Lomakoti ulkomailta -blogissa kuulumisia ulkomailta, asuntoesittelyjä sekä uutisia ulkomaan asuntomarkkinoilta. 

Uudiskohteen osto Espanjasta

11.07.2018, Aihe: Espanja • Kirjoittaja Joni Helminen

Löysit itsellesi sopivalta sijainnilta kivan näköisen kohteen, jonka haluaisit ostaa. Miten tästä päätöksestä päästään siihen että nautit viiniä omalla uudella terassillasi avaimet taskussa?  Ajattelin kirjoittaa tälläisen tekstin aiheesta kun sitä monesti kysytään ja monet pitävät prosessia monimutkaisena mitä se ei todellisuudessa ole. Tärkeintä on saada hyvä yleiskuva miten prosessi etenee.

 Ensimmäisenä oikean kohteen löytyessä maksetaan varausmaksu ja tehdään varaussopimus, jolla rakennuttaja/myyjä saa varmuuden ostajan olevan tosissaan. Varausmaksun jälkeen asunto otetaan pois markkinoilta ja itse ostoprosessi voi alkaa. Varausmaksun määrä uudiskohteissa on yleensä Aurinkorannikolla 10 000 euroa ja Costa Blancalla 3000-6000 euroa.  Varausmaksu vähennetään asunnon loppusummasta myöhemmin.

 Noin kuukauden sisällä varausmaksun tekemisestä tehdään esikauppasopimus, jonka yhteydessä päätetään miten loppusumma maksetaan. Tässä on hieman joustovaraa usein rakennuttajasta ja rakennusajasta riippuen, mikäli haluaa maksaa esimerkiksi useammassa erässä. Tämän sopimuksen yhteydessä maksetaan yleensä 10% asunnon hinnasta.

Esikauppasopimuksen ja viimeisen maksuerän välissä asuntoa maksetaan sen valmistumisen mukaan joko yhdessä tai useammassa erässä yhteensä n. 20-30% Kun asunto on valmis luovutettavaksi tehdään notaarin kanssa lopullinen kauppakirja ja maksetaan jäljellä oleva osa asunnon loppuhinnasta (kohteesta riippuen 60-70%) ja saat uuden asuntosi avaimet käteen. Lain mukaan rakennuttajan on tarjottava maksuihin pankkitakuut, mikä tarkoittaa, että rakennuttaja ei saa rahoja ennen kuin kohde on valmis. Näin ollen jos rakennus ei jostain syystä valmistuisikaan, ovat rahasi turvassa.

 Joustavan maksusuunnitelman lisäksi uudiskohteissa etuna on myös se, että ostaja voi yleensä vaikuttaa asunnon rakennusmateriaalien sekä kodinkoneiden väreihin, sijainteihin, merkkiin yms. Voit esimerkiksi päättää mihin kohtaan keittiössä haluat jääkaapin, mikäli haluat viinikaapin tai millaisen valaistuksen haluat. Lisäksi Espanjassa pätee normaali EU:n rakennuttajan vastuu 10 vuotta rakenteiden osalta.

 Asunnon ostajan tulee avata Espanjaan pankkitili IBI-, roska- ja community maksuja varten ja on myös hyvä muistaa ostopäätöstä tehtäessä, että ostohinnan päälle tulee laskea noin 14% merkitystä hinnasta veroihin, asianajajalle sekä notaarin kuluihin.

 Toivottavasti näistä oli apua ja mikäli lisää kysymyksiä heräsi niin vastaamme mielellämme joko sähköpostitse, puhelimitse tai paikan päällä toimistoissamme. Hyvää kesää!

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Ladataan kohteita

Uusia kohteita

Lataa lisää kohteita