja omalla puutarhalla noin 250 000 euron hintaan. Täällä olet hyvien yhteyksien varrella alle tunnin matkan päässä Pisan lentokentästä ja rannikosta, mutta et maksa suositun alueen lisää. Lähempänä San Gimignanon keskiaikaista kukkulakylää Sienan maakunnassa hinnat nousevat; remontoitu maatalon osa yhteisellä uima-allasalueella saattaa maksaa 450 000 euroa.

Sulje

Toscanan rannikko – Tutkimisen arvoinen

Toscanan noin 400 kilometriä pitkä rannikko on erittäin suosittu italialaisten keskuudessa, mutta ei usein houkuttele ulkomaalaisia asunnon ostajia joille maaseutu edustaa alueen parhaimmistoa. Rannikolla Forte dei Marmin ja Viareggion hienot lomakohteet ovat hintaluettelon kärjessä. Perässä tulee Monte Argentario, vehreä ja metsäinen niemimaa Grosseton kaupungin eteläpuolella. Niemimaan Porto Santo Stefanon kaupunkia on joskus kutsuttu Italian Saint-Tropeziksi ja vaikka hinnat ovat noin 20 prosenttia edullisemmat kuin Viareggiossa, voivat merenrantahuvilat täällä maksaa usean miljoonan euron. Neljän makuuhuoneen remontoitu talo omalla 70 puun oliivitarhalla maksoi syksyllä noin 500 000 euroa noin kymmenen kilometrin päässä Viareggiosta ja noin 50 kilometrin päässä Firenzestä. Kahden makuuhuoneen asunto Viareggiosta hyvillä vuokratulomahdollisuuksilla maksaa noin 250 000 euroa.

Etelämpänä Maremman alueella sijaitsee Talamonen pieni kalastajakylä missä on hiekkarantoja, mäntymetsää, satama ja keskiaikainen linnoitus. Täällä kahden makuuhuoneen talo rannalla ja erinomaisin näkymin Elban saarelle maksaa 625 000 euroa. Usein rannikolla ja rannikon kaupungeissa ostajat suosivat kerrostaloasuntoja, mikä todennäköisesti johtuu alueen korkeammista hinnoista. Pelkästään kahden makuuhuoneen kerrostaloasunto Castiglione della Pescaian kaupungissa lähellä Punta Alan tyylikästä lomakohdetta maksaa yli 400 000 euroa.

Sulje

Lue alkuperäinen juttu englanniksi täällä

]]>
Italia assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)