Blogi - Lomakoti Laine https://www.lomakotiulkomailta.fi Lomakoti ulkomailta -blogissa kuulumisia ulkomailta, asuntoesittelyjä sekä uutisia ulkomaan asuntomarkkinoilta.  fiWed, 11 Mar 2020 16:03:00 +0200Wed, 11 Mar 2020 16:07:54 +0200eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Costa Blancan Uutiskatsaus! Wed, 11 Mar 2020 16:03:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-blancan-uutiskatsaus! https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-blancan-uutiskatsaus! Uutisia ja tapahtumia Maaliskuu

Benidorm oli vuonna 2019 Espanjan 4. suosituin matkakohde kun katsotaan turistien yöpymisten määrää. Yöpymisiä oli kaiken kaikkiaan yli 16 miljoonaa, ja enemmän niitä oli vain Madridissa (22,6 miljoonaa), Barcelonassa (22,1 miljoonaa) ja San Bartolomé de Tirajanassa Gran Canarialla (17,1 miljoonaa).

Alicante-Elchen lentokenttä rikkoi vuonna 2019 sen matkustajaennätyksen. Yli 15 miljoonasta matkustajasta lähes 90% oli ulkomaalaisia. Heistä lähes kuusi miljoonaa saapui Yhdistyneestä Kuningaskunnasta, seuraavaksi eniten matkailijoita tuli Saksasta ja Alankomaista.

Valencian itsehallintoalueella kävi vuonna 2019 yli 9,5 miljoonaa turistia. 80% suuntasi Alicanten maakunnan alueelle, ja rahaa käytettiin lähes 8 % enemmän kuin vuonna 2018. Keskimäärin turisti käyttää Valencian alueella päivässä 107 euroa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin mitä rahaa yleensä menee esimerkiksi Kataloniassa (lähes 200€) tai Andalusiassa (124€).

Supermarkettiketju Mercadona on hankkinut vuosikausia hylättynä olleen tontin Torreviejan keskustasta, Calle Machadon ja Morionesin kulmasta. Ensimmäiseksi uusitaan tontin keskeneräistä rakennustyömaata ympäröivä aita, joka nykytilassa on ollut vaaraksi jalankulkijoille. Mercadona ei ole vielä paljastanut suunnitelmiaan tontin käyttöön.

Myös pitkään tyhjillään ollut Eden Rock -kiinteistö Torreviejassa on saanut uuden omistajan Ranskasta. Rapistuneelle kiinteistölle tehdään remontti ja se avataan myöhemmin hotellina. Upealla rantapaikalla, Cala de la Zorran poukaman vieressä sijaitseva kiinteistö valmistui 1970 hotelliksi ja on ollut hylättynä vuodesta 2013.

0cfd42aa-4422-48e5-9e21-2a3cd8f8af9d

Torreviejan kaupunki on saanut valmiiksi korjaustyöt Curva del Palengressa tammikuisen Gloria-myrskyn jäljiltä. Korjaustöihin kuului mm. puisen rantapromenadin korjaaminen sekä rannan ja tien välissä kulkevan turvakaiteen uusiminen. Samalla korjaustöitä tehtiin myös La Matan ja Acequionin ranta-alueilla.

Orihuela Costalla sijaitseva Punta de la Glean kävelypolkua kunnostetaan 30 000 eurolla. Rantaa pitkin kulkeva luontoreitti kärsi vahinkoja syyskuun myrskyissä ja pian alkavissa korjaustöissä uudistetaan vaurioituneita portaita, opasteita ja köysiaitaa.

Torrevieja aloittaa keväällä 3,5-4 tunnin ekoturismikierrokset La Matan ja Torreviejan luonnonpuistossa suolajärvien ympäristössä. Reiteistä voi valita esimerkiksi luonnonpuiston viiniviljelmiin tai lintuihin keskittyvän tai auringonlaskun aikaan tapahtuvan kierroksen. Paikan kierroksille voi varata osoitteessa www.turismodetorrevieja.com/ecorutas

Torreviejan kaupunki rajoittaa matkailuautojen leiriytymistä La Matan rannalle. La Matan ranta on perinteisesti ollut suosittu leiriytymispaikka matkailuautolla liikkuville turisteille, mutta pääsy rannan tuntumaan on nyt estetty aidalla. Luvattomasti rannan alueilla leiriytyvät turistit ovat saaneet aikaan valituksia Torreviejan asukkailta.

Moni on havainnut Torreviejan vaaleanpunaisen suolajärven menettäneen sille omaisen värinsä. Järviveteen on sekoittunut syksyn ja alkuvuoden runsaiden sateiden jälkeen tavallista enemmän makeaa vettä, mikä on aiheuttanut mikroskooppisen levän kasvun ja värin muuttumisen vihreämmäksi. Järven normaali väritys kuitenkin palannee kevätkuukausien jälkeen veden haihtuessa ja suolapitoisuuden kasvaessa.

Lähteet:
elmundo.es
diarioinformacion.com

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Espanjan Uutiskatsaus! Wed, 11 Mar 2020 14:18:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/espanjan-uutiskatsaus! https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/espanjan-uutiskatsaus! Katsaus asuntojen markkinatilanteesta, vuoden 2019 tilastoja ja toteutumia asuntokaupan, talouden ja matkailun saralta.

Ulkomaalaiset ostivat Espanjasta yli 63 000 asuntoa vuonna 2019, 12,5% kaikista viime vuoden asuntokaupoista koko maassa. Aktiivisimpia asuntokaupoilla olivat britit, ranskalaiset ja saksalaiset. Espanjan asuntomarkkinoilla ulkomaisia ostajia houkuttelevat erityisesti rannikon maakunnat kuten Alicante, Baleaarit, Santa Cruz de Tenerife, Girona ja Málaga.

Espanjan asuntokauppojen määrä ylitti 500 000 kappalemäärän toista vuotta peräkkäin. Vaikka asuntomyynti kasvoi joulukuussa 2019 verrattuna edelliseen vuoteen, oli koko vuoden asuntokauppojen määrä 3,3% alhaisempi kuin vuonna 2018. Jälleenmyyntikohteita myytiin viime vuonna 4,2% vähemmän kun taas uudiskohteiden myynti kasvoi 1,2%.

Asuntojen hinnat Espanjassa nousivat viime vuonna 2,1% verrattuna vuoteen 2018 keskiarvoneliöhinnan ollessa 1653€/m2. Asuntojen hinnat ovat nousseet 13,5% vuoden 2014 pohjalukemista, mutta ovat vielä 21,3 % alhaisemmat kuin alkuvuodesta 2008, hetkeä ennen asuntomarkkinoiden romahdusta.

Espanjan maakuntien pääkaupungeissa asuntojen vuokrat ovat viimeisen viiden vuoden aikana nousseet keskimäärin 27,6%. Kasvava kysyntä on korottanut vuokrien hintoja erityisesti Mallorcan pääkaupungissa Palmassa (51,5%), Málagassa (49,8%) ja Valenciassa (49,5%).

ethan-robertson-SYx3UCHZJlo-unsplash

Espanjalaisten eläkkeen suuruus on noussut keskiarvoltaan ensimmäistä kertaa yli 1000 euroon, ollen helmikuussa keskimäärin 1156 euroa. Kymmenen vuoden takaiseen eläke on kasvanut 35%.

Espanjalaiset nuoret muuttavat pois kotoaan muuta Eurooppaa myöhemmin, noin 30-vuotiaana. Yli puolet 25-29 vuotiaista nuorista asuu vielä vanhempiensa luona. Suurkaupunkien korkeat vuokrat ja alhainen palkkataso hidastavat espanjalaisnuorten itsenäistymistä.

New York Times on nostanut kolme espanjalaista matkakohdetta suosituksiin paikoista, joissa kannattaa käydä vuonna 2020. 52 matkakohteen listalle (52 places to go in 2020) nostettiin Asturias, Val d’Aran ja Menorca.

Myös toinen amerikkalaismedia, Bloomberg, on listannut Espanjan matkakohteita matkailusuosituksiinsa. Erityisesti kehutaan Andalusian maaseutua ja sen valkoisia vuoristokyliä, ja suositellaan vierailun ajankohdaksi loka-maaliskuun välistä aikaa.

Espanjan hallitus on helmikuussa esittänyt säädettäväksi uusia veroja kattamaan luvattuja sosiaalimenojen lisäyksiä. “Google-vero” koskee verkkopalveluja tuottavia yrityksiä, kun yrityksen liikevaihto on maailmanlaajuisesti yli 750 miljoonaa euroa ja Espanjassa yli kolme miljoonaa euroa vuodessa. “Tobinin veroa” maksettaisiin 0,2% jokaisesta osakekaupasta, kun kaupan kohteena ovat markkina-arvoltaan yli miljardin euron arvoisen yhtiön osakkeet.

Espanja onnistui kasvattamaan jo seitsemännen kerran peräkkäin maassa vierailevien turistien määrää. Vuonna 2019 maassa vieraili 83,7 miljoonaa turistia, mikä on 1,1 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Turistit käyttivät rahaa viime vuonna 2,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Lähteet: idealista.com, espanja.com, elmundo.es, bloomberg.com, talouselama.fi, yle.fi, diarioinformacion.com

drew-graham-cB4Uqoc9D9k-unsplash

Aurinkoista kevään odotusta!

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Kaupungit vertailussa: Fuengirola vai Malaga? Thu, 13 Feb 2020 17:45:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kaupungit-vertailussa-fuengirola-vai-malaga https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kaupungit-vertailussa-fuengirola-vai-malaga Oletko ajatellut lomakodin ostoa Aurinkorannikolta, muttet ole aivan varma kaupungista, jossa haluaisit asua? Tässä postauksessa käsittelemme suomalaisille tuttua Fuengirolaa sekä kasvavaa Malagan kaupunkia.

 

shutterstock_182047331 (1)

Fuengirola on jo pitkään ollut suomalaisten suosikkikaupunki Aurinkorannikolla, eikä turhaan. Puolen tunnin junamatkan päässä lentokentältä sijaitsevassa kaupungissa on Espanjan pisin rantakatu. Lomailijalle onkin oivalliset puitteet, sillä rantakadulla on lukuisia erilaisia ravintoloita, kahviloita ja liikkeitä sekä palveluja. Lähistöllä sijaitsee myös yksi Aurinkorannikon parhaista shoppailupaikoista, kauppakeskus Miramar. Iltaisin on mukava viettää aikaa tunnelmallisten ravintoloiden terasseilla.

shutterstock_283140491

Kaupungin reilusta 77 000 asukkaasta 6% on suomalaisia. Alueella sanotaan asuvan noin 15 000 – 20 000 suomalaista pysyvästi, eli se on yksi suurimpia suomalaissiirtokuntia maailmassa. Kesäisin väkiluku moninkertaistuu, rannat täyttyvät aurinkotuoleista ja lomailijoista. 

Los Boliches ja Los Pacos ovat erityisen suosittuja kaupunginosia suomalaisten keskuudessa, ja alueella onkin paljon suomalaisia yrityksiä. Erityisesti pysyvästi kaupungissa oleileville tai vähän matkustaville suomalaiset palvelut tuovat turvallisuuden tunnetta – jos tulee tarvetta vaikkapa lääkäripalveluille, ei tarvitse stressata kielimuurista. Jos taas harkitsee koko perheen pysyvää asumista, on Fuengirolan Los Pacosissa myös suomalainen peruskoulu ja lukio.

Fuengirolassa on paljon loma-asuntoja myytävänä ja useimmat ovat myös erinomaisia sijoituskohteita, sillä alueella on läpi vuoden kysyntää vuokra-asunnoista. 

 

shutterstock_517632250 (1)

Malaga on lähes Helsingin kokoinen kaupunki, jonka vanha arkkitehtuuri ja runsas kulttuuritarjonta vetoavat moneen. 2800-vuoden iästään huolimatta kaupunki on hyvin nuorekas ja tarjoaa paljon harrastevalikoimaa, elämyksiä ja aktiviteetteja menevälle henkilölle.

Picasson synnyinkaupungissa on yli 36 museota. Uudemmissa rakennuksissa on taidokkaita katutaideteoksia, ja yksi huomattavimmista maamerkeistä on Sohon kaupunginosan suuret taideteokset kerrostalojen kyljissä.

shutterstock_297363644

Kaupunki sopii hyvin myös paljon matkustavalle, sillä alle 10 kilometrin päässä sijaitsevalle lentokentälle ajaa hetkessä autolla tai junalla. Malagan lentokentältä lähtee suoria lentoja yli 60 eri maahan. Myös bussit ja luotijunat kulkevat muun muassa Sevillaan, Barcelonaan ja Madridiin.

Malagassa voit kokea suurkaupungin sykkeen ja hiekkarantojen huolettomuuden. Kaupunki kasvaa koko ajan, viime vuonna kaupunkiin muuttikin tuhansia uusia asukkaita. Kasvava kaupunki onkin loistava mahdollisuus asuntosijoittajalle. Alueelle on tulossa myös paljon upeita uudiskohteita.

shutterstock_1253335852 (1)

Tiivistettynä: jos arvostat rentoa oleskelua hiekkarannoilla ja rantakadun terasseilla sekä suomalaisia palveluja, on Fuengirola sinulle oikea kaupunki. Jos taas pidät kansainvälisemmästä meiningistä ja tykkäät kokeilla uusia asioita ja kulttuurielämyksistä, on Malaga täydellinen kaupunki sinulle.

Mihin ikinä päädytkään; Fuengirola, Malaga tai jokin kaupunki niiden välissä, ovat kaikki kaupungit helpon junamatkan päässä toisistaan, ja kaikissa niissä pääset nauttimaan yli 300 aurinkoisesta päivässä vuodessa!

]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Fuengirolan Feria-alueen markkinat ja tapahtumat Thu, 13 Feb 2020 17:02:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/fuengirolan-feria-alueen-markkinat-ja-tapahtumat https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/fuengirolan-feria-alueen-markkinat-ja-tapahtumat
Picture9

Los Bolichen juna-aseman lähettyvillä sijaitsevalla Feria-alueella riittää ihmisiä ja tunnelmaa aina markkinoiden aikaan. Alueen tunnistaa helposti kaarevista sisääntuloaukoista. Fuengirolan keskustasta alueelle kävelee kymmenessä minuutissa.

Tiistaisin on niin sanotut ”uuden tavaran” markkinat, joissa on tarjolla paljon käsitöitä, koruja ja vaatteita edullisesti. Säästät myös pitkän pennin hankkimalla vihannekset, hedelmät ja mausteet sieltä. 

Picture10
Picture11
Picture12
Picture13
Picture14

Lauantaisin alueella taas järjestetään valtava kirpputori, josta löytyy paljon antiikkia, taidetta ja muuta tavaraa keräilijöille ja sisustajille. Lisäksi alue on pullollaan kodin tarvikkeita, vaatteita sekä huonekaluja ynnä muuta.

Lapsille löytyy paljon leluja, joten markkinoille voikin mennä koko perheen voimin! 

Picture15
Picture16
Picture17
Picture18
Picture19
Picture20
Picture21

Markkinat alkavat yhdeksältä aamulla ja kestävät kahteen asti iltapäivällä.

Feria-alueella järjestetään myös useita kertoja vuodessa mahtavia festivaaleja, esimerkiksi huhti-toukokuussa järjestetään kansainväliset päivät, jolloin alue täyttyy kulinaristisista nautinnoista ja kulttuurista ympäri maailman. Tänä vuonna siihen osallistui yli 30 eri maata, ja jokaisella maalla oli alueella oma ravintolansa, joka oli sisustettu kunkin maan tyyliin.

Picture22
]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Los Pacos - suomalaisten suosikkialue Fuengirolassa Thu, 13 Feb 2020 16:34:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/los-pacos-suomalaisten-suosikkialue-fuengirolassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/los-pacos-suomalaisten-suosikkialue-fuengirolassa
Picture3

Los Pacos on viihtyisä lähiö Fuengirolan pohjoisosassa, Los Bolichesin ja Torreblancan välillä. Alue on tiettävästi suurin suomalaisyhdyskunta Pohjoismaiden ulkopuolella. Los Pacosissa kävellessäsi totutkin nopeasti siihen, että joka toinen vastaantulija on suomalainen ja joka toinen espanjalainen. 

Ajatella, että vielä reilu 50 vuotta sitten tässä nykyisin niin eläväisessä lähiössä oli vain muutama hassu talo ja teistä tai juoksevasta vedestä ei ollut tietoakaan. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Teuvo Hakulinen vaimoineen tupsahtivat kylään, aikomuksenaan parannella Hakulisen reumaa, johon Fuengirolan leuto ilmasto sopiikin mainiosti.

Välillä suunnitelmat kuitenkin kärjistyvät, ja Hakuliset päätyivätkin rakennuttamaan vuoristoiseen maisemaan yli 400 asunnon lomakylän ja nimeämään sen Paco -nimisen muulin mukaan. Koska Hakulinen kustansi myös Los Pacosin ihka ensimmäisen asfalttitien, hänelle ehdotettiin tien nimeämistä oman nimensä mukaan. Hän päätyi kuitenkin nimeämään tien suomalaisten iloksi Avenida de Finlandiaksi.

Picture4

Los Pacos sijaitsee hieman korkeammalla Fuengirolassa, mutta on silti vaivattoman matkan päässä Los Bolichesta ja sen palveluista sekä rannasta. Los Bolichesin Feria-alue on myös vain 20 minuutin kävelymatkan päässä ja siellä järjestetäänkin joka tiistai isot markkinat ja lauantaisin kirpputori.

Picture5

Los Pacosista on myös hyvät bussiyhteydet. Vain 1,15 eurolla pääset mukavasti melkein kauppakeskus Miramarin kynnykselle asti! Los Bolichesin tai Torreblancan juna-asemalta taas kulkee kätevästi lentokentälle. Malagaan menee noin 40 minuuttia junalla. Autolla lentokentälle hurauttaa 20 minuutissa, joten alue sopii myös maailmanmatkaajalle tai paljon työmatkoja tekevälle.

Los Pacos sopii erinomaisesti perheille rauhallisuutensa ansiosta. Lisäksi siellä toimii myös Aurinkorannikon suomalainen koulu. Mikä olisi parempaa lapselle, kuin elää Espanjassa auringosta nauttien ja kuitenkin saada laadukas suomalainen koulutus?

Picture6

Kun kävelee Los Pacosin kaduilla, törmää väistämättä liikkeiden kylteissä tuttuihin sanoihin. Kylässä on muun muassa kirjasto, pesula, rautakauppa, fysioterapia ja KAUPPA -niminen suomalaisia elintarvikkeita myyvä ruokakauppa.

Lisäksi läheinen Los Boliches tarjoaa suomen kielellä kampaamoja ja kauneudenhoitoliikkeitä, useita ravintoloita, leipomoja, autovuokraamon ja vaikka mitä muuta. Matkan varrella on myös Sofia -opisto, josta hankit kätevästi espanjankielen perusteet tai muita hyödyllisiä taitoja.

Picture7

On myös rauhoittavaa tietää, että onnettomuuden tai odottamattoman sairastumisen sattuessa on lähellä tarjolla lääkäripalvelut myös suomen kielellä kohtuullisin hinnoin. Tämän vaivattomammaksi ei enää elämä ulkomailla voisi meille suomalaisille muuttua! 

Alueen 5000 suomalaista ovat jo todenneet alueen loistavaksi vaihtoehdoksi lomakodin hankkimiseen tai pysyvään asumiseen. Los Pacos on varma vaihtoehto myös sijoitusasunnon hankintaan, sillä alueelle riittää vuokrakysyntää vuoden ympäri!

Picture8
]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Miten tulkitset eri tavalla ilmoitettuja neliöitä (m2) Espanjan asuntokaupassa? Thu, 13 Feb 2020 16:06:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/miten-tulkitset-eri-tavalla-ilmoitettuja-nelioita-m2-espanjan-asuntokaupassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/miten-tulkitset-eri-tavalla-ilmoitettuja-nelioita-m2-espanjan-asuntokaupassa Asuntojen pohjakuvia tutkiessa voi hämmentyä eri tavoin ilmoitetuista neliöistä. Tässä lyhyt opas neliöiden tulkintaan: 

Superficie útil eli käyttöneliöt: tila, joka on asunnon sisällä ja jota voi käyttää, sisältää myös kaappitilan. Kertoo minkä kokoisesta kiinteistöstä ja asuintilasta olet kauppaa tekemässä. 

Superficie construida eli rakennetun tilan neliöt: tähän lasketaan kaikki neliöt jotka ovat asunnossa. Jos esimerkiksi jaat seinän naapurisi kanssa, lasketaan niistä puolet kuuluvaksi asuntoon. Alle 1,5 m korkuisia tiloja ei lasketa mukaan. 

Superficie de terazza eli terassien neliöt: katetut terassit, parvekkeet ja patiot lasketaan mukaan 50 % mukaan. Jos terassi on suljettu kolmen seinän osalta lasketaan se asuintilaksi. 

Superficie contruida con elementos comunes: tähän neliömäärään lasketaan mukaan myös yhteisiä tiloja ja käytävät. Varasto ja autotalli esitetään erillisinä tietoina.

Esimerkki:

panorama esimerkki
 • Asunnon käyttöneliöt ovat 70,15 m2
 • Terassin neliöt 19,34 m2
 • Kokonaiskäyttöneliöt 89,49 m2 (käyttöneliöt + terassit)
 • Käyttöneliöt + yhteiset tilat tämän asunnon osalta 121,27 m2

Esimerkissä on myös ilmoitettu kokonaiskäyttöneliöt direktiivin 218/2005 mukaan, jossa asuinpinta-ala määritellään siten että siihen sisältyy sisätilojen pinta-ala, sekä 50% yksityisten ulkotilojen pinta-alasta. Näitä muita pinta-aloja ovat esim. terassi, katettu parveke, kuivaustilat (mukaan lasketaan vain ne joiden pinta-ala on 10% sisätilojen pinta-alasta). 

]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asunto vuokralle Espanjassa? Thu, 13 Feb 2020 13:17:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/asunto-vuokralle-espanjassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/asunto-vuokralle-espanjassa
Picture1

Moni suomalainen asunnon omistaja on Espanjan asunnollaan muutamia viikkoa tai kuukausia vuodesta, jolloin asunto on tyhjillään ison ajan vuodesta. Usein asunnon omistajat kattavatkin asunnon ylläpitokuluja vuokraamalla asuntoaan tutuille tai muille matkailijoille silloin kun ei itse käytä asuntoa.

Osa sen sijaan hankkii asunnon puhtaasti sijoituskäyttöön ja pyrkii pitämään asuntonsa vuokrattuna ympäri vuoden. Espanjan suosio matkakohteena kasvattaa loma-asuntojen kysyntää sesonkikuukausina, ja talvella kysyntää kasvattaa Suomesta ja muualta Pohjois-Euroopasta talvea pakoon saapuvat mm. eläkeläiset ja etätyöläiset, jotka hakevat vuokra-asuntoa talvikuukausiksi. Sesonkikuukausien ulkopuolella moni asunto onkin kuukausivuokralla.

Vuokraajat luottavat asunnon vuokrauksessa usein vuokranvälittäjään, joka hoitaa kaikki vuokraukseen liittyvät asiat ja luvat. Palvelustaan välittäjät ottavat usein n. 15–20% vuokratuotoista; osa ottaa tämän päälle vielä kiinteän kuukausi- tai vuosimaksun. Usein sähkö- ja vesilaskut veloitetaan vuokralaiselta käytön mukaan, myös siivouksen maksaa usein vuokralainen.

Moni asunnon vuokraaja nostaa vuokrahintojaan kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana ja korkeimmillaan ne ovat sesonkiaikaan heinä-elokuussa. Viikko- ja kuukausivuokrat nousevat kesäkaudella usein muutamia kymmeniä prosentteja, suosituissa kohteissa lähellä rantaa hinnat jopa tuplaantuvat – varsinkin jos asunto on moderni, parvekkeelta merinäkymät ja yhteisössä viihtyisät allasalueet.

Erityisesti Aurinkorannikolla hyvät vuokra-asunnot voivat mennä sesonkiaikaan viikkovuokralle samaan hintaan kuin talviaikaan kuukausivuokralle. Eli jos talvikuukausina saat asunnosta 800 euroa kuukausi, voi vuokra heinäkuussa olla saman verran viikossa. Hyvällä sijainnilla olevia asuntoja vuokrataan myös pelkällä lyhytaikaisella vuokrasopimuksella esim viikko- tai päivävuokralla. Osa asunnon omistajista on päättänyt vuokrata asuntoaan ainoastaan pitkäaikaisesti – tämä tuo omistajalle tasaisesti tuloja ympäri vuoden ja turistivuokrauslisenssin hankkiminen ei ole välttämätöntä.

Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla Torreviejassa pienien asuntojen kuukausivuokrat alkavat noin 300–400 eurosta. Aurinkorannikolla viikkovuokrien lähtöhinnat ovat usein 200–300 euron välillä. Aurinkorannikolla sesonkiaikaan esim. heinäkuussa 2 makuuhuoneen loma-asunnot ovat usein yli 600 euroa viikolta, parhaimmilla sijainneilla ja ylellisemmässä yhteisössä 2–3 makuuhuoneen asuntojen viikkovuokrahinnat nousevat yli 1000 euroon. Huviloissa viikkovuokrat voivat kesäsesongin aikaan olla tuhansia euroja. Eniten turistiasuntoja on tarjolla Marbellassa missä myös keskiarvovuokrahinnat ovat korkeimmat, 139 euroa yöltä.

Pieniä 1 mh:n asuntoja löytyy Torreviejasta ja Orihuela Costalta jo noin 120–150 euron viikkohinnalla, mutta moderneissa asunnoissa hyvillä sijainneilla hinnat nousevat noin 500 euroon. Sesonkiaikaan uudehkot 2–3 mh:n asunnot altaallisissa yhteisössä menevät viikkovuokralle alkaen 600 eurosta, mutta hyvällä sijainnilla hinnat voivat nousta yli 1000 euroon.  

Mikäli haluat laittaa asunnon vuokralle suurimmaksi osaksi vuotta, kannattaa jo asuntoa hankittaessa ottaa huomioon tietyt seikat, jotka kasvattavat kysyntää. Erityisesti suomalaiset ja skandinaaviset vuokraajat arvostavat seuraavia kriteerejä:

-        Asunnon koko usein 2 makuuhuonetta, myös 1 makuuhuoneen asuntoja kysytään

-        Tilava parveke, ilmansuuntana mieluiten länsi tai etelä

-        hyvät julkiset kulkuyhteydet ja autopaikka

-        internet-yhteys

-        kävelymatkan päässä palveluja

-        vaalea, skandinaavinen tyyli

-        keskusta-alueilla ei mielellään pohjakerroksen asuntoja

-        riittävän paljon säilytystilaa

-        allasalue ja rannan läheisyys plussaa

-        monipuoliset keittiötarvikkeet ja riittävästi liinavaatteita yms. vuokranvälittäjiltä voi pyytää listan vaadittavista mukavuuksista ja tarvikkeista

Mitä lupia tarvitaan?

Espanjan 17 eri itsehallintoalueella on eri säännöt vuokrauksesta. Lyhytaikaiseen turistivuokraukseen (usein alle 2 kk) on usein hankittava paikallishallinnolta lisenssi. Joissain kaupungeissa, kuten Palma de Mallorcalla, on asuntojen vuokraus turisteille kielletty kokonaan ja Madridissa tai Benidormissa ovat joidenkin talojen asukkaat kieltäneet asunnon vuokrauksen turisteille. Barcelonan vanhaan kaupunkiin ei tällä hetkellä myönnetä uusia lisenssejä. Kanariansaarille on suunniteltu vuokrauskieltoa turistialueille, mutta kaupungit voisivat lain mennessä läpi hakea poikkeuslupaa. Monella muulla Espanjan alueella lyhytaikainen vuokraus turisteille on sallittua lisenssin kanssa, näin esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla Andalucian alueella ja Costa Blancalla Valencian alueella.

Vuokrauslainsäädäntö Andalusian itsehallintoalueella (Costa del Sol)

Vuodesta 2016 on Andalusian alueella ollut voimassa vuokra-asuntojen rekisteröintilaki, joka velvoittaa asuntojaan turisteille vuokraavat rekisteröimään asunnon Andalusian turistirekisteriin.

Laki koskee asuntoja, joita vuokrataan maksua vastaan lyhyille, alle kahden kuukauden ajanjaksoille, ja asuntoja, joita markkinoidaan ja on mahdollista varata turistiportaaleissa kuten matkatoimistojen, vuokranvälittäjien tai erilaisten välitysportaalien sivustoilla (kuten Airbnb, Homeaway). Lisenssiä ei siis tarvita, jos asuntoa vuokraa yli kaksi kuukautta samalle vuokralaiselle tai ei ota maksua lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Maaseudulla sijaitseviin kiinteistöihin ja saman omistajan useampiin vuokra-asuntoihin (yli 3 kpl samassa talossa tai kilometrin säteellä toisistaan) sovelletaan eri lakeja. Vuokralle asunnon omistaja voi laittaa koko kiinteistön, tai vain huoneen samasta kiinteistöstä missä itse asuu. Rekisteröimättä jättämistä voi saada lievimmillään huomautuksen ja mikäli kyse on vakavasta rikkomuksesta, niin sakkoja voi saada jopa 150 000 euroa. Airbnb-palvelu on poistanut viime vuonna listoiltaan tuhansia asuntoja, jotka eivät ole ilmoittaneet kuuluvansa rekisteriin.

Lisenssin saadakseen on täytettävä seuraavat ehdot:

-        asunnolla pitää olla asumistodistus

-        asunnon vaatimuksiin kuuluvat mm. riittävä ilmanvaihto ja varjostus (esim. kaihtimet tai verhot), kalustus, ilmastointilaitteet makuuhuoneissa ja olohuoneissa, jos asuntoa vuokrataan touko–syyskuun välisenä aikana (poikkeuslupa mahdollinen, jos asunto on kulttuurisesti merkittävä ja muutostyöt kielletty), ja lämmitys jos asuntoa vuokrataan loka–huhtikuun välisenä aikana, ensiapupakkaus, turistitietoa paikallisista palveluista, reklamaatiolomake sekä vuodevaatteet.

-        vuokraajan on myös annettava yhteysnumero mistä hänet tavoittaa kellon ympäri, sekä informoida asukasta talon käyttäytymissäännöistä sekä toimittaa ohjeet asunnossa olevien laitteiden käyttöön. Asunto on myös siivottava ennen uuden vuokralaisen tuloa.

Lisenssin hankkiminen

Lisenssi hankitaan Andalucian aluehallitukselta Junta de Andalucialta rekisteröimällä asunto Registro de Turismo de Andalucíaan. Rekisteröityminen on ilmaista. Lomakkeen ”Declaración responsable para el acceso o ejercicio de la actividad” voi täyttää  netissä  ja toimittaa lähimpään Andalucian matkailuhallintoon (Consejeria de Turismo), tai allekirjoittaa lomakkeen sähköisesti. Lisenssinumeron eli VFT:n pitää näkyä kaikissa vuokra-asunnon ilmoittelussa. Myös asiointitoimistot hoitavat lisenssihakemuksia.

Muuta:

Vuokralaiselle on annettava vuokrauksesta kirjallinen sopimus, josta käy ilmi asunnon omistaja, asunnon lisenssinumero, vuokraajan tiedot, tulo- ja lähtöpäivämäärät, majoituksen hinta sekä puhelinnumero hätätapauksia varten. Vuokranantajan on pidettävä kirjaa vuokralaisista, ja täytättää sekä allekirjoituttaa kaikilla yli 16-vuotiailla vuokralaisilla dokumentit, joista selviää mm. vuokralaisen nimi, henkilöllisyystodistuksen tyyppi, numero ja myöntämispäivä, sukupuoli, syntymäpaikka- ja aika sekä saapumispäivä. Dokumentteja on säilytettävä kolme vuotta ja kaikista vuokralaisista on toimitettava tiedot poliisille 24 tunnin kuluessa vuokrauksen alkamisesta, joko sähköisesti tai kirjallisesti. Tietoja vuokralaisista tarvitaan myös veroilmoituksen tekemiseen.

 

Vuokrauslainsäädäntö Valencian itsehallintoalueella (Costa Blanca)

Myös Valencian itsehallintoalue on vaatinut turisteille vuokrattavien asuntojen rekisteröinnin vuodesta 2015. Valencian vanhassa kaupungissa uusia lisenssejä ei toistaiseksi myönnetä.

Kesällä 2018 voimaan tullut laki antaa Valencian alueen paikallisviranomaisten/kuntien määritellä mitkä ja millaiset asunnot sallitaan turistikäyttöön. Ennen Valencian turistirekisteriin ilmoitusta on siis hankittava kaupungin vahvistus asunnon sopivuudesta lomavuokraukseen (compatibilidad urbanística, ks. esimerkki Torreviejan kaupungin sivuilta  täällä ). Tätä varten tarvitaan mm. asumistodistus sekä kiinteistön escritura (kauppakirja).

Kun sopivuustodistus on saatu kaupungilta, voi Valencian aluehallinnolta hakea lisenssiä asunnon vuokraukseen turisteille (Declaración responsable referente a viviendas de uso turístico). Jos vuokrattavia asuntoja on viisi tai enemmän on rekisteröidyttävä yrityksenä. Lisenssiä haettaessa on myös määriteltävä mihin kolmesta kategoriasta asunto kuuluu: standard, primera vai superior. Kategoria määritellään mm. mukavuuksien ja huoneiden koon mukaan. Lomakkeen löytää Valencian aluehallinnon sivuilta  täällä  , ja se voidaan täytettynä toimittaa lähimpään aluehallinnon toimistoon. Yksityiset henkilöt saavat asunnon rekisteröidessään VT-alkuisen lisenssinumeron, jonka pitää näkyä kaikissa vuokrausilmoituksissa ja näkyvällä paikalla asunnolla, joko sisä- tai ulkopuolella.  Yrityksien lisenssit ovat EGVT-alkuisia. Asunnon rekisteröiminen turistivuokraukseen on maksutonta.

Asunnon vuokralaisilta on kerättävä henkilötiedot sekä tulo- ja lähtöpäivät: tiedot sisältävä sopimus on allekirjoitettava vuokranantajan ja vuokralaisen toimesta. Vuokralaisista on lähetettävä tiedot poliisille 24 kuluessa vuokrauksen alkamisesta. Tietojen lähetys onnistuu myös sähköisesti. Tiedot vuokrauksista on säilytettävä kolme vuotta.  

"Esimerkiksi Torreviejassa rekisteröityjen turistiasuntojen määrä on kasvanut 80 % kahden vuoden aikana; vielä kuitenkin suurin osa lomavuokrauksessa olevista asunnoista on rekisteröimättä. Torreviejassa uusi laki on otettu positiivisesti vastaan ja antaa kaupungille mahdollisuuden saada todellista tietoa kaupungin turistiasuntojen määrästä" (SE-lehti, no 306).

Verotus

Espanjassa ei-residentti EU-kansalainen maksaa vuokratuotoista 19 % veroa. Verot maksetaan neljännesvuosittain huhtikuussa, heinäkuussa, lokakuussa ja tammikuussa (ilmoitus 15. päivään mennessä). Asunnon ylläpitämiseen menneitä kuluja voidaan vähentää ennen verojen maksua. Tällaisia kuluja ovat mm. vastikkeet, vakuutus, siivouskulut tai vuokranvälittäjän kulut. On suositeltavaa käyttää paikallista veroneuvojaa, joka tekee veroilmoitukset puolestasi ajallaan. Vuokratulot on ilmoitettava Suomessa pääomatuloina.

Huom! Espanjassa tehtiin muutoksia 3/2019 vuokralakiin; uudistukset liittyvät mm pitkäaikaisten vuokrasopimusten kestoon, takuuvuokran määrään, sopimuskulujen maksamiseen.

Vuokrauslupa-, vuokrasopimus-, sekä veroasioissa suosittelemme kääntymään luotettavan vuokranvälittäjän ja asiainhoitotoimiston puoleen.

]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Uusi opas: 12 yleistä kysymystä asunnon hankinnasta ja omistamisesta Espanjassa! Thu, 13 Feb 2020 12:53:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/uusi-opas-12-yleista-kysymysta-asunnon-hankinnasta-ja-omistamisesta-espanjassa!2 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/uusi-opas-12-yleista-kysymysta-asunnon-hankinnasta-ja-omistamisesta-espanjassa!2  

Lataa tästä!

Viime vuonna julkaisimme  10 yleisimmän kysymyksen oppaan  asunnon hankinnasta Espanjassa. Opas on ollut menestys ja olemme saaneet siitä teiltä hyvää palautetta. 10 kysymystä vastauksineen herättää usein kuitenkin joukon lisäkysymyksiä - siksi kirjoitimmekin uuden oppaan joka käsittelee asunnon hankinnan lisäksi mm. omistajuutta ja asunnon myymistä. 

Uusi 12 kysymyksen oppaamme käsittää mm. seuraavat asiat:

 • Lainan saaminen Espanjasta
 • Suomalainen yritys asunnon omistajana
 • Pinta-alan määritys Espanjassa
 • Myyjän ja rakennuttajan virheet asuntokaupassa
 • Kuntotarkastukset Espanjassa
 • Päätöksenteko espanjalaisessa 'taloyhtiössä'
 • Asunnon omistamisen ja myynnin kulut
 • Asiainhoitotoimiston rooli

Opas on tehty yhteistyössä espanjalaisen asiainhoitotoimiston, Gestoria Bravon, kanssa. 

]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asunnon osto Espanjasta - 10 yleisintä kysymystä Thu, 13 Feb 2020 11:37:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/asunnon-osto-espanjasta-10-yleisinta-kysymysta https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/asunnon-osto-espanjasta-10-yleisinta-kysymysta
kymmenen kysymystä

Lataa tästä!

Asiakkaillamme on usein paljon kysymyksiä koskien asunnon ostoa Espanjasta. Olemme nyt koonneet teitä useimmin askarruttavat kysymykset ja vastanneet niihin. Mietityttääkö esimerkiksi miksi sama kohde on myynnissä useammalla välittäjällä? Tai miksi hinnat ovat erilaiset eri sivustoilla? Löydänkö vielä edullisia pankin kohteita? Paljonko maksan kuluja asunnon ostohinnan päälle?

Lataa alta vastaukset 10 yleisempään kysymykseen koskien asunnon etsimistä ja ostoprosessia Espanjassa.

Tutustu Aurinkorannikon asuntoihin  täällä  ja Costa Blancan sekä Torreviejan asuntoihin  täällä !

]]>
assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Matka2019 tapahtuma Wed, 09 Jan 2019 09:43:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/matka2019-tapahtuma https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/matka2019-tapahtuma
Matka19_OlemmeMukana_banneri_798x120

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka2019 järjestetään jälleen 18.-20.1.2019 Helsingin Messukeskuksessa (Eteläinen sisäänkäynti, Messuaukio 1, 00520 Helsinki). Myös kevään Koti ulkomailla -tapahtuma järjestetään tänä vuonna Matkamessujen yhteydessä erillisten messujen sijaan ja tapahtumiin pääsee samalla lipulla. Osallistu täällä arvontaan ja voita lippuja messuille!

Meidät ja Koti ulkomailla -tapahtuman messuosastot löydät Messukeskuksen hallista 7. Tapahtuman Home Abroad -lavalle nousevat koko viikonlopun ajan ulkomaan asuntokaupan asiantuntijat kertomaan mm. ostoprosessista ja asuntosijoitusmahdollisuuksista eri maissa. Tervetuloa osastollemme 7c128 keskustelemaan asunnon hankinnasta ulkomailta ja nappaamaan mukaan viimeisimmät oppaamme asunnon ostoon! Osastollamme nähtävillä myös myytäviä asuntoja Espanjasta, Italiasta ja Turkin Alanyasta. 

Lomakodin Minna, Pasi ja Karoliina nähdään messupäivinä Home Abroad -lavalla; tervetuloa kuuntelemaan esityksiä! Aikataulu ja teemat: 

Pe 18.1. 

 • klo 12:40 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
 • klo 15:20 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)
 • klo 17:20 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)

La 19.1. 

 • klo 11:00 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)
 • klo 14:20 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)
 • klo 15:00 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)

Su 20.1.

 • klo 15:40 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
 • klo 16:20 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)

Katso messujen koko ohjelma täältä

Messut avoinna yleisölle:

 • Perjantai 18.1. klo 9-19
 • Lauantai 19.1. klo 10-18
 • Sunnuntai 20.1. klo 10-18

*Matkailualan ammattilaisille järjestettävä Matka Pro torstaina 17.1.

Vastaa kyselyyn ja voita liput messuille!

]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntojen hintakehitys Espanjassa 2018 Mon, 26 Nov 2018 20:39:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hinnat-espanjassa-2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntojen-hinnat-espanjassa-2018
shutterstock_1221151237

Málagan kaupungissa hintapyynnöt ovat nousseet 19,4%

Aiemmin tänä vuonna kerroimme siitä, kuinka asuntokauppojen määrän uskotaan tänä vuonna yltävän vuosikymmenen ennätykseensä eli 540 000 kappaleeseen. Tämä olisi 20 000 asuntokauppaa enemmän kuin vuonna 2017.

Espanjan tilastokeskus INE:n mukaan elokuun loppuun mennessä asuntokauppoja oli tehty jo yli 350 000 kappaletta. Myytyjen asuntojen keskiarvoneliöhinta syyskuussa 2018 oli 1429 euroa mikä on 2,5 prosenttia enemmän kuin vuosi takaperin.

Espanjalaisen Sabadell-pankin kiinteistönvälitykseen erikoistunut tytäryhtiö Solvia ennusti heinäkuussa asuntojen hintojen nousevan 6,1% vuonna 2018. Ennustusta tukevat asuntojen hintapyyntöjen kehitys, jotka vuoden kolmannella neljänneksellä olivat kiinteistömedia Idealistan mukaan 7,7% korkeammat vuoden takaiseen verrattuna. Málagan maakunnassa, missä sijaitsee mm. Aurinkorannikko, hintapyynnöt nousivat 11,7% ja Málagan kaupungissa jopa 19,4%. Suomalaisten suosikkikohteissa Fuengirolassa hintapyynnöt nousivat 15,6% ja Benalmadenassa 10,2%.  Espanjan itärannikolla Alicanten maakunnassa, missä sijaitsee Costa Blancan rannikko, hintapyynnöt nousivat 5,9%, ja suomalaisten suosimassa Torreviejan kaupungissa 9,4%.

Vaikka hinnat ovat nousseet Espanjassa jo muutaman vuoden, ollaan silti kaukana talouskriisiä edeltävistä huippuvuosista, jolloin asuntojen keskiarvoneliöhinnat Espanjassa olivat korkeimmillaan n. 2 100 euroa ja kauppoja tehtiin n. 775 000 kappaletta. Espanjan kehitysministeriön mukaan (Ministerio de Fomento) ero alkuvuoden 2008 hintahuipun ja tämän päivän asuntojen hintojen välillä on 33,6%.

Ulkomaalaisten asunnon ostajien kiinnostus on edelleen kasvussa. Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla ulkomaalaiset (residentit ja ei-residentit) olivat ostajina 18,7% asuntokaupoista. Brittien osuus ulkomaalaisista ostajista on edelleen suurin (14,7%), vaikka osuus on pienentynyt Brexitin myötä. Muut merkittävät ostajaryhmät ovat EU:n ulkopuolelta tulevat ostajat (11,2%) sekä ranskalaiset (7,9%) ja saksalaiset (7,8%). Viime vuoteen verrattuna ulkomaalaisten osuus asuntokaupoista on noussut 5,6 prosenttia.  

Lähteet:

 • Idealista 
 • INE
 • Consejo General del Notariado
]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asunnon osto Espanjasta suomalaisen yrityksen nimiin Thu, 22 Nov 2018 10:13:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-espanjasta-yrityksen-nimiin https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asunto-espanjasta-yrityksen-nimiin
Asunto Espanjassa yrityksen nimiin

Voiko suomalainen yritys ostaa asunnon Espanjasta?

Kyllä voi, menettely ja kulut ovat melko samanlaiset kuin yksityishenkilölläkin. Asunnon ostoon tarvitaan hallituksen päätös ja pöytäkirja kiinteistön hankkimisesta, yhtiön osakasluettelo, kaupparekisteriote ja kaikki nämä käännettynä espanjan kielelle. Suomalaisen yhtiön toimitusjohtajalle ja /tai hallituksen puheenjohtajalle tarvitaan myös NIE-numero ja yritykselle CIF-veronumero.

On huomioitavaa, että mikäli yritys harjoittaa asunnon vuokraamista Espanjassa, maksaa yritys vuokratuloista ei-residentin verot Espanjaan. Kyseiset tulot on lisättävä myös yrityksen Suomen kirjanpitoon, ja maksaa siellä tarvittavat verot. Espanjan ja Suomen verosopimuksen mukaan Espanjaan maksetut verot ovat Suomessa kuitenkin vähennyskelpoisia. Mikäli yritys ei vuokraa asuntoaan, ei siltä peritä ei-residentin I.R.N.R. -veroa kakkosasunnon omistamisesta (ns. laskennalliseent tuloon/hyötyyn perustuva vero). On kuitenkin otettava huomioon, että jos asunto on yrityksen osakkaiden käytössä, on sen käytön osalta maksettava markkinahintaista vuokraa, ja yrityksen tehtävä veroilmoitukset Espanjaan näiden saamiensa vuokratulojen osalta (muussa tapauksessa "asuntoetu" voidaan lukea piilotetuksi osingoksi).

Lisää tietoa asunnon hankinnasta saat oppaistamme

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Mukana Koti ulkomailla -tapahtumassa Helsingissä 27.-28.10.2018 Thu, 25 Oct 2018 16:42:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/mukana-koti-ulkomailla-tapahtumassa-helsingissa-27.-28.10.2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/mukana-koti-ulkomailla-tapahtumassa-helsingissa-27.-28.10.2018 Haaveiletko asunnon ostosta ulkomailta tai muuttoa jonnekin lämpimämpään? Suosittu ulkomaan asumisen teematapahtuma Koti ulkomailla järjestetään jälleen Helsingissä - tapahtumapaikkana toimii nyt Messukeskuksen Siipi. 

Tule messuosastollemme nro 4 juttelemaan asiantuntijoiden kanssa sinua askarruttavista asuntoasioista, ja hae samalla hyödylliset asunto-oppaamme kotiin luettavaksi. Nopeimmat vievät esitteet kotiin syksyn tyylikkäimmässä Lomakoti -kangaskassissa, ja saavat myös mukaansa uunituoreen Espanjan kohdekatalogimme!

esitteet

Tapahtuma on maksuton ja se on avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 10:00-16:30 (eteläinen sisäänkäynti, Rautatieläisenkatu 3).
Lue lisää tapahtumasta ja katso koko seminaariohjelma tapahtumanjärjestäjän sivuilla täällä
 

Pidämme tapahtumassa myös seuraavat seminaarit (la & su):

Sali 1:
klo 10:30 Asunnon ostaminen Espanjasta (Minna Laine)
klo 12:30 Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus (Pasi Laine)
Sali 2:
klo 13:15 Asunnon osto: Italia (Karoliina Korpela)

Oma koti Suomesta-13

Tervetuloa osastollemme! Terveisin, Karoliina, Minna ja Pasi

]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Kysyntä kasvussa Espanjan asuntomarkkinoilla Fri, 24 Aug 2018 15:41:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kysynta-kasvussa-espanjan-asuntomarkkinoilla https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kysynta-kasvussa-espanjan-asuntomarkkinoilla
asunto espanjassa

Kulutuksen elpyminen, parantunut työllisyystilanne, houkuttelevat sijoitusmahdollisuudet ja alhaisemmat rahoituskustannukset ovat vauhdittaneet kysyntää Espanjan asuntomarkkinoilla. Espanjalaispankki Bankinterin mukaan asuntokaupoissa tehdään tänä vuonna vuosikymmenen ennätys; 540 000 kappaletta, mikä on 20 000 enemmän kuin vuonna 2017. Espanjalaisen Sabadell-pankin kiinteistönvälitykseen erikoistunut tytäryhtiö Solvia ennustaa asuntokauppojen määrän nousevan tänä vuonna 570 000:een.

Asuntojen hinnat ovat nousseet kysynnän mukana. Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan asuntojen hinnat nousivat vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä 6,2 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Andalusian alueella, missä sijaitsee mm. suomalaisten suosikkikohde Aurinkorannikko, hintojen nousu oli 4,1 prosenttia. Valencian alueella (missä mm. Costa Blancan rannikko) vastaava luku oli 3,4 prosenttia. Solvian ennusteen mukaan hinnat nousevat vuonna 2018 6,1 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Suurinta kasvun odotetaan olevan Baleaareilla (7,9%) ja Kataloniassa (7,6%).

Mitä tulee suomalaisten suosikkikaupunkeihin ja alueisiin, Solvia ennustaa vuonna 2018 hintojen nousua mm. Málagaan 4,9 prosenttia, Torreviejaan 7,4 prosenttia ja Orihuelaan 12,2 prosenttia. Idealistan hintaraportin mukaan kesäkuussa 2018 asuntojen hintapyynnöt nousivat rannikolla 6,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, ja rannikon asuntojen hintapyynnöt olivat keskimäärin 5,6 prosenttia korkeampia. Costa Blancalla Alicanten maakunnassa neliöhintojen keskiarvo oli 1 559 euroa, ja Aurinkorannikolla Costa del Solilla 2 146 euroa. Hintapyynnöt rannikolla ovat korkeimmillaan Baleaarien saarilla (2 868€/m2) ja Maresmen rannikolla lähellä Barcelonaa (2 491€/m2).

orihuela costa

La Zenian ranta Orihuela Costalla

Lähteet:

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntojen hintataso ja -kehitys Ranskassa 2018 Fri, 17 Aug 2018 15:28:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/ranska/asuntojen-hintataso-ja-kehitys-ranskassa-2018 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/ranska/asuntojen-hintataso-ja-kehitys-ranskassa-2018
asunto ranskasta

Asuntobuumin aikana vuosina 1997-2007 Ranskan asuntojen hinnat nousivat jopa 150%. Vuonna 2008 markkinat alkoivat heiketä ja hinnat lähtivät maltilliseen laskuun. Markkinat alkoivat elpyä vuonna 2015, kun hintojen lasku pysähtyi ja asuntokauppojen määrä kasvoi. Kauppaa on kiihdyttänyt mm. alhaiset korot ja pidemmät laina-ajat.

Vuonna 2016 kauppaa tehtiin 6,4% enemmän edellisvuoteen verrattuna ja hinnat lähtivät jo hienoiseen nousuun. Vuonna 2017 asuntokauppoja Ranskassa tehtiin EKP:n mukaan jo 968 000 kappaletta, mikä on lähes 15 prosentin nousu verrattuna vuoteen 2016 (844 000 asuntokauppaa). Ranskan notaariyhdistyksen raportin mukaan jälleenmyytävien asuntojen hinnat nousivat vuoden 2017 lopussa 3,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Huoneistojen kohdalla nousu oli 4,5%. Hintojen nousu oli merkittävää erityisesti Pariisin metropolialueella (5,1%).

Vuosi 2018 on alkanut aiempaa vuotta maltillisemmin, mitä selittää todennäköisesti uusien pankkilainojen alhaisempi määrä - Ranskan pankin mukaan 45% pankeista on ilmoittanut uusien lainahakemuksien laskusta. Les Prix Immobiliers - yhdistyksen raportin mukaan toukokuussa 2018 tehtyjen asuntokauppojen määrä oli 4,4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta jälleenmyyntiasuntojen hinnat nousivat koko maassa 3,9 prosenttia. Ulkomaalaisten asunnon ostajien suosimalla Ranskan Rivieralla (Cote d’Azur) hinnat nousivat 1,2 prosenttia.

Toukokuussa 2018 keskiarvoneliöhinta Ranskassa oli 3612 euroa. Tyyreimmät neliöt ovat keskimäärin Pariisissa (9986€/m2), Bordeaux’issa (5433€/m2) ja Lyonissa (4864€/m2). Moni suomalainen suuntaa kuitenkin ostoaikeissa Ranskan Rivieralle Nizzaan, jossa neliöhinta toukokuussa 2018 olivat 4301 euroa. Todellisuudessa neliöhinta nousee monella suomalaisella asunnon ostajalla korkeammaksi, sillä kysyntä kohdistuu usein arvokkaampiin keskustan asuinalueisiin. Ylellisessä Cannes’issa keskiarvohinnat nousevat 4692 euroon per neliö.

Provence-Alpes-Côte d'Azur- maakunnan jälleenmyyntiasuntojen hinnoissa on Les Prix Immobiliers - yhdistyksen raportin mukaan keskimäärin neuvotteluvaraa 5% huoneistojen kohdalla ja 5,9% talojen kohdalla. Liikkumavara riippuu toki myyjästä ja hänen tilanteestaan.

Tutustu Ranskassa myytäviin asuntoihin täällä

Lähteet:

Les Prix Immobiliers raportti

EKP:n raportti Ranskan asuntokaupoista

Ranskan notaarien raportti

]]>
Ranska assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Hullujen ranta, papin ranta.. Mistä tulevat Torreviejan rantojen nimet ja millaisia ne ovat? Wed, 11 Apr 2018 16:34:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-uimarannat https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/torreviejan-uimarannat  

Torreviejan rannoilla moni viettää lämpiminä kesäpäivinä paljon aikaa, mutta harvoin tulee mietittyä mistä rantojen hassut nimet ovat peräisin. Tässä kirjoituksessa tietoa nimien alkuperästä sekä tietoa eri rannoista Torreviejaan suuntaaville rantalomailijoille. 

Playa de la Cura – Papin ranta

Tarinan mukaan pappi löytyi hukkuneena tältä rannalta tulvien aikaan 1800-luvulla – tapaus järkytti kaupunkilaisia niin paljon, että ranta tunnetaan edelleen ’papin rantana’.

Erittäin suositun tästä 325 metriä pitkästä ja 27m leveästä rannasta tekee sen sijainti kaupungin keskustassa. Palveluiden läheisyys miellyttää erityisesti lapsiperheitä, ja paikalliset suuntaavat virkistävälle uinnille työpäivän jälkeen. Pieni koko ja hyvä sijainti tarkoittaa sesonkiaikaan ruuhkia – moni siirtyykin La Matan isommalle rannalle hieman rauhallisempaan ympäristöön.

Curan ranta sijaitsee Juan Aparicio-rantakadun ja Las Columnas – pylväiden välissä (Välimeren kulttuurien muistomerkki). Rantakatu restauroitiin muutama vuosi sitten ja on hyvin viihtyisä – rannan viertä kulkevalla kävelykadulla on ravintoloita, baareja ja kauppoja. Kunnostuksen yhteydessä Curan rannan eteläpuolelle lisättiin aallonmurtajia luoden luonnonmukaisia, pieniä uima-altaita. Nämä uimapaikat ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Nämä pikkurannat tunnetaan nimellä Piscinas (uima-altaat) de Paseo Juan Aparacio.

Kesällä rannan edusta on tapahtumapaikkana tunnetulle Habaneraksen yölle, jolloin kuullaan Habaneras-musiikkia, lauletaan ja tanssitaan sen tahtiin.

rantaa

Playa de los Locos – Hullujen ranta

”Hullujen rannan” nimi tulee yksinkertaisesti siitä, että rannan vierellä on sijainnut psykiatrinen hoitolaitos, joka rakennettiin 1900-luvun alussa Punta del Salaretin niemenkärjen lähelle. Torrevieja valikoitui madridilaisen hoitolaitoksen sivupisteen paikaksi ilmaston ja rannan perusteella. Samalla paikalla sijaitsee nykyään 222-asuin- ja ravintolarakennus. Rantaa pitkin kulkeva katu on nimetty hoitolaitoksen lääkärin, Ruiz Canovaksen mukaan.

Los Locosin ranta on 760 metriä pitkä ja 25m leveä ranta Torreviejan keskustan pohjoispuolella. Rannalla on lukuisia ravintoloita ja baareja. Rannan rauhalliset vedet tekevät siitä hyvän uimapaikan ja hiekka on hienoa. Sijainti lähellä keskustaa tekee rannasta suositun ja se täyttyykin nopeasti kesäkuukausina.  

 

locos

Playa de los Naufragos – Haaksirikkoisten ranta

Idästä puhaltavat myrskytuulet aiheuttivat monia haaksirikkoja 1800- ja 1900-luvulla lähellä nykyistä Naufragosin rantaa. Ilman satamaa tai laitureita veneet ajautuivat tälle kaupungin eteläosan rannalle.

Naufragos sijaitsee Torreviejan sataman eteläpuolella, ja se on suosittu, lähellä keskustaa oleva ranta. Helppojen kulkuyhteyksiensä vuoksi myös tämä ranta on hyvin suosittu sesonkiaikaan. Ranta on melko lyhyt (325m), mutta 77 metrin leveys tuo mukavasti lisätilaa useammallekin auringonpalvojalle. Rannalla on rantabaari, rantalentopallokenttiä, lasten leikkipaikka sekä mahdollista vuokrata polkuvene.

Naufragosin rannan ja sataman välillä on Acequionin ranta, joka ei kuitenkaan ole virallinen ranta. Moni kuitenkin viihtyy täällä, sillä sataman suoja tekee uintivedestä tyynemmän. Acequion on kanavan nimi joka yhdistää Torreviejan suolajärven ja Välimeren.

naufragos

Playa de la Mata – Pensaikkoranta

Rannan nimi tulee La Matan alueesta, joka sijaitsee Torreviejan pohjoispuolella. La Mata tarkoittaa suomeksi pistaasipuuta (mastiksipistaasi), joita on kasvanut tällä alueella jo kauan.

La Matan ranta on Torreviejan pohjoisin ja pisin ranta 2300 metrin pituudellaan. Rannan keskileveys on 40 metriä. La Matan rantaa rajaa Cabo Cervera etelässä ja Torre la Matan torni pohjoisessa. Torre la Matasta hiekkaranta jatkuu jopa yli 10 kilometriä luonnonrantana aina Guardamar del Seguran kaupunkiin asti. Rantaa reunustavat rantabulevardi ravintoloineen sekä upeat hiekkadyynit. Kesäisin espanjalaisperheet kerääntyvät hiekkadyynien vieressä kasvavaan pinja-metsän suojaisaan varjoon viettämään aurinkopäivää piknikin merkeissä.

Rannalla on lukuisia rantalentiskenttiä sekä jalkapallokenttä, ja tietenkin rantabaareja.

la mata

Kaikilla virallisilla rannoilla on sesonkiaikaan kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin uimavalvojia, ensiapupiste sekä wc-tiloja. Rannoilla kiertävät ahkerasti myös kaupustelijat myymässä aurinkolaseja, huiveja, tuoreita hedelmiä ja tietenkin ”life-time guarantee”- kelloja.

Muita rantoja

Heinä-elokuussa varsinkin keskustan rannat täyttyvät lomalaisista ja moni hakee rauhaa rantojen väliin jäävistä ’caloista’. Esimerkiksi Los Locosin ja La Matan rantojen välissä on lukuisia pieniä poukamia joissa moni käy uimassa. Torreviejan eteläpuolella ennen Punta Primaa voi käydä uimassa palmupuu- ja dyynimaiseman ympäröimänä. Useimmille rannoille tulee kesäisin myös kelluvia pomppulinnoja, sup-lautoja sekä vesiskoottereita lomailijoiden vuokrattavaksi. Juhannuksena espanjalaiset kerääntyvät rannoille viettämään keskikesän juhlaa San Juania ja polttamaan kokkoja (paikallisista juhannustaioista kerromme myöhemmin!). Juhannusaattona kannattaakin ottaa eväät ja rantatuolit mukaan ja suunnistaa lähimmälle rannalle illan viettoon.

 

Lähteet:

Tietoa Torreviejan rannoista: http://www.torrevieja.com/es/guia-turistica/playas/index.1.html

Historiaa rantojen nimien takana (espanjaksi) http://www.diarioinformacion.com/vega-baja/2017/08/13/hay-naufragos-locos-cura-playas/1926073.html

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Alue-esittelyssä Torreviejan Punta Prima Thu, 22 Mar 2018 21:45:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-torreviejan-punta-prima https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-torreviejan-punta-prima
IMG_5419-EFFECTS

Punta Prima sijaitsee nimensä mukaan ’priimapaikalla’ aivan Torreviejan eteläpuolella, toimien porttina Orihuela Costan rannikolle.  Punta Prima sijaitsee noin 6 kilometriä Torreviejan keskustasta, ja Punta Priman pohjoisin alue Rocio del Mar kuuluukin vielä Torreviejan kaupungille, kun taas Avenida de las Olas kadun ja Punta Priman liikenneympyrän eteläpuoli on virallisesti jo Orihuela Costaa. Punta Priman alueeksi mielletään usein asuinalueet 332-tien molemmin puolin, eli rannan puoleisen alueen lisäksi myös La Marinan ostoskeskus sekä joskus myös mm. Los Altosiin kuuluvat asuinalueet.  

Kulkuyhteydet

Plussaa Punta Primassa on sen läheisyys Torreviejaan; kaupungin sisäisellä bussiliikenteellä pääsee keskustaan mm. Avenida de las Olasilta sekä La Marinan ostarin pysäkiltä. D-F- bussilinjan reitti kulkee Los Altosin ja Torreviejan sairaalan kautta keskustaan vuodenajasta ja päivästä riippuen 40-65 minuutin välein (katso reitti täältä ). Reippailijat voivat kulkea keskustaan kävellen rantaa pitkin. Mikäli ei tee mieli lähteä Torreviejan keskustaa kohti, voi suunnata Punta Primasta rannikkoa pitkin etelään - vaikka La Zenian (n. 3km) tai Cabo Roigin (n. 5-6km) rannoille kaunista, rantaviivaa myötäilevää reittiä pitkin. Punta Priman ja Playa Flamencan välillä ulkoilureitti kulkee jyrkänteen päällä, mistä voit ihailla jylhiä rantamaisemia (samalla kunhan pidät huolen riittävästä välimatkasta jyrkänteen reunalle!). Leveä reitti sopii niin kävelyyn kuin maastopyöräilyynkin. Autotietä tällä välillä ei ole, joten voit nauttia myös hiljaisuudesta ja kuunnella vain Välimeren aaltoja.

IMG_5419-EFFECTS

Mikäli kaipaat isompaan kaupunkiin; 332-tien vierestä liikenneympyrän läheltä voi hypätä suoraan Alicanteen menevään bussiin ja matka kestää noin 1,5 tuntia. Aikatauluhaku täällä (Punta Primaa lähin pysäkki on Rocio del Mar)

Sulje

Uimarannat

Punta Priman virallinen ranta sijaitsee aivan alueen eteläpäässä, ja Orihuela Costalle tyypilliseen tapaan se sijaitsee jyrkänteen alapuolella. Noin 200m pitkä ranta on esteetön, ja alas rannalle pääsee portaiden lisäksi hissillä ja tasaista maata pitkin. Rannan yläpuolella sijaitsee Restaurante Punta Prima, jossa voi ruokailla nauttien upeasta merinäköalasta. Pienelle rannalle löytävät auringonpalvojat tiensä jo aikaisin keväällä – auringonpaiste alkaa jo aamulla ja ranta on mukavasti jyrkänteen suojassa. Ympäri vuoden vedestä voi bongata SUP-lautailijoita, ja ’suppailu’ onkin mainio tapa nauttia aamuauringosta. Kesällä pieni ranta täyttyy nopeasti suojaisampaa ja varjoisempaa rantaa hakevista lomailijoista. Enemmän tilaa kaipaava rantalomailija hakeutuu sesonkiaikana viereisille, isommille rannoille – onneksi Orihuela Costalla on rantoja mistä valita!

IMG_5319
IMG_5317

Punta Priman rannan pohjoispuolelta pääset kulkemaan Punta Priman niemenkärkeen luonnonpuistoaluetta pitkin, ja jyrkänteellä voit ihailla upeaa maisemaa kohti Orihuela Costan rantaviivaa. Viikonloppuisin alueella on paljon ulkoilijoita. Tällä alueella on myös historiallista arvoa, sillä niemenkärjen alueella sijaitsee sisällissodan aikainen pommisuoja sekä 1800-luvulta peräisin olevan poliisikasarmin jäännökset. 

 

Aluetta pitkin pääsee suoraan rantapromenadille (Paseo de los Vientos), jota reunustaa korkeat uudet rakennukset Sea Senses sekä rakenteilla oleva Panorama Mar. Promenadin päässä on Nautilus-ravintola, josta aurinkoisena päivänä saatat nopeana saada itsellesi terassipaikan. Rantapromenadilla on myös toinen pienempi ranta jossa voi pulahtaa uimaan.

 

Sulje

Palvelut

 

Maisemien ja sijaintinsa lisäksi Punta Priman parhaita puolia on sen kattava palvelutarjonta, varsinkin ravintoloiden suuri määrä. Suositut rantaravintolat Nautilus ja Restaurante Punta Prima täyttyvät aurinkoisina päivinä talvellakin, ja maisemien lisäksi ruoka on hyvää. Kesällä 2017 ovensa sulkemaan joutunut rantabaari Sunrise lupailee nettisivuillaan paluuta kesällä 2018 Punta Priman rannoille.

 

Suurempi ravintolakeskittymä on 332-tien varrella rannikon puolella – pienelle kadun pätkälle on perustettu lukuisia ravintoloita sekä pari baaria – aluetta kutsutaankin Punta Priman kaistaleeksi (Punta Prima strip). Tarjontaa on mm. intialaisesta välimerellisiin ja italialaisiin ravintoloihin, jotka kaikki ovat hyvin talvellakin auki. 332-tien toisella puolella olevassa La Punta Marina ostoskeskuksessa on lisää ruokatarjontaa. Esimerkiksi Piazza II on kelpo ostariravintola, joka tarjoilee italialaista ruokaa. Muita vaihtoehtoja on ostarin aasialaiset ravintolat kuten ison nälkään sopiva Wok-buffet. Ravintolat sijaitsevat ostarin yläkerrassa missä on myös asiakaspaikkoja ulkona. Mikäli nälkä yllättää yöllä, on Marinan McDonald’s auki 24 tuntia vuorokaudessa.

La Punta Marinan ostoskeskuksessa on myös Consum-supermarketti josta saa hyvin ja edullisesti jääkaapin täytettä sekä tietenkin tuorepuristettua appelsiinimehua (nam!). Ostarilla on myös apteekki, Milar- kodinkonekauppa ja Jysk sekä muita pieniä putiikkeja ja eläinlääkäri. Kodin hankintoja (tarpeellisia ja vähemmän tarpeellisia) voi tehdä lisää 332-tien varrella olevassa Bazar Chinossa. Liikenneympyrässä sijaitsee kuntosali, joka avasi uudelleen ovensa helmikuussa 2018 nimellä Sport.in , missä kuntosalin lisäksi on itsepuolustuskursseja ja ryhmäliikuntaa. Salilla on oma spa-osasto joka aukeaa huhtikuussa 2018 – täällä pääset lievittämään mahdollista Suomi-ikävää saunassa, mutta nauttia myös höyrysaunasta ja poreammeesta. Salin hinnat riippuvat jäsenyyden kestosta, mutta ovat tätä juttua kirjoitettaessa alk. 33 euroa/kk. 

 

Majoitus asuinalueella on hotellien sijaan usein yksityisessä loma-asunnossa. Alueella kuitenkin myös kolmen tähden hotelli Hotel Torrejoven, jossa yöpyminen on melko edullista (helmikuussa maksoin huoneesta 45€/yö, kun en yllättäen päässytkään vuokra-asuntooni keskellä yötä), mutta suurin piirtein samaan hintaan saa majoituksen modernista loma-asunnosta.

Sulje

Alueen asunnot ja niiden hintataso

Asuntojen hintataso Punta Primassa on noin 100 000 euron molemmin puolin lähellä rantaa olevista remontoimattomista 2-3 makuuhuoneen jälleenmyyntikohteista. Avoin merinäköala ilmansuunta nostaa hintaa lähemmäs 120 000 euroa.

 

Punta Priman suurimpia, uusia asuinkomplekseja on Señorio de Punta Prima, joka käsittää useamman erillisen suljetun asuinkompleksin (mm. Panorama Park, La Entrada, La Recoleta I-III), joissa on mm. vartiointi, autohalli ja useita uima-altaita. Viimeisintä La Recoleta yhteisöä rakennetaan aivan rannan tuntumaan, ja asuntoja tästä on vielä kolmannesta rakennusvaiheesta myynnissä (katso tiedot täällä ). Rakennustyyli on enemmän välimerellinen, joten jos hakusessa on enemmän espanjalaistyylinen koti, voi tämä olla yksi vaihtoehto. Saman projektin yhteydessä on rakennettu iso minigolfrata ja jonkun lähteen mukaan tulossa olisi myös oma venesatama Punta Primaan vuonna 2021 (tästä en löytänyt mitään varmaa tietoa). Vuokrataso Señorion asunnoissa (2mh) on alkaen n. 500-600 eurosta/kk – parhaimmissa jopa lähempänä 1000 euroa.

Muita uudempia yhteisöjä alueella on isojen rakennuttajien Sea Senses ja Panorama Mar, jotka jo aiemmin mainittiin. Nämä ylelliset asunnot sijaitsevat korkeissa kerrostaloissa ensimmäisessä rivissä rannalta. Panorama Mar -yhteisö on vielä rakennusvaiheessa ja nyt myynnissä on 2. ja 3. rakennusvaiheen asunnot jotka valmistuvat lokakuuhun 2019 mennessä.

 

Sulje

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Voita liput Matka2018 -tapahtumaan! Thu, 04 Jan 2018 16:43:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/voita-liput-matka2018-tapahtumaan! https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/voita-liput-matka2018-tapahtumaan!
Matka18_140x80_OlemmeMukana

Olemme jälleen mukana 19-21.1. järjestettävässä Matka2018 -tapahtumassa osastolla 7c129. Tervetuloa keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ja tutustumaan messutarjouksiin!

Osallistu alla olevasta linkistä arvontaan mistä voit voittaa liput tapahtumaan. Vastaajien kesken arvotaan 20kpl kahden lipun paketteja. 

Osallistu täällä

]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Costa del Sol (Aurinkorannikko) vai Costa Blanca? Alueet vertailussa! Fri, 01 Dec 2017 17:34:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/costa-del-sol-vai-costa-blanca  

Ostaisinko asunnon Aurinkorannikolta vai Costa Blancalta? Monet asiakkaistamme miettivät kummasta kohteesta asunnon hankinta olisi mieluisempaa. Emme voi ehkä antaa suoraa vastausta mutta tästä asiantuntija-artikkelista löydät hyviä ajatuksia ja vinkkejä päätöksen tekoon. 

Alueiden yleisesittelyn lisäksi artikkelissa vertaillaan seuraavia asioita:

 • Asuntojen hintataso
 • Sijoitusmahdollisuudet
 • Suomalaisyhteisö
 • Ilmasto
 • Lentoyhteydet
 • Julkinen liikenne
 • Koulut
 • Palvelut
 • Urheiluharrastukset
 • Muuta tekemistä

Onko ilmasto lämpimämpi Aurinkorannikolla? Saako Costa Blancalla palveluita suomeksi entä onko alueella aktiivinen suomalaisyhteisö? Miten toimii julkinen liikenne rannikoilla ja kumpaan on paremmat lentoyhteydet? Entäs mikä on asuntojen hintataso Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla? Minkälaiset ovat harrastusmahdollisuudet?

Muun muassa näihin asioihin saat vastauksen - lataa alta kattava tietopaketti!

Lataa tästä

Tervetuloa keskustelemaan asuntoasioista myös toimistoillemme Helsinkiin, Fuengirolaan ja Orihuela Costalle (Torrevieja). Katso toimistojen yhteystiedot täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Esittelyssä Mar Menor - suosittelemme Torreviejan kävijöille Fri, 01 Sep 2017 12:38:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/mar-menor
shutterstock_462026833

Oletko lomaillut Torreviejassa lukuisia kertoja ja kaipaisit jotain uutta tekemistä ja nähtävää? Suuntaa ensi kerralla noin 20 kilometriä etelään Mar Menorin rannalle ( kartta ) Murcian maakuntaan ja nauti pienien espanjalaiskylien tunnelmasta, vesiurheilusta, terveellisistä mutahoidoista sekä noin viisi astetta lämpimämmästä uintivedestä.

Mar Menor oli aiemmin Välimeren lahti jota ympäröivät pienet saaret, mutta jotka ajan kuluessa yhdistyivät noin 24 kilometriä pitkäksi maakaistaleeksi merivirtojen siirtämän maa-aineksen seurauksena, muodostaen Euroopan suurimman suolaisen veden laguunin. Turismi löysi La Mangan kaistaleelle 1960-luvulla, jonka jälkeen saaririvistölle on noussut hotelleja, asuntoja, ravintoloita, lomakeskuksia ja satamia. 

shutterstock_215469904

La Mangan kaistale

La Mangan maakaistale suojaa Mar Menoria sekä pitää veden lämpötilan ympäri vuoden miellyttävänä ja muutaman asteen Välimerta lämpimämpänä. Veden lämpötila ja suolapitoisuus tekee Mar Menorista suositun kohteen uinnille ja muulle vesiurheilulle sekä erilaisille terveyshoidoille.  Rannikon puolella matkailijoita houkuttelevat mm. San Pedro del Pinatarin ja Los Alcazaresin kylät.

San Pedro del Pinatar sijaitsee Mar Menorin pohjoisessa päässä ja on yksi Murcian alueen suosituimpia lomakohteita. Noin 25 000 asukkaan kaupungissa on lomaisen kaikki tarvitsemat palvelut sekä mm. hiekkadyyneistä muodostuva kansallispuisto jossa kiertää kävely- ja pyöräilyreittejä. Viereisessä, käytännössä San Pedron kanssa yhteen kasvaneessa Lo Paganin lomakohteessa on uimaranta, lukuisia ravintoloita sekä mahdollisuus käydä ilmaiseksi terveysvaikutteisessa mutakylvyssä. 

shutterstock_363031562

Los Alcazaresin rantakatua

shutterstock_221568004

Noin 16000 asukkaan Los Alcazaresin entinen kalastajakylä houkuttelee kesäkuukausina tuhansia turisteja sen 7 kilometrin pituiselle hiekkarannalle ja pitkälle rantapromenadille. Kylät eivät hiljene kokonaan talvella vaan ravintolat ja kaupat pysyvät paikallisille auki ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden. Los Alcazares sekä San Pedro del Pinatar ovat myös hyviä tukikohtia golfin pelaajille sillä alueella sijaitsee lukuisia kenttiä kuten Roda ja La Torre. Päiväretkiä voi tehdä myös Cartagenan ja Murcian mielenkiintoisiin kaupunkeihin, jotka sijaitsevat kummatkin alle tunnin ajomatkan päässä. 

Kiinnostaako alueen asunnot? Uutiskirjeessämme kohteita Costa Blancalta sekä Mar Menorin rannalta, tutustu täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntokauppojen määrä Espanjassa kasvaa - Ulkomaalaisten kiinnostus kasvussa Tue, 15 Aug 2017 13:15:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/asuntokauppojen-maara-espanjassa-kasvaa-ulkomaalaisten-kiinnostus-kasvussa Ulkomaalaisten kiinnostus Espanjan asuntomarkkinoihin kasvaa ja ulkomaalaisille myytyjen asuntojan määrä nousee uuteen ennätykseen vuonna 2017 . Konsulttiyritys JLL:n laskelmien mukaan ulkomaalaiset rahastot ja yksityishenkilöt sijoittivat yhteensä 888 miljoonaa Espanjan kiinteistömarkkinoihin ensimmäisen puolen vuoden aikana, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

shutterstock_310514906

Kasvava ulkomaalaisten asuntojen ostajien kiinnostus on parantuneen työllisyystilanteen ja alhaisten korkotasojen kanssa kiihdyttänyt tehtyjen asuntokauppojen määrää Espanjassa. BBVA -pankki ennustaa, että vuonna 2017 Espanjassa myydään hieman yli 500 000 asuntoa , mikä olisi 10% enemmän kuin viime vuonna. Vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana asuntoja myytiin yli 200 000 kappaletta, 11,8% enemmän kuin samalla ajanjaksolla viime vuonna . Brexitista aiheutunut kysynnän lasku brittien keskuudessa on kompensoitunut kysynnältä muista maista kuten Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Belgiasta, joten kansainvälinen ostajakunta on Espanjassa monipuolistumassa.

Idealistan raportin mukaan Espanjassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä 1,5% vuoden takaisesta. Suomalaisten suosikkikohteessa Málagan maakunnassa (Aurinkorannikko) hinnat nousivat samalla ajanjaksolla 6,6%, ja Fuengirolan kaupungissa jopa 10%. Alicanten (Costa Blanca) maakunnassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 5,3%.

shutterstock_610430612

Benalmadenassa käytettyjen asuntojen hinnat nousivat 8,5% toisella vuosineljänneksellä verrattuna edelliseen vuoteen, Fuengirolassa 10%

Koko maassa hintojen odotetaan nousevan tänä vuonna 3% vuoteen 2016 verrattuna kysynnän kasvun ja vähäisen uudisrakentamisen seurauksena. Vaikka uudisrakentaminen on vasta elpymässä, myytiin kesäkuussa jo lähes 8000 uutta asuntoa kaikista 44 135 myydystä asunnosta (17,3%) , mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja eniten mitä on myyty sitten tammikuun 2015. 

Lähde: Idealista.com

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Asuntojen hintataso ja ostoprosessi Kroatiassa Fri, 19 May 2017 14:16:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/kroatia/asuntojen-hintataso-ja-ostoprosessi-kroatiassa Tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja, turkoosina välkehtivä merivesi sekä tyrmäävän kaunis luonto – nämä asiat yhdistettynä edulliseen hintatasoon houkuttelevat Kroatiaan vuosi vuodelta enemmän matkailijoita. Kroatiasta on tullut suomalaistenkin suosikkikesälomakohde ja matkailijoiden määrä sinne lähes kaksinkertaistui kesäkaudella 2016 verrattuna edellisvuoteen (Lähde: Tilastokeskus )

shutterstock_148995788

Ulkomaalaisten asunnon ostajien kiinnostus Kroatiaa kohtaan on noussut huomattavasti vuoden 2009 jälkeen kun yksityiset ulkomaalaiset henkilöt saivat ostaa Kroatiasta asuntoja vastavuoroisuussopimuksen nojalla. Kiinnostus on kohonnut entisestään sen jälkeen kun Kroatia liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2013. Nyt EU-kansalaisilla on samanlainen oikeus asunnon hankintaan kuin kroatialaisilla, eikä vastavuoroisuussopimuksien tarkistamiseen mene kuukausia aikaa. Ulkomaalaiset omistavat Kroatiasta noin 70 000 asuntoa, ja suurin omistajakunta tulee Saksasta ja Itävallasta, mutta kasvavassa määrin myös Kroatian naapurimaista sekä Pohjoismaista. Positiiviset lomakokemukset, hyvät lentoyhteydet ja edulliset asuntojen hinnat meren rannalla verrattuna muihin EU-maihin ovat tehneet Kroatiasta viime kuukausina suomalaisten keskuudessa suosituimman ulkomaan asuntojen hakukohteen heti Espanjan, Italian ja Turkin jälkeen.

Asuntojen hintataso

Asuntojen hinnat Kroatiassa romahtivat talouskriisin aikaan vuosina 2009-2013 noin 25 prosenttia. Viime vuosina markkinat ovat jo osoittaneet toipumisen merkkejä sillä vuoden 2016 syksyllä (Q3) asuntojen hinnat nousivat esim. Zagrebissa 2,05% ja Adrianmeren rannikolla 1,78%. 

1669_Apartment_4

1mh asunto Sibenikistä 68 000€

Kroatian rannikolla keskiarvoneliöhinta alkuvuonna 2016 oli 2050 euroa. Merinäköalallisista asunnoista joutuu maksamaan korkeampaa neliöhintaa talojen kohdalla 700€ ja kerrostaloasuntojen kohdalla 300 euroa per neliömetri enemmän. Merinäköalallisen, muuttovalmiin asunnon läheltä rantaa voi Kroatiasta vielä löytää reilusti alle 100 000 eurolla. Esimerkiksi Bracista, Trogirin Ciovon saarelta ja Sibenikistä yhden makuuhuoneen uudehkoja huoneistoja myydään alimmillaan noin 70 000 eurolla, ja kahden makuuhuoneen asuntoja noin 90 000 eurolla.

Trogirin Ciovon saaren kysynnän voisi olettaa nousevan, sillä saareen ollaan rakentamassa toista siltayhteyttä rannikolta helpottamaan kesäkuukausien ruuhkia. Splitin lentokentän läheisyys ja alhainen hintataso ovat herättäneet myös suomalaisten kiinnostuksen Trogirin, ja erityisesti Ciovon saaren asuntoihin. Vain 40 minuutin lauttamatkan päässä sijaitseva Brac on mielenkiintoinen vaihtoehto omaa rauhaa hakeville ja luontoa rakastaville. Rantalomailijalle saarella on mm. Bolin kylässä sijaitseva uimaranta, joka mainitaan usein yhtenä Kroatian kauneimpana, ja tämän alueen lähellä myös asuntojen hinnat nousevat. Hvarin saaresta kehittymässä eräänlainen Ranskan Rivieran kaltainen ylellinen lomakohde mikä nostaa asuntojen hintoja lähemmäksi 3000 euroa per neliö.

shutterstock_261074816_trogir

Trogir

shutterstock_214114606_hvar

Hvar

Remontista haaveilevat voivat saarelta tai pienestä kylästä löytää itselleen projektin perinteisestä kroatialaisesta kivitalosta noin 50 000 eurolla, jos pystyy tinkimään rannan läheisyydestä. Muuttovalmiita taloja kauempana rannasta saattaa löytyä noin 100 000 eurolla, mutta merenrantahuviloiden hinnat alkavat noin 400 000 eurosta. Splitin kaupunki saattaa olla monelle suosittu matkakohde mutta suomalaiselle asunnon ostajalle harvoin löytyy budjettiin mahtuvaa ja kriteerit täyttävää kohdetta. Suomalaiseen makuun sopivat valoisat asunnot terasseilla ovat harvinaisia löytöjä tiivistirakennetussa Splitin vanhassa kaupungissa. Toinen matkailijoiden suosikkikohde, Dubrovnik tunnetaan Kroatian asuntomarkkinoilla sen kalleimmista hinnoistaan. Keskiarvoneliöhinta merinäköalallisessa asunnossa on 3650 euroa, ja vanhassa kaupungissa yli 4000 euroa.

kroatian hintoja

Keskiarvoneliöhintoja Kroatian rannikkokaupungeissa

Minkälainen on ostoprosessi?

Kroatiassa asuntokaupat tehdään aina euroissa paikallisen valuutan sijaan. Kuten usein ulkomaan asuntoilmoituksissa, myös Kroatiassa asuntojen tiedot ovat ilmoituksissa puutteelliset. Asuntoilmoituksessa saattaa sijaintina olla Bracin saari ja lisätietoja kyselemällä selviää usein vain kylä missä asunto sijaitsee - tarkkaa osoitetta harvoin annetaan. Kun suomalainen tai paikallinen välittäjä on listannut sinulle muutamia sinulle sopivia kohteita, kannattaakin lähteä paikan päälle tutustumaan asuntoihin. Ennen näyttöjä asiakkaan on usein allekirjoitettava välittäjän kanssa sopimus, johon listataan ne asunnot jotka asiakas käy katsomassa tämän välittäjän kanssa, ja jossa asiakas lupaa maksaa välityspalkkion (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€) mikäli ostaa jonkin näistä listatuista asunnoista. Mikäli asiakas ei osta mitään listatuista asunnoista, hän ei myöskään maksa välityspalkkiota. Asiakas voi käydä asuntonäytöillä useamman välittäjän kanssa mutta on oltava tarkkana ettei näe samaa asuntoa kahden välittäjän kanssa, sillä sen hankkiessaan voi joutua maksamaan palkkion kahdelle välittäjälle. Tästä syystä on hyvä valita yksi luotettava välittäjä jolla on kattava tarjonta asuntoja. Riippuen kriteereistä, sopivat asunnot kiertää noin 2-3 vuorokaudessa.

Talo omalla altaalla Makarskassa 450 000€

Kun sopiva asunto löytyy ja hinnasta päästään sopuun, tehdään myyjän ja ostajan kesken alustava sopimus jonka yhteydessä ostaja maksaa n. 10% kauppahinnasta. Mikäli ostaja tämän jälkeen perääntyy, ei summaa enää palauteta. Mikäli myyjä perääntyy kaupasta, joutuu tämä palauttamaan summan kaksinkertaisena. Esisopimuksen jälkeen lakimies tekee lopullisen sopimuksen jonka notaari allekirjoittaa. Mikäli ostajalla on raha valmiina ja kiinteistön paperit kunnossa, osto voi tapahtua ilman esisopimusta. Lopullisen sopimuksen ja maksun jälkeen kaupasta ilmoitetaan myös maarekisteriin.

Asuntokaupan yhteydessä maksetaan 4% varainsiirtovero (RETT) mikäli asunto ostetaan käytettynä. Uusista, esim. rakennuttajilta ostetuista asunnnoista maksetaan 25% arvonlisävero, joka usein sisältyy myyntihintaan. Muita suurempia hankintakuluja ovat asianajajan palkkio (1% + ALV 25%, vähintään 1000€ + ALV) ja paikallisen välittäjän palkkio (yleensä 3%+ALV, vähintään 3000€+ALV). Yhteensä kannattaa varautua siis noin 8 prosentin kuluihin.

Kroatiassa suomalaisille tuttuja asunto-osakeyhtiöitä ei tunneta vaan asunto on aina kiinteistö, josta jokainen omistaja itse vastaa. Kerrostaloasunnoissa on kuitenkin sen asukkaista koostuva ”hallitus”, joka päättää yhteisten alueiden (uima-allas, puutarhat) ylläpidosta ja sitä varten kerättävistä maksuista. Nämä maksut ovat yleensä alle 50-80 euroa kuukaudessa. Ulkomaalainen asunnonomistaja voi vuokrata asuntoaan esim. turisteille sen jälkeen kun asunnon taso on luokiteltu ominaisuuksiltaan ja kun omistajalla on paikallinen veronumero. Paikalliset vuokranvälittäjät voivat avustaa kaikessa vuokraukseen liittyvässä.  

Tutustu Kroatian asuntoihimme täällä

Mikäli asunnon hankinta Kroatiasta kiinnostaa, voit kertoa meille kriteereistäsi esim. sähköpostilla osoitteeseen info@lomakotiulkomailta.fi  

Lähteet:

http://www.dzs.hr/

Global Property Guide

Panorama Scouting

]]>
Kroatia assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Päiväretki Málagan kaupunkiin Fri, 31 Mar 2017 15:29:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaupunkiesittelyssa-malaga
20170215_132158552_iOS

Málagan kaupunki Espanjan Andalusiassa on portti Aurinkorannikolle ja on perinteisesti ollut vain ohikulkupiste mm. Fuengirolaan suuntaaville suomalaisille ja muille ulkomaalaisille. Malagan kasvava maine mielenkiintoisena kulttuuri-ja ostoskaupunkina on viime aikoina kasvattanut suomalaisten mielenkiintoa Málagaan lomakohteena ja jopa asuinpaikkana. Málaga sopii myös erinomaisesti päiväretken kohteeksi sillä esimerkiksi Fuengirolan Los Bolichesista Málagan Centro Alamedan asemalle matkaa noin 45 minuutissa ja junia kulkee 20 minuutin välein (katso aikataulut täältä ). Juna jättää matkustajan Centro Alamedan asemalle, aivan Málagan vanhan kaupungin, centro historicon, tuntumaan ja 10 minuutissa olet kävelemässä vanhan kaupungin kapeita kujia. Myös autolla matka sujuu nopeasti, mutta parkkipaikka kannattaa etsiä ennen kuin saapuu vanhaan kaupunkiin.

20170215_132203121_iOS

Vanhaan kaupunkiin tutustumisen hyvä aloituspiste (varsinkin jos on jo hieman nälkäinen) on Atarazanas –kauppahalli, mistä saa tuoreen lihan ja kalan lisäksi tapaksia. Kauppahallikierroksen jälkeen voi suunnata kohti vanhan kaupungin sydäntä eli Plaza de Constituciónia, jonka ympäristö on myös hyvää shoppailumaastoa. Tunnettuja muotimerkkejä shoppailija löytää aukiolta etelään lähtevältä Calle Marqués de Larios –kadulta.

Aukiolta länteen päin katsoessa rakennusten takaa nousee Malagan katedraalin kellotorni. Katedraali, viralliselta nimeltään Nuestra Señora de la Encarnación, sijaitseekin vain noin 100 metrin päässä pääaukiolta. Paikalliset kutsuvat joskus katedraalia nimellä ”La Manquita – yksikätinen nainen”, mikä viittaa katedraalin ’keskeneräisyyteen’, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan katedraalilla piti torneja olla kaksi. Satoja vuosia vanha katedraali on myös sisältä tutustumisen arvoinen ja monen mielestä Andalusian alueen kaunein – sisäänpääsymaksu sunnutaimessun ulkopuolella on viisi euroa ja se sisältää pääsyn myös katedraalin museoon. Lisätietoa englanniksi ja kartta täällä

 

Katedraalin tarjoaman hengellisen kokemuksen jälkeen voi suunnata koti Málagan toista tärkeää aukiota, Plaza Mercedia. Matkan varrella on oivallinen mahdollisuus antautua kulttuurielämykselle, sillä Picasso Museum sijaitsee Calle San Agustinilla, katedraalin ja Mercedin aukion välissä. Picasson museon sijoittaminen Málagaan ei ole sattumaa, sillä kuuluisa taiteilija syntyi kaupungissa vuonna 1881. Vierailumme aikana helmikuussa museon pysyvän kokoelman osa oli remontissa, mutta pääsimme ’38 Picassos’ –näyttelyyn neljän euron sisäänpääsymaksulla. Museon omasta kaupasta voi hankkia tuliaisia taiteen ystävälle ja miksei muillekin. Málaga on erinomainen museokaupunki; Picasso-museon lisäksi kaupungissa on mm. erittäin suosittu automuseo sekä Pariisin Pompidou-keskuksen pikkusisko, vuonna 2015 avattu Centro Pompidou Malaga .

 

Jatkamme kuitenkin edelleen Picasso-teemalla Plaza Mercedille, missä on taiteilijan syntymäkoti, joka nykyään toimii myös museona (Plaza Merced 15). Plaza Merced on varsinkin päiväsaikaan vilkas ja usein enemmän paikallisten kuin turistien suosiossa. Aukiolla on paljon ravintoloita missä voi nauttia vaikka lounasta samalla kun nauttii auringosta ja ehkä makeaan Málaga-viiniin tehdystä sangriasta.

 

Pienen hengähdystauon jälkeen kaupunkiin tutustumista voi jatkaa Málagan linnakkeissa joko Alcazabassa tai Gibralfarossa. Ensimmäinen on Málagan suosituimpia turistikohteita, kun taas jälkimmäisestä avautuu upeat näkymät koko kaupunkiin. Molempiin linnoituksiin tutustuu kätevästi yhteislipulla edulliseen 3,5 euron hintaan. Lue lisää linnoituksista ja muista nähtävyyksistä täällä .

 

Malagan maine pelkkänä kansainvälisenä lentokenttänä ja lomamatkan välietappina alkaa olla ohi. Monipuolinen yli 500 000 asukkaan Málaga tarjoaa jokaiselle jotakin rantalomasta ja shoppailusta kulttuuri- ja ruokaelämyksiin.

Oletko käynyt Malagassa? Kerro meillekin omat matkavinkkisi!

Tutustu myös Málagan asuntotarjontaan täällä

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Toscanan ajaton viehätys Tue, 31 Jan 2017 17:55:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/italia/toscanan-ajaton-viehatys https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/italia/toscanan-ajaton-viehatys
toscanan maaseutua

Keski-Italian Toscana tunnetaan merkittävästä kulttuuristaan ja historiastaan, mutta myös sen mutkattomasta elämäntyylistään. Toscanasta puhuttaessa mainitaan usein renessanssin kohokohdat kuten Firenze ja Lucca sekä Sienan ja San Gimignanon henkeäsalpaavan kauniit kukkulakaupungit. Usein moni asunnon ostaja kuitenkin haaveilee enemmän Toscanan rennosta elämäntyylistä mitä sen vehreä maaseutu viinitiloineen voi tarjota.

talo toscanassa

Mielikuvat toscanalaisesta elämäntyylistä ovat houkuttaneet ulkomaalaisia asunnon ostajia jo vuosikymmeniä. Erityisesti britit ovat mieltyneet alueeseen ja suosiota ei tuntunut laskevan edes Brexit; Toscanan vetovoima pysyy, oli punnan arvo mikä tahansa tai Iso-Britannia osa EU:ta tai ei. Kestävä suosio on tehnyt alueesta myös houkuttelevan sijoituskohteena.

Elämäntyylin lisäksi Toscanaa asunnon oston kohteena puoltaa sen helposti saavutettava sijainti Keski-Italiassa. Suomestakin pääsee lentämällä suoraan Pisaan sesonkiaikaan ja muina aikoina Milanon ja Rooman kentät ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä. Hyvien maantieyhteyksien lisäksi Toscanan rautatieverkosto on hyvin kattava. Alueen helppo saavutettavuus, kauneus sekä lukuisat taideaarteet tekee alueesta suosituimman Italian alueen kakkoskodin ostajalle ennen Liguriaa ja Apuliaa. Alueen suosio näkyy myös asuntojen hinnoissa, ja talot Toscanassa ovat keskivertoa arvokkaampia – keskiarvoneliöhinnat Toscanassa ovat muuta Italiaa arvokkaammat Liguriaa lukuun ottamatta (2270€/m2 vuonna 2016). Toisaalta hintaerot Toscanan eri alueiden välillä ovat suuret – esimerkiksi omasta huvilasta haaveilevat voivat toteuttaa unelmansa talosta Toscanassa noin 200 000 eurolla tai käyttää siihen lähemmäs 10 miljoonaa.

 

Mikäli asunnon ostaja ei kaipaa Toscanan priimapaikoille, voi asunnon löytää huomattavasti edullisemmin kuin esimerkiksi suositulta Chiantin alueelta, missä keskiarvohinnat ovat noin 380 000 eurossa. Asunnot vähemmän maineikkaammalla alueella Lunigianassa Pohjois-Toscanassa lähellä Ligurian rajaa maksavat keskiarvoltaan 110 000 euroa, mitä usein selittää asuntojen korjaustarve. Vaikka Toscana tunnetaan luksushuviloistaan, löytyy vaihtoehtoja myös pienemmille budjeteille – usein ulkomaalaisen ostajan budjetti liikkuukin maksimissaan 200 000 eurossa.

Toscanassa on siis isoja alueellisia eroja asuntojen hinnoissa. Maaseudulla esimerkiksi Luccan kaupungin ympäristö on eksklusiivisempi ja kalliimpi kuin esimerkiksi Pescian kaupungin ympärillä oleva alue vain noin 20 kilometrin päässä, tai Garfagnanan vuoristoisempi ja rauhallisempi alue pohjoisemmassa. Rannikolla asunnon ostaja maksaa kaksin- tai kolminkertaisesti asunnosta Forte dei Marmissa tai Viareggiosta verrattuna Pisan lähellä olevaan Tirreniaan.

IMG_8300

Paikallisen kiinteistönvälittäjän Casa Travellan mukaan Toscanan  asunnot voidaan jakaa neljää hintaluokkaan: alle 100 000 euron ostajat yleensä etsivät asuntoja esimerkiksi Bagni di Luccan lähistöltä (noin 6500 asukkaan kylä noin 30 kilometriä Luccasta pohjoiseen). Alle 200 000 euron budjetin ostajat ovat keskittyneet usein Koillis-Toscanaan ja esimerkiksi Poppin kylään . 350 000 euroon asti ulottuva budjetti ohjaa ostajaa usein Länsi-Toscanaan Volterran kaupungin ympärille Pisan maakuntaan, noin tunnin ajomatkan päähän Sienan kaupungista. Asunnon ostajat yli 400 000 euron budjetilla tekevät asunto-ostoksia usein Toscanan parhaimmilla paikoilla kuten esimerkiksi Chiantin alueella Firenzen ja Sienan välillä.

Pohjois- ja Itä-Toscana – parasta vastinetta rahoille?

Pohjois-Toscanaan pääsee kätevästi Pisan lentokentältä ja alueen nähtävyyksiin kuuluu uimarantoja, vuoristoja sekä autenttisia kyliä ja kaupunkeja. Pohjoisen keskipiste on Luccan kaupunki, joka tunnetaan sen vanhaa kaupunkia ympäröivästä 1500-luvulta peräisin olevasta muuristaan ja valkoisesta romaanisen tyylin kirkostaan. Bagni di Lucca n kylän lisäksi, Bargan ja Lunigianan alueet ovat suositeltuja paikkoja asunnon ostajille. Kaikille pohjoisempi ja itäisempi alue eivät edusta tyypillistä Toscanaa mutta täältä voi löytyä hyvin vastinetta rahoilleen, alkaen jopa 50 000 eurosta.

Garfagnanan laakso Luccan pohjoispuolella on hyvä esimerkki edullisemmasta Toscanasta. Sen karut rinnemaisemat, marmorilouhokset, metsät ja Apuan Alppien lumiset huiput poikkeavat paljon Etelä-Toscanan vehreistä laaksomaisemista mutta alue tarjoaa erilaista nähtävää ja paljon tekemistä. Laskettelemaan Abetoneen on hieman yli tunnin matka ja erinomaisesta toscanalaisesta ruokakulttuurista tryffeleineen ja täyteläisine pastoineen pääsee nauttimaan myös täällä.

Moni asunnon ostaja haaveilee omakotitalosta tai huvilasta omalla maalla. Pohjois-Toscanassa Lunigianan alueella oli mm. viime syksynä myynnissä perinteisiä toscanalaisia kivitaloja alle 200 000 eurolla. Hyviä diilejä etsivien kannattaa suunnata Garfagnanan laakson lisäksi suositun Chiantin viinialueen ohi itään kohti Arezzoa.

Vanha kyläkoulu myynnissä Garfagnanassa 240 000€

Sulje

Keski-Toscana – missä on hyvä hinta-laatu-suhde?
toscana

Keski-Toscana ja sen kumpuileva maisema oliivitarhoineen, viinitiloineen ja sypressipuineen on yksi kalleimpia alueita mistä ostaa. Tavallista isompikin budjetti ei välttämättä riitä pitkälle niin sanotulla kultaisen kolmion alueella, joka jää Sienan, Firenzen ja Pisan väliin. Erityisesti Sienan pohjoispuolelle ja Firenzen eteläpuolelle jäävä Chiantin, myöskin viinistään tunnettu alue on monen asunnon ostajan haaveena. Pienemmille budjeteille sopivampi seutu voisi olla esimerkiksi Volterran kaupungin läheinen alue, joka sijaitsee Sienasta noin 50 kilometriä rannikolle päin. Noin 20 kilometriä Volterrasta pohjoiseen sijaitsee Lajaticon kylä, jossa myytävänä on ollut kahden makuuhuoneen taloja omalla puutarhalla noin 250 000 euron hintaan. Täällä olet hyvien yhteyksien varrella alle tunnin matkan päässä Pisan lentokentästä ja rannikosta, mutta et maksa suositun alueen lisää. Lähempänä San Gimignanon keskiaikaista kukkulakylää Sienan maakunnassa hinnat nousevat; remontoitu maatalon osa yhteisellä uima-allasalueella saattaa maksaa 450 000 euroa.

Sulje

Toscanan rannikko – Tutkimisen arvoinen

Toscanan noin 400 kilometriä pitkä rannikko on erittäin suosittu italialaisten keskuudessa, mutta ei usein houkuttele ulkomaalaisia asunnon ostajia joille maaseutu edustaa alueen parhaimmistoa. Rannikolla Forte dei Marmin ja Viareggion hienot lomakohteet ovat hintaluettelon kärjessä. Perässä tulee Monte Argentario, vehreä ja metsäinen niemimaa Grosseton kaupungin eteläpuolella. Niemimaan Porto Santo Stefanon kaupunkia on joskus kutsuttu Italian Saint-Tropeziksi ja vaikka hinnat ovat noin 20 prosenttia edullisemmat kuin Viareggiossa, voivat merenrantahuvilat täällä maksaa usean miljoonan euron. Neljän makuuhuoneen remontoitu talo omalla 70 puun oliivitarhalla maksoi syksyllä noin 500 000 euroa noin kymmenen kilometrin päässä Viareggiosta ja noin 50 kilometrin päässä Firenzestä. Kahden makuuhuoneen asunto Viareggiosta hyvillä vuokratulomahdollisuuksilla maksaa noin 250 000 euroa.

Etelämpänä Maremman alueella sijaitsee Talamonen pieni kalastajakylä missä on hiekkarantoja, mäntymetsää, satama ja keskiaikainen linnoitus. Täällä kahden makuuhuoneen talo rannalla ja erinomaisin näkymin Elban saarelle maksaa 625 000 euroa. Usein rannikolla ja rannikon kaupungeissa ostajat suosivat kerrostaloasuntoja, mikä todennäköisesti johtuu alueen korkeammista hinnoista. Pelkästään kahden makuuhuoneen kerrostaloasunto Castiglione della Pescaian kaupungissa lähellä Punta Alan tyylikästä lomakohdetta maksaa yli 400 000 euroa.

Sulje

Lue alkuperäinen juttu englanniksi täällä

]]>
Italia assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Äänestä vuoden ulkomaan asuntokohdetta ja voita! Wed, 21 Dec 2016 19:40:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/kilpailu https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/kilpailu
shutterstock_161986853

Äänestä vuoden 2016 Lomakoti ulkomailta -asuntokohdetta ja voita!

Aika taas äänestää vuoden suosikkikohdetta! Vastaa 8.1.2017 mennessä niin olet mukana Matka 2017 -pääsylippujen sekä Finnairin 100 euron lahjakortin arvonnassa! 

Äänestä täällä

Tutustu ulkomaan myytäviin asuntoihimme täällä

]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Olemme mukana Matkamessuilla 19.-22.1.2017 Wed, 21 Dec 2016 12:59:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/olemme-mukana-matkamessuilla-19.-22.1.2017 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/olemme-mukana-matkamessuilla-19.-22.1.2017
Matka17700x292OlemmeMukanageisha

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka 2017 järjestetään 19.-22.1.2017. Lomakoti ulkomailta on messuilla mukana Asuminen ulkomailla-alueella, mistä löydät meidät osaltolta 7c131. Tänä vuonna messujen partnerimaana toimii Turkki.

Osastollamme voit tutustua parhaimpiin ulkomaan asuntokohteisiin sekä keskustella asiantuntijoidemme kanssa kaikesta ostoprosessiin liittyvästä. Tule osastollemme niin saat mukaasi asunnonhankkijan infopaketin, jolla pääset askeleen lähemmäs unelmaasi omasta kodista ulkomailla.

Messutarjouksena edullisia esittelymatkoja mm. Espanjaan (alk. 199€) ja Turkin Alanyaan (alk. 99€/hlö)! Osastollamme voit myös osallistua arvontaan ja voittaa Finnairin lahjakortteja tai viiden päivän ilmaisen asuntoesittelymatkan Turkin Alanyaan!

Olemme mukana myös Mondo-lavan ohjelmassa - tervetuloa kuuntelemaan!

lauantai 21.1.2017 kello 14.30 - Sijoitus- tai loma-asunto Espanjasta

Onko nyt hyvä aika ostaa? Haaveiletko loma-asunnosta tai haetko tuottoa asuntosijoituksellesi? Arvokasta tietoa Espanjan markkinatilanteesta, ostoprosessista ja tuottomahdollisuuksista.

Pasi Laine, Myyntijohtaja, Lomakoti ulkomailta

sunnuntai 22.1.2017 kello 16.00 - Asunnon osto Italiasta

Haaveiletko omasta asunnosta Italiassa? Arvokasta tietoa ostoprosessista, lainsäädännöstä ja Italian asuntomarkkinasta.

Karoliina Korpela, Markkinointipäällikkö, Lomakoti ulkomailta

Lue lisää Matka 2017 - tapahtumasta täällä

]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Käytettyjen asuntojen hinnat nousivat Aurinkorannikolla Mon, 12 Dec 2016 13:50:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaytettyjen-asuntojen-hinnat-nousivat-aurinkorannikolla https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/kaytettyjen-asuntojen-hinnat-nousivat-aurinkorannikolla
marbella4

Espanjalaisen kiinteistöportaali Idealistan raportin mukaan käytettyjen asuntojen hinnat Espanjassa nousivat kolmannella vuosineljänneksellä 0,1% edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2015 samaan ajanjaksoon verrattuna käytettyjen asuntojen hinnat laskivat 2,7%. Idealistan raportista käy ilmi Espanjan suuret alueelliset erot asuntojen hintakehityksessä – kun toisaalla hinnat laskevat, osalla alueista hinnat nousevat vauhdikkaasti, kuten Barcelonassa, missä käytettyjen asuntojen hinnat nousivat lähes 8% viime vuoteen verrattuna. 

Suomalaisia ehkä eniten kiinnostaa asuntojen hintakehitys Andalusian itsehallintoalueella ja varsinkin Málagan maakunnassa mistä suomalaiset ostavat paljon käytettyjä asuntoja.

Andalusian alueella kokonaisuudessaan käytettyjen asuntojen hinnat nousivat kolmannella vuosineljänneksellä 0,5% verrattuna edelliseen neljännekseen ja 0,8% verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon. Málagan maakunnassa hinnat nousivat 2,7% viime vuoteen verrattuna. Eniten käytettyjen asuntojen hinnat nousivat edellisvuoteen verrattuna Benahaviksen (11,7%) ja Esteponan kylissä (11,4%). Suomalaisten suosikkikohteessa Fuengirolassa hinnat nousivat 3,4% viime vuodesta ja 1,6% edellisestä vuosineljänneksestä keskiarvoneliöhintojen ollessa 1744 euroa. Aurinkorannikon suosikkikohteista kalleimmat neliöhinnat ovat Marbellassa missä heinä-syyskuussa keskiarvohinta oli 2488 euroa per neliö.

Katso taulukosta käytettyjen asuntojen keskiarvoneliöhinnat ja hintakehitys Aurinkorannikon eri kaupungeissa. 

Alue €/m² syyskuu/2015 €/m² kesäkuu/2016 €/m² syyskuu/2016 Vuosi-muutos ¼ vuosi-muutos
Koko Málagan maakunta 1673 1701 1719 2,7% 1,1%
Benahavís 1808 2032 2020 11,7% -0,6%
Benalmadena 1669 1706 1719 3,0% 0,8%
Estepona 1513 1648 1686 11,4% 2,3%
Fuengirola 1686 1716 1744 3,4% 1,6%
Málaga 1656 1657 1662 0,4% 0,3%
Marbella 2406 2454 2488 3,4% 1,4%
Mijas 1444 1426 1460 1,1% 2,4%
Nerja 2101 2160 2207 5,0% 2,2%
Torremolinos 1568 1649 1670 6,5% 1,3%
]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Alue-esittelyssä Aurinkorannikon Fuengirola Fri, 25 Nov 2016 16:28:00 +0200 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-aurinkorannikon-fuengirola https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/alue-esittelyssa-aurinkorannikon-fuengirola
fuge

Fuengirola sijaitsee Espanjan Andalusiassa, noin 30 kilometriä Málagasta lounaaseen. Kaupungin asukasluku on noin 80 000, mutta se moninkertaistuu kesäkuukausina. Fuengirola on suosittu lomakohde suomalaisten keskuudessa ja siellä asuu myös pysyvästi paljon suomalaisia. Kaupungista löytyykin lähes kaikki palvelut suomen kielellä. Fuengirolassa ja sen lähialueilla on monipuoliset harrastusmahdollisuudet tenniksestä ja kuntosalista patikointiin ja golfaukseen; kenttiä alueelta löytyy jopa yli 50. Fuengirolan alue sopii hyvin myös liikuntaesteisille. 

Fuengirolan tunnetuimpia alueita ovat keskustan lisäksi Los BolichesLos Pacos ja Torreblanca. Monen suomalaisen asunnon paikka löytyykin juuri näiltä alueilta. 

fugekartta

Keskusta

Kaupungin keskustan sydän on Plaza de la Constitución -aukio, josta on lyhyt matka niin juna-asemalle kuin rantaankin. Yksi Fuengirolan keskustan suosituimmista nähtävyyksistä on seitsemän kilometrin pituinen Paseo Maritimo -rantabulevardi joka kulkee uimarannan ja lukuisten rantakadun hotellien ja ravintoloiden välissä. Paseo Maritimo on myös kaupungin viihde-elämän keskus. Rantakatu päättyy toisessa päässä Sohailin linnaan, joka on mielenkiintoinen nähtävyys ja antaa nimensä Castillo-kaupunginosalle.  

Los Boliches

Paseo Maritimolta ja keskustasta Málagaan päin oleva alue on suomalaistenkin suosima Los Boliches. Myös Los Bolichesissa on oma juna-asemansa, jonka vastapäätä löydät mm. El Corte Inglés -ostoskeskuksen. Los Bolichesin kalastajakylän historia ja perinne näkyy kaupunginosassa vielä tänäkin päivänä. Los Bolichesissa on myös erinomainen uimaranta. Täällä sijaitsee myös Centro Finlandia, joka on suomalaisten ostos-,palvelu-, ja informaatiokeskus.  www.centrofinlandia.fi  

Los Pacos

Los Pacosin alueella on jo vuosia ollut suuri suomalaiskeskittymä ja siksi alueella onkin katu nimeltä Avenida Finlandia sekä myös Aurinkorannikon suomalainen koulu. Alueella erinomaiset palvelut ja paljon tekemistä sekä alhaisemmat asuntojen hinnat, joten moni on päättänyt ostaa oman asunnon juuri täältä.  

Torreblanca

Fuengirolan itäisin alue tunnetaan Torreblancana. Sijainti hieman korkeammalla merenpinnan yläpuolella tarjoaa asunnon omistajalle upeita merinäköaloja kuin myös rauhallisen ympäristön. Myös Torreblancassa on oma juna-asema ja lyhyt ajomatka mm. Los Bolichesin palveluiden äärelle. Tällä alueella näet upeita Espanjan huviloita kauniine puutarhoineen.

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Koti ulkomailla -tapahtuma Helsingin Wanhassa Satamassa 29-30.10.2016 Tue, 25 Oct 2016 17:57:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/koti-ulkomailla https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/lomakoti-ulkomailta/koti-ulkomailla

Uutuutena asunnot Teneriffalta ja Madeiralta!

Olemme jälleen mukana osastoilla 24 (Espanja) sekä 33 (Alanya), 34 (Italia, Madeira, Kreikka ja muut maat). Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja osoite on Pikku Satamakatu 3, 00161 Helsinki. Messut ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina klo 10.00 - 16.30. 

Osastollamme tutustut lukuisiin asuntokohteisiin, mutta kerromme myös viimeiset kuulumiset alueen asuntomarkkinoilta, sillä paikalle saapuu osakkaamme Pasi Laine Aurinkorannikon Fuengirolasta, edustajamme Helkky Toivola Torreviejasta, Pirkko Halikka Madeiralta ja Marjo Laakkonen Alanyasta meidän Herttoniemen konttorin edustuksen lisäksi.  

Löytyykö Fuengirolasta asuntoja alle 100 000 eurolla? Mitä Benalmadenassa on tarjolla? Millaisia asuntoja Torreviejasta ja lähialueilta löytyy, onko totta että Alanyasta saa 50 000 eurolla oman asunnon? Mitä muita kuluja asunnon ostoon pitää huomioida?  Mikä tahansa asia sinua kiinnostaa, tule osastollemme keskustelemaan.

Kumpanakin messupäivänä (sali B, klo 11:30) pidämme seminaariesityksen Italian asuntomarkkinoista ja asunnonostoprosessista, tule paikalle kuuntelemaan mikäli haaveilet omasta talosta Italiassa!

Koti ulkomailla -tapahtumassa vuonna 2015
]]>
Lomakoti ulkomailta assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)
Mistä ulkomaalaiset ostavat asuntoja Espanjasta? Thu, 06 Oct 2016 14:35:00 +0300 https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/suositut-espanjan-alueet https://www.lomakotiulkomailta.fi/blogi/espanja/suositut-espanjan-alueet Vuoden 2016 ensimmäisen puolen vuoden aikana ulkomaalaiset ostivat 39 666 asuntoa Espanjasta, mikä on 17,5% kaikista maassa tehdyistä asuntokaupoista. Eniten ulkomaalaiset ostivat asuntoja Valencian alueelta (yli 11 000 kpl), Andaluciasta (lähes 8000 kpl) sekä Kataloniasta (lähes 6000 kpl). Ulkomaalaisten ostajien osuus oli suurin Kanariansaarilla missä jopa lähes 41% myydyistä asunnoista löysi uuden, ulkomaalaisen omistajan. Myös esimerkiksi Valencian alueella ulkomaalaisten osuus oli korkea, yli 34%.  

shutterstock_180561635

Valencian alue houkuttelee ulkomaalaisia asunnon ostajia

Luvuista voi helposti päätellä että Välimeren rannikot ovat edelleen ulkomaalaisten asunnon ostajien suosiossa. Esimerkiksi Valencian alueella sijaitsee Costa Blancan rannikko, missä erityisesti Torreviejan kaupunki tunnetaan suosittuna lomakohteena sekä kakkoskodin paikkana ainakin suomalaisten keskuudessa. Andalucian alueelle sen sijaan sijoittuu suomalaisten suosikkirannikko Costa del Sol, eli Aurinkorannikko, missä asuu vakituisesti jo yli 10 000 suomalaista. Katalonian alueelta tunnemme erityisesti Barcelonan ja sen pohjoisella puolella olevan Costa Bravan rannikon.

Lähde: Idealista

]]>
Espanja assistant@lomakotiulkomailta.fi (Lomakoti Laine)